Rock´n´roll je droga

Rock´n´roll je droga

Andy Fletcher aktuálne pre portál Access Atlanta o prebiehajúcom turné, koncertovaní, zdravej životospráve a bežnom živote.

Doterajšie reakcie navodzujú dojem, že vaše prvé európske koncerty v rámci tohto turné dopadli skvele.
Andy: Tie koncerty boli neuveriteľné. Pravdepodobne šlo o jednu z najlepších častí turné, aké sme v našej kariére absolvovali. Dave bol na každom vystúpení fenomenálny, publikum fantastické a všade bolo plno, dokonca aj v oblastiach, ktoré poznačila recesia trochu viac. Naša doterajšia kariéra, to je jeden sen. Nikdy by nás nenapadlo, že zotrváme tak dlho, že si udržíme pozície a budeme dokonca populárnejší. Je to naozaj úžasné. Tomuto všetkému sme začali naozaj veriť až v posledných rokoch.

Bude americké turné od toho európskeho odlišné, pokiaľ ide o produkciu a setlist?
Setlist bude možno trochu odlišný. Koncerty samotné však budú, v čo dúfam, v porovnaní s tými európskymi takmer identické. Naša produkcia je veľmi dômyselná a hlavne jednoduchá. Máme k dispozícii skvelé videá. Nakoniec, kvalita ponúkaná v súčasnosti je ohromná. Pódium však veľmi majestátne nie je. Koncert je postavený na našom vystupovaní.

Takže akustická časť je opäť v ponuke?
Áno, Dave si tak môže na chvíľu oddýchnuť a Martin si zasa zaspieva pár piesní. Takisto to prospeje publiku. Radi so žartom hovoríme, že si všetci za ten čas odskočíme do kúpelne.

Aká náročná je práca so skladbami z "Delta Machine", keď máte ten závideniahodný problém spočívajúci v množstve skladieb, z ktorých môžete vyberať?
Je pre nás prakticky nemožné dať dokopy náležitý setlist. Máme k dispozícii viac ako 200 skladieb a každý z nás má medzi nimi svoje obľúbené. Nakoniec skončíme s niečím, čo mapuje celú našu hudobnú kariéru. Setlist teda zahŕňa prakticky všetky naše albumy a v Európe bol veľmi dobre prijatý. Nebolo zložité predviesť naživo nové skladby, na pódiu znejú skutočne skvele. S posledným albumom ("Sounds Of The Universe") to bolo podstatne zložitejšie.

Ako sa po 30-tych rokoch pozeráš na váš vývoj z hľadiska koncertnej kapely?
Zdá sa, že máme stabilné množstvo fanúšikov, dokonca mi to príde, že ich je viac. Momentálne sa cítime v skvelej forme. Mám pocit, že máme stále čo ponúknuť. Netuším, ako dlho nám to vydrží, dúfam však, že toto nie je naše posledné turné. Ale takí The Rolling Stones ma desia. V 70-tke by som už mal robiť čosi iné, ale dúfam, že sa tak nestane! Rock´n´Roll je droga. Je veľmi ťažké vzdať sa toho pocitu, kedy vstupujete na pódium.

Máte pred vstupom na pódium v kapele nejaký rituál?
Všetci máme svoje rutiny, tak ako herci, či futbalisti. My vytvoríme "veľký kruh"... viete, niečo v zmysle "všetci za jedného, jeden z všetkých". Deje sa tak už niekoľko rokov. Celé turné je jedna veľká rutina. Každý deň máme Hromnice. To je asi jediný možný spôsob, ako tú každodennú rutinu na turné zvládnuť. V minulosti boli naše rutiny veľmi nezdravé.

Na YouTube som zhliadol jedno z vašich zákulisných videi a váš šefkuchár hovoril o príprave zdravých ekologických jedál. Rozhodli ste sa stravovať inak a viac športovať hlavne preto, že starnete alebo to vždy patrilo k vašej životospráve?
So mnou to teda nemá nič spoločné! Ja som sa vždy stravoval zdravo. Ale fakt je, že som trochu zhodil z váhy, takže to zrejme má svoj význam. Ale skôr ide o prírodné streaky a podobne, žiadne vegetariánstvo. Verte alebo nie, dnes o seba dbáme rozhodne viac, než v minulosti. V minulosti sme do fitka ani nepáchli. Dnes sme však starší a chceme stále ponúkať program na vysokej úrovni, takže si musíme byť istí, že sme fit a zvládneme to.

Ešte stále sa venuješ dj-ingu?
Po našom predchádzajúcom turné som podnikol vlastné svetové turné a zašiel do Austrálie, Číny, Japonska, či Dubaia. Bolo to zvláštne, ale inak skutočne zaujímavé.

Máš pocit, že je dnes elektronická hudba akceptovaná hlavným prúdom omnoho viac? U nás sú na vzostupe TomorrowWorld a zdá sa, že si získali obrovské množstvo ľudí.
V Európe som si všimol, že na naše koncerty chodí množstvo mladých, obzvlášť v Taliansku, kde bolo v publiku veľa mladých vo veku 17-18 rokov. V Spojených štátoch som ak dj veľmi nevystupoval, to je skôr Martinove teritórium.

Kapela má za sebou ohromné množstvo remixov. Máš medzi nimi svoj obľúbený?
Má rád “Behind the Wheel Route 66” mix.

Dokážeš ešte v rámci Depeche Mode viesť normálny život?
Našu kapelu pozná ohromné množstvo ľudí, ale sme schopní žiť úplne normálne. Bulvárnu tlač nezamestnávame a žijeme ako každý iný. Dave je síce niečo ako rockový boh, ja som však stále bežný človek z ulice.

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa