Remixes 2: 81-11 Promo Sampler

Remixes 2: 81-11 Promo Sampler

Vydanie remixovej kompilácie "Remixes 2: 81-11" sa nezadržateľne blíži, kapela už vypustila niekoľko ochutnávok a my máme k dispozícii jej promo sampler. Tak si ho zopár riadkami priblížme.

O novej remixovej kompilácii Depeche Mode som mal pochybnosti už od momentu, kedy sa o nej objavili prvé neoficiálne informácie. Zbytočnosť a ľahký zisk... to bolo prvé, čo ma pritom napadlo. Dnes mám k dispozícii 10-trackový promo sampler. Hm, po prvom rýchlom vypočutí ma prekvapivo kolekcia zaujala, no nevenoval som jej viac pozornosti. K večeru som však dostal bláznivý nápad: absolútne som nemal záujem zisťovať si autorov remixov (aj tak by mi to nič nepovedalo, keďže o tanečnej scéne toho viem veľmi málo) a hlavne, uzamkol som v mozgu všetky informačné kanále, ktoré by ma mohli doviesť k originálnym verziám skladieb (pre náruživého fanúšika kapely zrejme šialené a nepredstaviteľné). Výsledok? Jeden príjemne strávený večer (a určite nie posledný) v spoločnosti textov Martina Goreho, hlasu Davida Gahana a duchovnej prítomnosti Andyho Fletchera.

Kompiláciu otvára aktuálny singel "Personal Jesus" vo verzii 2011. Zvykol som si naň, pri náhodnom počutí v rádiu sa mu poteším a dnes mám z neho dokonca aj radosť. Uvedomil som si, že je to vlastne trefa do čierneho. Toto dnes jednoducho v éteri frčí a spievať to niekto iný, možno by to bolo aj úspešnejšie, ale tým pádom možno aj nezaujímavé. Skladba je ale chytľavá a funguje aj na mňa, už dávno zrelého tridsiatnika. Stručne povedané - na dlhé cesty autom ako vyšitá.

Prvé skutočne príjemné prekvapenie však prichádza s "Behind The Wheel" v úprave Vince Clarka. Famózne! Jednoduché, rytmické, s množstvom zaujímavých a vkusných nápadov a pritom stále v duchu DM. Ak sa v podobnom tanečnom duchu bude niesť aj jeho spoločné dielo s Martinom Gorem, tak sa neviem dočkať.

Röyksopp je svojrázne elektronické zoskupenie, ktoré je typické svojou inovatívnosťou. S "Puppets" sa pohrali tak, akoby to fanúšikovia najmenej čakali. Z pôvodnej verzie zostalo len torzo, ale predsa len to v sebe nesie ten príjemný závan naivnosti, ktorá bola tak typická pre rannú tvorbu kapely. Skvelé, ľahko stráviteľné a hlavne príjemne počúvateľné. Rešpekt!

Najväčšie obavy som mal z remixu "When The Body Speaks", pretože robiť remix z balady, to už je viac trúfalosť ako majstrovstvo. O čo väčšie bolo prekvapenie, keď sa z reproduktorov ozývala omamná atmosféra horúceho letného večera kdesi pod nekonečne hviezdnou oblohou. "Akýsi" páni Karlsson a Winnbberg obliekli originál do úplne nového šatu a ja si pri počúvaní prajem, aby sa táto nová "kráľovná" k starým šatom už nikdy viac nevrátila.

Tigerskin´s Remix "In Chains" je už opäť návratom do čisto tanečných vôd. Autor vkusne doplnil song aj o sampel z "People Are People", zachoval vesmírnu náladu a postupne rozlieva hudbu do priestoru, kde sa nakoniec príjemne stratí. Pre polnočnú produkciu alternatívnych rádii je táto vec ako stvorená, ako aj pre príjemné nočné cestovanie. Remix neurazí, nezahryzie sa do mozgu, ako nevtieravo do vašich uší vstúpi, tak z neho aj vystúpi.

"Never Let Me Down Again" v remixe Erica Prydza už všetci fanúšikovia nejaký čas dôverne poznajú a ja musím opätovne prehlásiť, že tento pán, napriek tanečnému rytmu, pristúpil k tejto skladbe so všetkou úctou a citom. Vybral z nej to najlepšie a pretavil to do omamného tanečného rytmu pri ktorom sa telo hýbe aj napriek protestom mozgu. No ale, prečo sa brániť, veď tanec je pohyb a pohyb je telu a duši prospešná činnosť :)

Návratom do spomienok sa stal "Anandamidic Remix" singla "Walking In My Shoes", ktorý sa objavil na oficiálnom vydaní v slávnom roku 1993. Zrejme aj v tomto bude sila remixovej kompilácie. Má totiž šancu ukázať, kam sa remixová scéna posunula od čias, kedy ju svetu predstavili v podstate jej otcovia... áno, hovorím o tej kapele menom Depeche Mode :)

"Lilian"... nešťastná Lilian, ktorú do smrti budem považovať za najslabší článok albumu "Playing The Angel" a v podstate vec, ktorá na tom albume nemala a stále nemá čo robiť. Nuž ale, to je len subjektívny názor. Priznať sa však musím, že vďaka "Chab Vocal Remixu" som sa nielenže vrátil do čias prvých bootegových remixov DM (neviem, prečo mi to pripomína amatérsky remix), ale čo je "horšie", doslova som si skladbu "Lilian" v tejto verzii obľúbil. Chytľavé, tanečné, opäť až neuveriteľne nevtieravé a príjemne znejúce. Viem si živo predstaviť protesty skalných, nuž ale treba si uvedomiť, že čo autor remixu, to samostatná duša umelca s iným pohľadom na svet, hudbu, autorskú kapelu ... Prst hore aj v tomto prípade.

S nástupom švédskych indie rockových Peter, Bjorn and John, resp. ich verzie skladby "Fragile Tension" sa tempo sampleru spomaľuje. Aj títo páni dali pôvodnej skladbe úplne iný nádych, cítiť z nich nielen príjemné swingové tempo, ale hlavne všetko, čo je pre toto švédske trio typické. Zvládli to na výbornú a aj tento remix je dôkazom, že sú u členov Depeche Mode veľmi obľúbení.

Poslednou záležitosťou je fantasticky spracovaný remix skladby "Leave In Silence" z albumu "A Broken Frame". Isto si väčšina z vás pamätá na "Quiter" verziu skladby, no "Claro Intelecto 'The Last Time' Remix" ide ďalej a ponúka atmosferickú, doslova až ambientú záležitosť, ktorá si zaslúži niekoľko prehratí za sebou.

Čo dodať? Viem si predstaviť, že absolútna väčšina remixovú kompiláciu, prípadne aj tento sampler, zdupe pod čiernu zem a označí ju za prznenie skvelej hudby Depeche Mode. Pre mňa sú všetci autori týchto remixov hrdinovia. Dokázali nabrať odvahu a dali skladbám podobu, ktorá ich vlastne reprezentuje, a to aj napriek tomu vopred jasnému faktu, že budú vo väčšine prípadov "odsúdení".

Na záver teda opakovaná rada: vypnúť mozog, zabudnúť na Depeche Mode a skúsiť sa nechať uniesť na rôznorodých tanečných vlnách. A možno to zabralo len u mňa a pre vás ostatných bude kompilácia naďalej zbytočnosťou, ako aj tato recenzia :)

Tracklist sampleru:

01. Personal Jesus (The Stargate Mix)
02. Behind The Wheel (Vince Clarke Remix)
03. Puppets (Röyksopp Remix)
04. When The Body Speaks (Karlsson + Winnberg Remix)
05. In Chains (Tigerskin's Remix)
06. Never Let Me Down Again (Eric Prydz Remix)
07. Walking In My Shoes (Anandamidic Remix)
08. Lilian (Chab Vocal Remix)
09. Fragile Tension (Peter Bjorn + John Remix)
10. Leave In Silence (Claro Intelecto 'The Last Time' Remix)

Názory Devotees (7)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa