Spin Session s Depeche Mode - 1997

V jeden neskorý aprílový večer zorganizoval magazín Spin rozhlasový rozhovor s Depeche Mode, na ktorom by v podstate nebolo nič zvláštne, keby úlohu moderátora neprisúdili Antonovi Corbijnovi, čím pripravil Spin magazín všetkým poslucháčom skutočne nefalšovanú zábavu. My vám prinášame prepis tohto rozhovoru.

A=Anton Corbijn
D=Dave Gahan
M=Martin Gore
F=Andy Fletcher

Úvod relácie začal príjemným ženským hlasom: "Westwood One Entertainment and Spin Magazine s hrdosťou uvádza Spin Session s Depeche Mode, ktorí sa stali hosťami svetoznámeho režiséra videoklipov, fotografa a ich dlhoročného spolupracovníka, Antona Corbijna" (na pozadí úvodu znie "Nevere Let Me Down Again").

D: Môžeme ťa volať Ant? (všetci vybuchnú smiechom)
A: Zdravím, tu je Anton Corbijn a pokúšam sa urobiť rozhovor s Depeche Mode, majú vonku nový album s názvom "Ultra" a pokúsim sa osvetliť zopár vecí, ktoré ma trápia posledných desať rokov (opäť všetci vybuchnú smiechom). Sú tu s nami Andy Fletcher... a David Gahan.

F: (preruší Antona) Ahoj, tu je Andy :)
D: Zdravím, ja som David a toto tu je Martin Gore.
M: (skutočne potichu) Zdravím, som Martin.
F: a mal si spomenúť názov relácie, nie?
A: a toto je Spin Session, zdá sa... Spin Session
F: asi sme mali robiť rozhovor my s tebou...

A: (preruší Fletcha) nie... nie...
F: (preruší Antona) ty si tuším trochu nervózny

pokračuje "Never Let Me Down Again"

A: V podstate ide o to, že som vizuálny typ a mám pocit, že by sme tu mali čosi načrtnúť, mali by sme začať tým, že popíšeme poslucháčom čo máte oblečené, takže ľudia budú mať o vás lepšiu predstavu.
D: Do pekla Anton, ako sa vlastne máš?
F: A vôbec, najprv nám povedz, čo máš oblečené.
A: Dosť bolo srandy, nič som tým nesledoval, ale mám na sebe tričko z Details magazínu...
F: (zasmeje sa tak, že ledva lapá po dychu)
A: A čierne sako a džínsy Levis. A Andy, ty máš na sebe čo?
F: Sivú balónovú bundu, tmavomodré nohavice s peknými čiernymi topánkami, strieborné tričko a okuliare.
A: Ok a David?
D: Mám na sebe to, čo dokonale vystihuje moju dnešnú náladu. Takže je to čierne sako, prúžkované nohavice, lesklé topánky a zelené ponožky, no... najviac tej nálade zodpovedajú tie ponožky...

A: No... veľmi elegantné (zasmeje sa)... a teraz Martin.
M: Čierna bunda, čierne tričko, čierny pulóver a čierne tartanové nohavice.
F: A čo tá vec, čo máš na hlave?
M: Dal som si to len preto, že to má nápis "čierny" :D
F: Ale čo to vlastne je?
M: je to čierny...
F: Myslím, že si dal ten klobúk len preto, že má dnes veľmi pochybný účes, škoda, že nás poslucháči nemôžu vidieť....
D: Ani nie pochybný ako skôr normálny!
F: Očividne nie
D: Áno?
F: Yeah... uh-huh (chcel napodobniť Beavisa a Buttheada)
D: Skôr to vyzerá, akoby mal na hlave bochník chleba...
M: a zajtra točíme video a ten účes má na svedomí kaderník z nášho hotela a je to ten najhorší účes, aký som mal od svojich 9-tich.

Zaznie "I Feel You"

A: Ty si raz povedal, že si autor, ktorý slovo "kolená" používa viac ako ktokoľvek iný, ale myslím, že často používaš aj slovo "čierny". Čo ťa tak ťahá k tejto farbe?
M: Neviem, či som to slovo použil viackrát, ako si ľudia dokážu predstaviť, ale musím uznať, že asi toho bolo dosť, no zároveň musím podotknúť, že my to prišlo celkom zábavné, keď som zistil v koľkých skladbách som slovo "kolená" použil. Vždy som bol na kolenách... a som na kolenách znova...
F: Nikdy som si to nevšimol.
A: Pretože spájate náboženské veci so sexuálnymi, a to je kombinácia, ktorá sa vám javí ako produktívna.
M: Presne tak. Vždy ide o dvojzmyselnosť, keď rozprávam o viere, sexe alebo láske alebo o všetkých týchto záležitostiach kombinovane. Vždy je to veľmi nekonkrétne.
D: On je taký zlý zlý chlapec :)
F: Ale sranda ako to funguje...

Zaznie "Shake The Disease"

A: Takže stále počúvate Spin session, tu je Anton Corbijn s Depeche Mode. A čo ma teraz najviac zaujíma je fakt, že Dave prešiel veľmi zložitým obdobím a viem, že ty David texty nepíšeš, ale prekvapilo ma, že Martinove texty akoby zodpovedali Davidovým náladám a stavom mysle a tak by ma teda zaujímalo, urobil si tak zámerne alebo to jednoducho viselo vo vzduchu...
M: V každom rozhovore sa ma pýtajú, či som napísal soundtrack k Davidovmu životu, ale evidentne som nič takého neurobil. Nikdy som sa o nič podobné nepokúšal, hoci som chápal, čo sa deje v Davidove hlave a pokúsil sa to dostať do skladby, no ukázalo sa to ako nemožné.
D: Ak premýšľate a príliš všetko analyzujete, viete, nakoniec zistíte... že je to všetko proste tak, ako to je, a z rôznych dôvodov mám pocit, že je to niečo viac, ako to bolo niekedy.

Zaznie "Barrel Of A Gun" a po reklame "Master And Servant"

A: Odjakživa mám pocit, že Depeche Mode prešli troma fázami. Tá prvá bolo obdobie s Vincentom a následne po jeho odchode, tou druhou bolo obdobie s Alanom Wilderom, no treťou fázou som si nie veľmi istý. Neviem, či je tretia fáza/obdobie to, čo prežívate práve teraz alebo obdobie, kedy sa dominantnou vo vašej produkcií stala gitara.
F: Myslím, že tá tretia fáza prebieha práve teraz, jednoznačne vidím toto obdobie ako nové.
D: Je jedno, či je to tretia alebo štvrtá etapa, kľudne by sa dalo tvrdiť, že je to štvrtá fáza. Myslím, že to najdlhšie obdobie našej kariéry bolo práve s Alanom. Keď sme začínali s Vincentom, boli Depeche Mode úplne inou skupinou, on komponoval všetky skladby, bolo to úplne o niečom inom. Inak, také niečo, ako my, prežilo kopec skupín. Sme spolu už 17 rokov, v porovnaní s minulosťou sú Depeche Mode dve, možno aj tri odlišné skupiny.

Odznie "FreeState" nasledovaná akustickou verziou "Personal Jesus"

D: Myslím, že všetko to, čo sa v histórií skupiny odohralo, prišlo nejak tak prirodzene,
A: Suhlasím, je to predsa vývoj.
D: Ak by sa Alan nerozhodol odísť, zostali by sme spolu a pustili sa všetci štyria do tohto projektu... aby som bol úprimný, nemyslím si, že by sme dokázali to, čo sme dosiahli nahratím tohto "Ultra" albumu.
A: Čo máš konkrétne na mysli?
D: Atmosféru, ktorá vládla pri nahrávaní. Tá totiž určuje polohu, do akej sa dostaneš, určuje silu, ktorou vložíš do práce to najlepšie zo seba.
A: ...očividne to bolo ale iné tým, že ste nahrávali len traja a vládli pri nahrávaní tri odlišné druhy disciplín.
D: No, boli sme nútení požiadať o pomoc iných hudobníkov, producentov, na pomoc nám prišiel Tim so svojím tímom. Do tejto pozície sme boli jednoducho dotlačení, a myslím, že sme z toho boli z počiatku parádne nervózni. Ale to, čo potom nasledovalo, by som nazval ako čosi kreatívne.

Odznie "The Love Thieves"

D: Myslím, že v našich osobnostiach je veľmi dobre čitateľné, o čom Depeche Mode vlastne sú, tak ako tomu je aj v iných skupinách. Je to kombinácia rôznych vecí, ako umeleckých polôh, ktoré spojením vytvárajú určitú atmosféru.
A: Má to čo dočinenia s médiom, teda, ako znie tá hudba v rádiu, alebo tak nejak... jedná sa o niečo "väčšie", čo sa normálne nedá napísať formou knihy?
D: Myslím, že to vychádza... Vieš, Martin, Fletch a ja, to sú tri odlišné "duchovná", nie som ten, ktorý určuje konkrétny druh viery alebo čosi podobné, každý z nás zbiera skúsenosti prostredníctvom svojich rodín, životných strát, a všetky tieto záležitosti, ktoré prináša sám život, samozrejme aj osud, ktorý pre teba ktosi pripravil, spolu s jeho výzvami... práve tie výzvy sú to, čo má s prácou nás všetkých dočinenia.

Opäť sa ozve príjemný ženský hlas: "Ak sa pýtate, čo práve počúvate, tak je to Spin session s Depeche Mode. A teraz necháme skupinu oddýchnuť a pustíme si rozhovor z promo cd."

A: Tak sme späť. Som Anton Corbijn a vy nie! (ozve sa hysterický smiech)... toto som vždy túžil povedať do éteru. Dave si odskočil do kúpelky, takže môžme hodiť nejakú reč o ňom.
F: A čo by si tak o ňom chcel vedieť, Anton?:)
A: Myslím, že ho vnímam ako veľkú popovú a rockovú hviezdu, a nedokázal by som o ňom povedať veľa zlého. Obyčajne chodí vždy a všade na čas, a je takisto veľmi milý :D

Príjemný ženský hlas sa ozve opäť: "Človek, ktorý o Davidovi Gahanovi nemôže povedať nič zlé, je Anton Corbin, muž za kamerou, ktorý má na svedomí naše najobľúbenejšie videá od Depeche Mode. Tentoraz sme ho posadili za mikrofón aby v Spin Session vyspovedal Depeche Mode."

Odznie "It´s No Good"

D: Myslím, že dnes sa ľudia nechajú unášať technologickou stránkou vecí, čo je dnes veľmi jednoduché, lenže tak stratíte predstavu, o čom to vlastne je, prvé čo vás napadne je si danú vec tiež vyskúšať, asi som už na toto trochu starý, vždy si spomeniem, ako som s pár bubákmi vo vrecku šiel do obchodu a kúpil si album od Diamond Dogs, doma som si sadol do izby, pustil album a s úžasom hľadel na jeho obal a vnútorné časti... s cd to dnes tak často nerobím. Neviem, prečo je to iné...
F: To preto, že zle vidíš a nevieš prečítať tie malé písmená...
D: To nie...
F: (so smiechom) Fakt sa to zle číta.
M: Možno to s Diamond Dogs bolo tak preto, že si čumel na ich penisy (ozve sa hromadný výbuch smiechu)
D: Čo? Kde? Kde tam bolo vidieť nejaký penis?:D
M: :D :D :D tuším aj na prvej verzií prvého albumu od Bowieho bolo čosi podobné :D :D
D: Tuším sa o tom pokúsim raz aj ja.
F: Ale to už nemá nič spoločné s umením.
D: Jasné, je to čosi osobné.
A: Ale ani nič zvláštne.
D: Viem, nie je to nič osobné, možno aj preto, že som robil čosi podobné, ale pamätám si na obdobie, kedy som mal pocit, že som jedinou osobou na svete, ktorá vie o Bowiem úplne všetko.

Odznie "World In My Eyes".

A: Nemám pocit, že som iný alebo naozaj počúvam texty piesní, ale dokážem vnímať hudbu, melódiu hlasu, lepšie sa potom môžeme porozprávať o tom, o čom spievaš, prípadne, či to má aj po vizuálnej stránke hitový potenciál alebo nie, myslím, že je to cesta menšieho rizika, pretože takto pozdvihnete pocit zo skladby nad jej text.
D: Je to takisto najlepší spôsob vyjadrovania, Martin podľa mňa najlepšie vyjadrí svoje pocity cez skladby, ktoré píše a s tým potom súvisí aj atmosféra, ktorá sa okolo týchto skladieb vytvorí. Príde mi to inak dosť zvláštne, keď sa ľudia Martina pýtajú, o čom sú vlastne jeho skladby, je to také... Myslím, že na také otázky neexistujú priame odpovede, je to jednoducho pocit, určitý druh vzrušenia, a myslím, že Martin ma takéto pocity schované v rukáve.
A: To je jedna z vecí, ktoré ma vždy privedú do úžasu, je to čosi podobné, ako keď Dave povie "Pumpins", keďže The Smashing Pumpkins boli vždy známi ako "The Pumpkins".
D: Billy Pumpkin
A: Takže my sme čo, sme Depeche alebo Mode?
D: Dave Mode
A: No jasné, ale univerzálne máme nejakú skratku? DM?
M: V tomto tu máme dve názorové platformy.
F: Alebo tri... DM, Dave, Depeche.
D: Mart Mode
F: Mart Mode :D :D

Odznie "Walking In My Shoes"

A: V skutočnosti pochádza názov Depeche Mode z francúzštiny, v Európe máme jeden program s názvom "Euro-trash", kde sa francúzsky konferenciér snaží vyjadrovať francúzsko-anglicky, je to dosť smiešne a mám taký pocit, že spojenie "Depeche Mode" tam svojho času "kopalo" prvú ligu. A ako si pamätám, na konci 1970-tych rokov tu nebolo príliš veľké nadšenie pre čokoľvek francúzske, takže, ako došlo vlastne k výberu vášho názvu? Brali ste to len ako dobre znejúce slovné spojenie alebo ste si jeho významu boli dobre vedomí? Hovorí z vás niekto po francúzsky?
D: Bolo to len slovné spojenie, páčilo sa mi, ako pôsobilo a ako znelo, a v tom čase sa skupina volala Composition Of Sound... takže... zdravím :)

F: Čo ale na to bolo najzábavnejšie... už na druhý deň bola skupina známa a začalo sa jej dariť. Spýtal som sa Davida, že čo ten názov vlastne znamená a on mi povedal "Tehotná". Tak som o tom chvíľu premýšľal a povedal si, do čerta, predsa sa nemôžme volať "Tehotná", lenže potom sa nad tým viac zamyslíte, začne to vo vás rásť... poznáte to, nie?
D: Hehe, 'začne to vo vás rásť'.... 'Tehotná' :D
F: Snažím sa len povedať, čo sme mali robiť, keď tým slovám David vdýchol život?
M: Mimochodom, ide o dve slová, o akom slove sa to vlastne bavíte?

Opäť zaznie "World In My Eyes" vo verzií Mode To Joy

A: Ale najzaujímavejšie je, ako sa to na Vás samotných odrazilo, myslím tým životný štýl, Fletch sa zrútil, David prepadol drogám, Martin si jeden čas myslel, že prekonal infarkt :)
F: Áno, takže tu je jeden tip pre tých poslucháčov, ktorí sa púšťajú do rock´n´rollového biznisu: raz vám z toho hrabne!
D: No, ale keď som s Vami, tak to na mňa pôsobí liečivo, hovorí sa to ťažko, ale takto to malo byť aj tých ostatných 17 rokov...
F: No áno, ľudia nás považujú za synthy-popovú skupinu, ale myslím, že postupne prídu na to, že sme rock´n´rollová skupina.
M: Všetci sme teraz na tomto propagačnom výlete, ale toto je tuším po prvý krát, čo sme niekde takto spolu a je to vcelku triezvy pocit. Chcem tým povedať, že to nie je tak, ako na poslednom turné, ktoré nám zabralo 14 mesiacov, teraz vypijeme za večer spolu akurát tak 14 fliaš minerálky a podobne. Museli sme zaradiť spiatočku, trochu spomaliť.

D: Je to zaujímavé aj z iného hľadiska, myslím, že náš pohľad na triezvosť sa zmenil, to, že sme čistí a triezvi je aj preto, že sme prišli na to, že dobre sa dajú veci odštartovať aj bez drog a alkoholu, ale to je len začiatok celého procesu, musíte sa snažiť, pretože sa môže stať, že si sadnem vedľa Martina a on bude popíjať pivo alebo víno, keď nie on, tak niekto iný, nemusia si ma všimnúť, no pre mňa to môže byť nutkanie.

Odznie megamix "Behind The Wheel/Route 66"

F: Celý 17 rokov stúpala skupina na piedestál slávy iba smerom hore, ale, možno to vyznie nepríjemne, ale po celý čas to šlo s nami dolu vodou!
D: No, je to 17 rokov, ubehlo to ako voda ale to, čo sme vytvorili, bolo pre nás takmer deštruktívne, možno aj preto, že sme nemali šancu sa zastaviť a poohliadnuť sa za seba a všetko si to poriadne uvedomiť.
A: To sa stáva veľmi často...
D: To sa skôr stane skoro každému, jednoducho Vás to pohltí, so všetkým naokolo... jednoducho si počas dňa musíte nájsť chvíľu a nad všetkým trochu popremýšľať, takže si myslím, že to, čo robíme teraz, má pre nás, ako ľudí, ozdravný účinok.
F: A ak si všimnete, zdá sa, že sa nám dostáva uznania z rôznych zdrojov, mám pocit, že v histórií rock´n´rollovej hudby sme obsadili pevné miesto, čo pokladám za skutočný úspech.

Príjemný ženský hlas: "a myslím, že s týmto Fletchovým názorom môžeme súhlasiť, no zároveň nám je ľúto, že Spin Session s Depeche Mode dosiahla svoj koniec."

Spin, 27/04/1997

Názory Devotees (13)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa