S Depeche Mode? Pochybujem…

S Depeche Mode? Pochybujem…

Nakoľko časť rozhovoru Alana Wildera pre webzin Reflections Of Darkness vyvolala značný záujem, prinášame vám ho v plnom znení. Za preklad ďakujeme Chmelkovi.

RoD: Vraciaš sa na scénu túto jar s vydaním RECOL kolekcie „Selected“. Bol to tvoj vlastný nápad, alebo to bolo tlačené vydavateľstvom?
AW:
Bolo to na popud Mute, z ktorého som bol skutočne šťastný, obzvlášť, že som nedostal žiadne reštrikcie s výberom materiálu. Stal sa z toho zaujímavý projekt pre mňa, že som sa zase mohol naplno pohrať zo všetkými RECOIL skladbami a poskladať ich dohromady tak, aby tvorili celok

RoD: RECOIL príbeh začal niekedy v 1986 keď si vydal svoju prvotinu ‘1+2’ EP. V tých časoch si bol pionierom samplovacej technológie. Čo si myslíš o technológiách súčasnosti?
AW:
Stále som ohromený ako sa rýchlo všetko mení dopredu, ale aj trochu podráždený, že často nestíham držať s tým všetkým krok. Niektoré veci sú jednoduchšie, ale majú toľko ďalších možností (ktoré automaticky prinášajú svoje problémy). Takého perfekcionalistu ako som ja, to nakoniec môže úplné odrovnať, pretože musím vyskúšať všetky možné postupy predtým, než sa nakoniec rozhodnem čo využijem.

RoD: Pre svoj tretí  album, ‘Bloodline’ si sa po prvý krát rozhodol využiť aj hostí, ktorí pre teba naspievali vokály. Jeden z nich bol tiež MOBY ktorý sa nakoniec stal slávnym Mute umelcom a veľkou medzinárodnou hviezdou electro music scény. Si s ním stále v kontakte?
AW:
Nie, nie som. Rozišiel sa s Mute, bolo to pre mňa veľké prekvapenie, hlavne po tom všetkom šialenstve s “advert” albumom. Sám neviem čo sa stalo, ale muselo to byt asi veľmi vážne, pretože MUTE sa málokedy zbavuje svojich umelcov.

RoD: Ďalší spevák, s ktorým si spolupracoval na dvoch RECOIL albumoch je Douglas McCarthy z NITZER EBB. Teraz si spravil aj remix pre jednu z ich nových piesní ‘I Am Undone’. Plánujete spolu nejakú ďalšiu spoluprácu?
AW:
V túto chvíľu žiadne plány, mimo spoločných vystúpení v Barcelone a Madride, ktoré sa uskutočnia už čoskoro.

RoD: Tvoj posledný album ‘subHuman’ bol vydaný už lete v 2007. Čo si vlastne potom robil? Zmenilo sa niečo v tvojom osobnom živote? Ako sa majú tvoje deti?
AW:
Áno – rozviedol som sa zo svojou ženou a teraz mám krásnu novu partnerku, ktorá sa volá Britt. Boli to ťažké dva roky, ktoré mi v podstate nedovolili pracovať na novom albume, hoci som už na ňom začal pracovať, bude dlho trvať pokiaľ ho dokončím.

RoD: 17 februára hrali DEPECHE MODE veľmi špeciálny charitatívny koncert v Royal Albert Hall v Londýne. Bol si pozvaný zahrať s Martinom vašu najslávnejšiu baladu ‘Somebody’. Aký to bol pocit stáť s ním zase bok po boku po dlhých 16 rokoch?
AW:
Bola to špeciálna noc ktorú som si neskutočne užil. Reakcie boli ešte veľkolepejšie než som čakal. A Martin bol vo veľmi dobrej forme, nie len hlasovo, ale hlavne osobnostnej. Zdal sa mi omnoho vyrovnanejší, viac sústredený a hlavne viac otvorený, než akokoľvek som ho v minulosti poznal. V podstate celý tento deň bol pre mňa veľmi zaujímavý – vidieť ako sa im všetkým darí, hlavne na konci tak dlhého turné.

RoD: Reakcie fanúšikov ohľadom tejto špeciálnej udalosti boli veľmi nadšené. Môžeme začať dúfať, že ta uvidíme spolu s DEPECHE MODE v blízkej dobe?
AW:
Pochybujem.
RoD: A čo tak spolupracovať s nimi ako producent?  Povedal by si áno ak by ťa o to požiadali?
AW:
To je veľmi ťažká otázka – nepožiadali ma :) Bolo by to ale isto bizarné.

RoD: Tak isto si bo na ich koncert v O2 aréne v Londýne. Ako sa ti páčil nový "live set" a "stage design"? Aká bola nálada v zákulisí?
AW:
Pravdupovediac bolo to trochu nekonzistentné. Niektoré verzie boli skutočne vydarené a z niektorých som veľmi odvarený nebol, to isté si myslím aj o prevedení pódia – niečo vyzeralo fakt dobre a niektoré veci ma neoslovili (pozn. chmelko: škoda, že nebol konkrétnejší). Bohužiaľ aj zvukové vyváženie bolo veľmi slabé, ale ani náhodou z toho nemôžeme viniť samotnú kapelu (pozn. chmelko: je to fakt perfekcionalista, ja som si zase opačne hovoril, že je to naj zvuk aký som na šnúre počul, ale pravda ja som bol priamo pred kapelou, nie pár poschodí nad). Výkon kapely bol ale vskutku pôsobivý.  Dave bol v dobrej forme a vyzeralo to, že si to z nich každý užíva. Martinová pieseň ‘Home’ znela neobyčajne dobre. „After-show“  bola zábavná. Mohol som sa stretnúť zo všetkými tými ľuďmi, ktorých som nevidel veky. Chýbal mi tam Dave, ktorý ale stále zmizne hneď ako skončí koncert. (pozn. chmelko: Dave od 1998 dodržuje pravidlo, že sa nezúčastňuje žiadnych afterparty po koncerte)

RoD: Čoskoro budeš spolu s Paulom Kendallom propagovať nový RECOIL kompilačný album, ‘Selected’. Aké sú tvoje plány pre tieto neobvyklé živé koncerty?
AW:
  Príďte sa pozrieť a sami uvidíte!

RoD: Vystupovať budeš tiež v Budapešti. Nebol si tam od roku 1993. Aké máš spomienky k “Devotional” dňom v Budapešti?
AW:
Len veľmi dobré – Pamätám si naháňačku v uliciach v Beatles – štýle. Dav bol veľmi nadšený a mám veľmi rád guláš :) .

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa