Singels Tour 86>98 - 1.časť

O takomto čase pred piatimi rokmi finišovalo The Singles Tour 86>98. Vďaka zachovaným rozhovorom z tej doby si dnes môžme pripomenúť atmosféru pred jeho začiatkom, a to hlavne vďaka estónskemu novinárovi Erikovi Morna -ovi, ktorý vystopoval celú kapelu a s každým z trojice urobil krátky rozhovor.

Ako prvý prišiel na ranu Andy Fletcher. A keďže sa rozhovor uskutočnil krátko pred začiatkom turné, vačšina otázok sa týkala práve tejto udalosti.

Na budúci týždeň štartujete turné, ako sa cítiš?
Myslím, že už je všetko pripravené. Naposledy sme boli na turné po dokončení albumu "Songs Of Faith & Devotion". Nebolo to práve najšťastnejšie turné a bolo až príliš dlhé. Tentoraz sme trochu zvoľnili: vydali sme "Ultra", náš posledný album, ale na turné sme nevyrazili, takže sa cítime vcelku v pohode, oddýchnutí a pripravení vyraziť. Ale takisto sme trocha nervózni, ako vždy keď začíname. Budeš mať možnosť nás takých vidieť budúci týždeň v Estónsku, prípadne na ďalších "prvých" koncertoch. Ale spoliehame sa na publikum, že nás vyhecuje. Až po takých po 4-5 koncertoch to z nás opadne. Koncerty budú postavené na špičkovej technike, takže je možné, že kopec vecí nemusú fungovať správne. Ak sa čosi pokazí, máme akustické gitary :)

Prvý koncert - je to príjemný alebo naopak menej príjemný zážitok?
Na úplne prvom koncerte v Estónsku bude na čo pozerať - bude to najlepší koncert. Bude to úplne prvý koncert, kde uvidíš skutočnú pravú tvár kapely, plný extra zážitkov. Technicky to bude lepšie jednoznačne až v Helsinkách, ale v Tartu to bude omnoho živelnejšie.

Na poslednom turné si mal problémy a nedokončil si ho spolu s kapelou. Prečo tie problémy vôbec vznikli?
Problémom na turné nie sú koncerty, ale práve veci s nimi súvisiace. Koncert je naopak tá najlepšia vec, lenže trvá len 2 hodiny, takže ti zostáva vyplniť zostávajúcich 22 hodín dňa - a to je problém. Je to dosť únavné, a to spôsobuje problémy.

Tak ako plánujete využiť čas na tomto turné?
Myslím, že sme sa z posledného turné dosť poučili. Máme naplánované prehliadky miest, budeme sa snažiť udržiavať si kondičku, zdravo sa stravovať, no ale pravdepodobne bude zopár tradičných osláv.

Nadchádzajúce turné nadväzuje na vašu novú kompiláciu "The Singles 86>98". Prečo ste sa ju rozhodli vydať práve teraz?
Jednu sme už vydali - "Singles 81-85", skúšali sme pripraviť ďalšiu, čosi ako "Singles 86-91" v období 1992 alebo 1993. Single mohli byť vydané skôr, ale po živáku "101" sme nechceli následne vydávať album najväčších hitov, voči fanúšikom by to bolo nefér. Vyčkali sme a po patričnom odstupe sme vydali tie najlepšie skladby. Sme veľmi pyšní na toto obdobie našej kariéry. Myslím, že je to naše najlepšie tvorivé obdobie.

Dúfam, že to neznamená koniec kariéry.
Kapely vydávajú albumy najväčších hitov z rôznych dôvodov. Takéto kompilácie vychádzajú zvyčajne v dobe, keď je kapela "na vrchole". Naša kompilácia je logická, a myslím, že aj historická záležitosť. Pamätám si, keď vyšla kompilácia prvá, myslím, že to bolo tiež historické. Pre kapely je dosť neobvyklé, keď sa držia 17 rokov na scéne a stále robia skvelú muziku. Tiež sme z toho prekvapení, pretože po vydaní Singles 81-85 sme ani len nesnívali, že raz budeme mať Singles 86>98. Nikdy sme v to neverili.

Plánujete nejaký ďalší album?
Momentálne nás zaujíma len jedno: turné, ktoré potrvá až do Vianoc. Možno dostaneme chuť nastúpiť do štúdia po jeho skončení. Niekedy mám pocit, že za posledných 5-6 rokov sme toho vydali málo. To je to, prečo stále pracujeme - aby sme skladali piesne a nahrávali disky.

Myslíš, že producent je veľmi dôležitou osobou v Depeche Mode?
Všetci naši producenti sa stali členmi našej kapely - Flood, Daniel Miller, Tim Simenon. Radi pracujeme s inými ľudmi - dodáva nám to energiu, odvahu a zvyšuje to ambície.

Aký je tvoj názor na nový tribut "For The Masses"?
Páči sa mi. Je to skvelé, pretože to prezentuje naše piesne v inom svetle. Dokazuje to, že naše skladby môžu znieť dobre aj inak. Mám pocit, že niektoré verzie sú dnes lepšie ako tie naše. Páči sa mi "To Have And To Hold" od Deftones, "Monument" od Gus Gus - tí urobili rozhodne lepšiu verziu, tá naša bola príšerná - bol to náš druhý album, a ten za veľa nestál. Tiež sa mi páči "Never Let Me Down Again" v podaní The Smashing Pumpkins, alebo "Master&Servat" od Locust - tá verzia je fakt zábavná.

Opäť s vami pracuje Anton Corbijn?
Navrhol nám pódium a natočil niekoľko videii, ktoré pobežia počas koncertu. Nakrútil videá asi pre sedem, či osem skladieb. Myslím, že vždy je to príjemné prekvapenie pre tých, ktorí prídu na náš koncert po prvý krát. Nechcem prezrádzať všetko, iba naznačím, že ústrednou myšlienkou tohto turné je "kabaret" - bude to menej technické a viac tradicionálne.

Čo očakávate od koncertov v krajinách, kde ste ešte nehrali?
Ja osobne budem "študovať" ich politický systém. Napr. o Rusku viem veľmi veľa. Radi spoznávame nové krajiny, mestá - je to asi to najlepšie, čo môže kapela na cestách zažiť - keď môžte vidieť množstvo prekrásnych miest. A veľmi sa tešíme na vrúcne uvítania počas prvých koncertov, pretože budeme veľmi nervózni.

Ako reaguješ, keď ťa fanúšikovia zastavujú na ulici?
Záleží od nálady. Niekedy za mnou prídu len kvôli autogramu. Ale vo všeobecnosti sú naši fanúšikovia veľmi zdvorilí: "Ako sa máte pán Fletcher?". Som rád, že sú slušní. Ale niekedy, keď som v hoteli - nemám rád, keď som rušený.

Ako vnímaš prepojenie Internet a kapela, a hlavne dostupnosť informácii?
Internet je niekedy dosť otravný. Majitelia stránok vykrikujú, že vedia viac a k užívateľom sa potom dostávajú skreslené informácie. Fanúšikovia toho vedia veľa, som si istý, že keby sme urobili kvíz o Depeche Mode, v otázkach o nahrávkach a remixoch by nás úplne prevalcovali. Internet je pre mňa frustrujúci, trvá to niekedy hodiny, kým sa niekam dostanete...a kopec z toho, čo si tam môžte prečítať vôbec nie je pravda. Vždy sa tam nájdu totálne šialené neoverené informácie - raz som sa na Internete dočítal, že Martin zomrel na rakovinu. Martin bol z toho vykoľajený a vážne premýšlal, že navštívi lekára.

Máš nejaké idoly?
S Martinom sme nikdy nelovili autogramy. Nikdy sme tých idolov veľa nemali, skôr sme obdivovali ľúdí zo športu (futbal) ako z hudobnej scény. Keď sa na hudobnej scéne pohybujete neustále, máte možnosť stretnúť kopec ľudí, ale nestretnete futbalistov :)). Takže tak je to.

Akú hudbu v súčasnosti počúvaš?
Teraz som počúval hlavne Depeche Mode, kvôli skúškam na turné. Mám obrovskú zbierku cédečiek. Najlepšie sa počúvajú, keď som v sprche alebo vo vani. Pomáha mi to vystríhať sa chybám na turné.

... ďalšej časti si pripomenieme rozhovor s Davidom

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa