S Depeche Mode na turné - 1984

V septembri 1984 rozbehli Depeche Mode v rámci turné "Some Great Reward" svoju najväčšiu púť po mestách UK, ktorá zahŕňala 29 zastávok. Na konci októbra sa k nim pripojil novinár Neil Tennant, dnes známy ako spevák synthypopového dua Pet Shop Boys, a zozbieral čitateľom magazínu Smash Hits zopár pikošiek, ktorými svetu predstavil dovtedy nepoznanú stránku skupiny.

Pred pár mesiacmi, počas nahrávania albumu v Berlíne, boli chalani z Depeche Mode počas jedného rozhovoru s novinármi mierne v podnapitom stave a tak sa podarilo fotografovi ukoristiť zopár "veľmi riskantných" záberov. "Povyzliekali sme sa do naha a tak." Na druhý deň doslova odkúpili všetky negatívy z večera, aby si boli istí, že sa nikde v médiách neobjavia. Do dnešného dňa však majú obavy, že ich neodkúpili všetky...

Príbehov o Depeche Mode už máme veľa. A tlačia sa k nám ďalšie. Keď sa reportér Neil Tennant a fotograf Paul Rider nalodili do tour busu skupiny v Leicestery, veľmi rýchlo zistili, že to vôbec nie je o hrách v Screbbli a o ponocovaní so šálkou horúceho kakaa. Podarilo sa im zachytiť dostatok pikantných príbehov...

Podpazušie
Šofér tour busu skupiny väčšinu času vyčkáva chalanov pred divadlami a halami. Niekedy si kráti čas rozhovormi s fanúšikmi: "Často mi dávajú skutočne čudné otázky." Napríklad? "No, jeden z fanúšikov chcel vedieť, či sa Dave Gahan holí v podpazuší."

Kožená minisukňa
Martin Gore si na pódiu oblieka koženú minisukňu. Kúpil si ju v Kansington Market-e v Londýne a najradšej ju nosí v kombinácií koženými nohavicami a dámskou spodničkou, ktorú niektorá z fanyniek zavesila na ich tour bus. Počas popíjania v bare po koncerte v Leicesteri sa fanúšik spýtal Christiny, Martinovej priateľky: "Nie je Martin nejaký 'iný'?" Všetci vybuchli smiechom.

Dave Gahan, spevák, 22. Práve sa presťahoval z domu jeho matky do vlastného domu v Basildone. Nie je to v Basildone troch "nóbl"? "Tam to vôbec také nie je." Ako najnáladovejší člen skupiny, sedáva v zadnej časti busu veľmi často sám a pred každým koncertom vyzerá ustarostený a nervózny. Po koncerte je však veľmi priateľský a odpočinutý, smeje sa a žartuje so zbytkom skupiny, no o turné povie: "Cítite sa na ňom trochu osamelý, vážne."

Šialenec
Z Davida Gahana sa stal na pódiu dokonalý šialenec a rád vrtí svojimi bokmi, čo vyzerá veľmi provokatívne. Ak si myslíte, že Depeche Mode sú bandou vážnych, programovaním syntezátorov baviacich sa "vedcov", budete prekvapený šialenými pokrikmi publika, ktoré dokážu vyburcovať. Väčšina ovácií je vyburcovaná Davidovým strhujúcim predstavením, ktoré je v každom momente, povedané na rovinu, "sexy".

Martin Gore, 23, je autorom väčšiny piesní skupiny. So svojou nemeckou priateľkou, Christinou, žijú v spoločnom byte v Berlíne. "Myslím, že to tam do januára neuvidíme." V buse trávi čas rozhovormi s Christinou, veľa a často sa smeje, číta knihy o nacistickom Nemecku a popíja pivá značky Pilsner alebo Dutch Grolch. Na pódiu si oblieka koženú minisukňu, hrá na klávesy, udiera do kovových tyčí a spieva jednu skladbu, "Somebody".

V škole s Alf
Fletch s nami pospomínal na šiesty ročník základnej školy, kedy bol spolužiakom Alison Moyet. Dodnes sa poznajú. "Nemyslím si, že by bola úspešná, keby sa nestretla s Vincem - nikdy predtým podobnú príležitosť nemala. Ale zaslúžila si to. Má úžasný hlas. Nevideli sme sa spolu tuším už pol roka."

Pravítko
Christina sa stará o Martinov účes. V Leicesteri sa dokonca vybrala kúpiť pravítko, aby Martinovi ostrihala vlasy rovnomerne na oboch stranách hlavy.

Skutočne organizovaní fanúšikovia
Ak by ste boli skutočne oddaným fanúšikom, ako by ste sa dostali čo najbližšie k svojej obľúbenej skupine? Postávali by ste pri zadnom vchode divadla s nádejou, že ich aspoň na chvíľu z blízka zhliadnete? Hodili by ste reč s niekým z ich sprievodu v nádeji, že vás predstaví Davidovi Gahanovi? Nie, skutočne organizovaní fanúšikovia si objednajú izby v tom istom hoteli ako skupina a úplne bez obáv sa presunú po koncerte do hotelového baru, kde si dajú so skupinou zopár drinkov. Prípadne sa s nimi stretnú na raňajkách v nasledujúci deň. V Leicesteri sa piati fanúšikovia napchali do jednej izby toho istého hotela, kde sa ubytovali aj Depeche Mode a po koncerte sme ich našli so skupinou v hotelovom bare v družnom rozhovore so skupinou a na druhý deň dokonca z balkóna izby sledovali, ako sa Martin a Alanom kúpu v bazéne.

Alan Wilder, 25, žije v Kilburne, v časti Londýna, nepochádza z Basildonu a tiež je autorom niektorých skladieb. Na pódiu obsluhuje syntezátory, zo svojho Emulátora vydáva prečudesné zvuky, udiera tyčou so akéhosi zvláštneho vlnitého plechu (hoci to nie je vyvedené na mikrofón). Zo skupiny pôsobí najviac uhladene a kultivovane, a vždy vystupuje v štýle, že do postele líha úplne posledný, no nikdy sa nezobudí podráždený, Na udržiavanie svojho účesu spotrebuje celé kilá gélu a je vášnivým fotografom.

Videný s kufríkom
Skupina sa manažuje sama, majú medzi sebou prerozdelené zodpovednosti. Alan plní úlohu sekretára a má na starosti korešpondenciu. Je úplne normálne vidieť ho kráčať s kufríkom, z ktorého rozdáva chalanom fotografie na podpisy. Dave Gahan "komunikuje s bankou" (Barclays v Basildone) a pomáha v organizovaní predaja artiklov skupiny. Andy Fletcher má zasa pod palcom účtovníctvo a dane, ako aj finančné záväzky skupiny k vydavateľovi a promotérom. Martin Gore je slovami Fletcha "lenivý bastard". To znamená, že píše väčšinu piesní a neočakáva sa tak od neho nič iné.

Tizer
Pred každým koncertom sa skupina spolu so svojím štábom kŕmi v zákulisí nachystaným občerstvením. Alan s Martinom odmietajú jahňacinu, ktorou sa všetci ostatní kŕmia, pretože obaja sú vegetariáni. Zasa Martin ako jediný zapíja svoje jedlo dobrý pivom, ostatní sa rozhodli pre Tizer a Vimto (na cestách teda skupina vedie naozajstný rock´n ´rollový život!). K dobrej chuti im organizátori púšťajú pásky so starými skladbami The Eagles a Steve Millera. Dave Gahan svojim hlasom obohatil práve znejúcu skladbu "Abracadabra".

Šialení
Toto britské turné je v histórií skupiny najdlhšie: 29 zastávok. Kde sa im hrá najlepšie? "Liverpool," odpovie Alan. "Tam je to úplne šialené. A v Írsku. Tam nemôžeme ani opustiť hotel, pretože vonku tam na nás čaká vždy strašne veľa ľudí. To asi preto, že veľa kapiel sa tam na svojom turné nezastaví."

Pred sebou majú európske turné, a už len pomyslenie naň ich vyčerpáva. "Takmer každú noc je to o tom istom, takže to začína byť trochu nudné," priznáva Alan. "Najhoršia vec je nájsť si niečo, čím by si človek vyplnil tie tri hodiny v hotelovej izbe dopoludnia. Aby som zahnal nudu, tak fotografujem. Nedokážem písať skladby, tak ako to robí Martin. Turné ma v sebe niečo, čo takéto činnosti zabíja."

Andy Fletcher (familiárne nazývaný "Fletch"), 23, žije so svojou priateľkou a jej matkou v ich dome v Basildone. Nikdy neuvažoval, že by žil niekde inde: "Myslím, že je to jedna z vecí, na ktoré si zvyknete." Mimo pódia nosí okuliare, trochu pripomína drzého školáka a z celej skupiny komunikuje s fanúšikmi asi najviac. Rád vytáča neporiadkom šoféra ich busu, dokonca si robí z neho srandu, keď sa s vysielačkou zo zákulisia napojí na vysielačku v ich buse. Na pódiu obsluhuje klávesy a príležitostne máva rukami.

autor: Neil Tennant
zdroj: Strange But True, Smash Hits 22/11 - 05/12/1984

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa