Remixy, ktoré určite niekoho oslovia

V dnešnom svete internetu a pirátstva nie je žiaden problém, tak ako u každej novej nahrávky, dostať sa v predstihu k novým veciam. Inak nedopadla ani zbrusu nová kompilácia Depeche Mode - Remixes 81-04. Nájde si svoju cieľovú skupinu?

Odpoveď na vyššie položenú otázku je jednoduchá. Samozrejme, že áno. Skalní fanúšikovia si zabezpečia všetky možné edície, príležitostní fans, ktorí sa zobúdzajú vždy s novým albumom a koncertným turné, nepohrdnú kolekciou toho najlepšieho z remixovej histórie Depeche Mode a možno kompilácia osloví aj náhodného poslucháča, ktorý sa motá medzi regálmi hudobných obchodov, či medzi košmi so zlacnenými diskami, kde o nejaký čas možno toto dielo aj skončí.

Ale späť k samotnému obsahu. Z pohľadu nezainteresovaného poslucháča ide teda skutočne o vydarenú kompiláciu. Obsahuje totiž vo väčšej miere samé tanečné záležitosti, veď o čomu sú vlastne remixy(?), všetkých možných odnoží elektronickej hudby. Takže po vložení prvého disku do prehrávača vás okamžite omráči Split Mix nesmrteľnej "Never Let Me Down Again" a v momente je jasné, že začína maratón hitov usporiadaný tak, aby zodpovedal čo najrovnomernejšiemu tempu a poslucháč sa ani chvíľu nenudil. Všetka česť človeku, ktorý zostavoval štruktúru tohoto disku. Veď remixy "Policy Of Truth", "Strange Love", či "I Feel You" patrili k remixovým vrcholom kariéry DM. Nakrátko však neobišli ani novšie skladby, hoci v prípade "Home" by som vedel voliť inak:)

V rovnakom tempe sa nesie aj prvá polovica druhého disku, ktorý má menšiu tendenciu zaútočiť na spomienky tej oddanejšej časti publika. Veď kto na prelome rokov 1989/1990 nezačal objavovať svet remixov DM, kto sa netešil z verzií "Personal Jesus", kto nesníval pri úžasnom Combination mixe "Get The Balance Right"(?)... V druhej časti disku sa však skokom prešlo do obdobia konca 90-tych rokov a tak sa miesto ušlo pre trochu pomalšie a atmosferickejšie kúsky, v podobe skladieb "PainKiller", či "Useless". Disk má len jednu chybičku krásy. Voľba "Breathing In Fumes" nie je zrejme tá najšťastnejšia. Pravdepodobne bola zamýšľaná ako "španielska stena", ktorá má oddeliť rytmickejšiu časť disku od tej pomalšej. Nezabudlo sa však ani na "novinku" v podobe nového remixu "Enjoy The Silence" od Tima Massa.
Tieto dva disky však sotva oslovia zberateľov, nakoľko sa väčšina skladieb objavila na b-stranách singlov. Ale ako prezentácia legendy, ktorá sa akosi nevie prebrať k životu, poslúži táto kompilácia viac ako dobre.

Tu sa však "výber" nekončí. Aby kompilácia oslovila čo najširšie publikum, EMI zabezpečila ešte bonusový disk, obsahujúci skladby, ktoré sa dajú zaradiť do kategórie noviniek a rarít. Recenzia tohoto disku je na stránkach DM.sk k dispozícií už nejaký ten čas. Ak môžem "pribaliť" svoj osobný názor, som mierne rozčarovaný. Neočakával som žiaden "prevrat". To, že sa k starším remixom dalo dostať už dávnejšie, to je v poriadku, patrí ku cti kapely, že sa ich rozhodla vydať oficiálne, no z nových remixov ma ako tak oslovil Headcleaner rock mix skladby "Nothing". Tie ostatné, to už je na posúdenie poslucháča. Je evidentné, že cez remixy sa chce skupina vždy priblížiť čo najväčšiemu konzumnému davu, ale remixy bonusového disku tomu nenasvedčujú.

V každom prípade, ako kolekciu toho najlepšieho, hodnotím kompiláciu viac ako kladne. Hoci, ako väčšina remixových kompilácií, skončí veľmi rýchlo v zabudnutí a v akciových ponukách, svojho adresáta si rozhodne nájde, a to aj medzi skalnými, ktorí kvôli tým najlepším mixom nemusia prehľadávať obsah jednotlivých singlov, ale všetko nájdu "na jednom mieste".

Pozn: Všetky uvedené názory berte ako subjektívny pohľad autora článku.

Názory Devotees (8)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa