Po turné bude nasledovať dlhá pauza

25.februára 2006 sa Depeche Mode na svojej púti naprieč Európou zastavili aj v dánskej metropole, v Kodani. Toho využili moderátori miestnej rozhlasovej stanice P3 a pár hodín pred koncertom si dohodli krátke stretnutie s Martinom Gorem. Rozoberali sa štandardné témy, no nezabudlo sa ani na pohľad do budúcnosti.

Pozn. Tento rozhovor je preklad z audio odposluchu, nech sú mi preto odpustené prípadné nepresnosti. Kto už Martina počul rozprávať uzná, že niekedy je mu veľmi ťažké rozumieť.

V pondelok ste oslávili 25-te výročie vašej kariéry, čo ste v tento deň robili?
Prečo práve v tento pondelok?

No, podľa mňa to bolo v pondelok.
My sme oslavovali v New Yorku, počas nahrávania albumu, nakoľko máme priateľa, ktorý má veľmi dobrú pamäť na dátumy a udalosti, takže sme oslavovali výročie nášho prvého koncertu, kedy sme vystupovali prvýkrát spoločne ako skupina.

Mal som skôr na mysli deň vydania vášho prvého singla.
Aha, no, to bolo pravdepodobne v pondelok. Tak na toto sme totálne zabudli:)

Takže na vás ďalšia oslava ešte len čaká. Aké je to pocit, prežiť a osláviť 25 výročie skupiny.
Myslím, že momentálne prežívame so skupinou skvelé obdobie, zdá sa, že sme populárnejší než kedykoľvek predtým, celé európske turné bolo vypredané už pol roka pred jeho začiatkom, a to ešte predtým, ako vyšiel samotný nový album.

Prekvapujete ťa to, že ste najviac populárni práve teraz?
Áno, pretože nikdy nemôžete predpokladať, ako sa novým nahrávkam bude dariť, takže bol to pre nás veľký šok, keď sa vstupenky začali kupovať tak hrozne rýchlo.

Prečo to bol šok?
Pretože sa vstupenky na naše koncerty nikdy nepredávali tak dobre, nikdy neboli vypredané šesť mesiacov pre začiatkom turné.

Ďalšia vec je jeden z najdlhších príbehov zotrvania na britpopovej scéne, ako by to nazvali Angličania, ako sa na to pozeráš ty?
Neviem, myslím že v roku 1981 na nás veľa ľudí peniaze neminulo, teda s obdobím o 25 rokov neskôr sa to vôbec nedá zrovnávať:).

Čo myslíš, čím to je, že ste tak dlho vydržali na scéne?
Ja ani neviem, neustále dostávame túto otázku, možno to bude tou obrovskou základňou fanúšikov oddaných skupine, pre mnohých z nich sú Depeche Mode viac životným štýlom, či filozofiou, ako len obyčajná radosť z počúvania hudby.

Tu už však hovoríme o akomsi kulte, nakoniec každý víkend sa po svete poriadajú Depeche Mode párty, ako to na teba pôsobí?
Je to úžasné, len neviem, či sa tam ľudia nenudia, keď sa tam omieľa to nekonečné množstvo mixov.

Zaujímavé je, že aj keď máte také množstvo fanúšikov, po ulici sa môžeš prechádzať absolútne anonymne. Ako si vysvetľuješ tento fakt? Ako môžeš byť na ulici anonymný, keď si pritom tak populárny a predali ste viac ako 50 miliónov albumov?
Keď hráme v nejakom meste, vtedy je to trochu iné, pretože ľudia vedia, že tam sme. Ale keď sme doma... viete, môžeme viesť úplne normálne životy.

Nie je to len vaša voľba?
To je skôr šťastie. Aj keď nás ľudia, fanúšikovia spoznajú, tak prechovávajú voči nám určitý rešpekt.

Prejdime k vášmu albumu, sprevádzalo ho veľké napätie v skupine, no toto napätie sa nakoniec ukázalo ako prospešné. Ako sa správať tak, aby napätie bolo výhodou?
Ja si nemyslím, že by medzi nami bolo nejaké veľké napätie, myslím, že viac ho vyvolávala tlač a média, trochu to mal na svedomí fakt, že Dave prišiel so svojim sólovým albumom a okamžite si to všetci vysvetlili ako koniec skupiny, no my sme sa nikdy nerozprávali o ukončení fungovania skupiny. A myslím, že keď sme sa zasa stretli a začali pracovať na albume, tak sme si rozumeli viac ako kedykoľvek predtým, hoci veľký podiel mal na tom aj tím ľudí, ktorý s nami spolupracoval a v štúdiu vytvoril veľmi dobrú atmosféru.

A čo skladanie piesní, veľa sa toho popísalo o Gahanovej požiadavke prispieť vlastnými skladbami na nový album, ako to ovplyvnilo prípravu ďalších skladieb?
Už po tom, ako vydal svoj sólový album a poskytol určité vyjadrenia médiam som očakával, že bude chcieť prispieť vlastnými skladbami, takže to rozhodnutie, umiestniť na album tri jeho skladby, prišlo akosi prirodzene.

Ako si to vnímal ty sám, keďže doteraz si bol autorom všetkých piesní skupiny. Ako si sa vyrovnal s tým, že na stôl položil texty aj niekto iný.
Myslím, že to bolo pre ďalšie fungovanie skupiny veľmi dôležité, pretože takto Dave nadobudol pocit skutočného člena skupiny, stal sa súčasťou celého kreatívneho procesu a vďaka tomu je teraz omnoho šťastnejší. A myslím si, že ak by sa tak nestalo, možno by album vôbec nebol.

Píše texty pre Depeche Mode spôsobom, ako si to ty robil doteraz?
Keď nastúpime do štúdia tak všetky skladby vrhneme do imaginárneho mixéru Depeche Mode. Tentoraz sme spolupracovali s producentom Benom Hillierom a podľa mňa znie album veľmi ucelene a Davidove skladby nepôsobia nijako neprirodzene.

Onedlho vyjde ďalší singel, "Suffer Well", ktorý je práve z trojice Davidových skladieb, čo nám o tej skladbe vieš povedať ty?
Myslím, že sme zvolili veľmi dobrú skladbu, od začiatku bola potencionálnym singlom, veľmi dobre sa hrá aj naživo, pretože práve v tejto hrám na basse:)

A ako to vníma Dave, musí byť určite hrdý na to, že práve jedna z jeho piesní, ktorých je autorom, sa dostala na singel. Zrejme má z toho veľkú radosť.
Veľa sme sa o tom rozprávali a som si istý, že je vďaka tomu veľmi šťastný.

On sa vyjadril, že to chápe ako akýsi kompliment z tvojej strany, ako skladateľa. Vnímaš to aj ty tak?
Áno, podľa mňa odviedol skvelú prácu, myslím tým skladby, ktoré napísal.

Okrem toho sa vyjadril, že písal presne o tom, o čom si písal ty. Dotkli ste sa spoločných tém.
To skôr súvisí s tou žartovnou vetou na zadnej strane albumu, "Bolesť a utrpenie v rôznych tempách".

A ty si písal o tom istom?
Áno. V podstate...

Si známy nielen ako člen Depeche Mode, no aj ako DJ. Fletch sa venuje dj-ing takisto. Čo ťa k dj-ingu priviedlo?
To je niečo úplne odlišné, zasa sa do toho nevrhám tak ako Andy. On keď sa tomu venuje, tak riadne, vyrazí na mesačné turné a každý večer odohrá v podstate ten istý set. Ja som v tomto vyberavý, ako dj hrám možno tak šesť krát do roka a tie sety sú zakaždým odlišné. Beriem to viacmenej ako prácu.

A čo tak zvykneš hrávať?
Techno, minimal house... neviem si teraz spomenúť na názvy všetkých tých štýlov. Je ich tak veľa.

Ako si sa k týmto štýlom dostal, náhodne, či vďaka tomu, že sa to hrá všade, kde sa pohybuješ?
Tieto nahrávky majú svoju silu a mali veľký dopad aj na náš posledný album, ktorý je energickejší a rýchlejší ako ten predošlý. Z veľkej časti je ovplyvnený aj tým, že počúvam veľa tanečnej hudby.

A ešte jedna otázka predtým, než skončíme. Čoho sa ešte dočkáme, kým budeme oslavovať ďalšiu štvrťstoročnicu? Či už ďalších 25 rokov nebude?
Pred dvadsiatimi piatimi rokmi sme ani len nepomysleli na to, že tu budeme aj dnes. Momentálne sme na turné, ktoré potrvá až do augusta, následne, som si istý, bude nasledovať dlhá prestávka a potom uvidíme, aké budú ďalšie plány.

Martin, ďakujem veľmi pekne.
Ďakujem aj ja.

zdroj: P3

Názory Devotees (28)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa