Peklo (1996)

Peklo (1996)

Nahrávanie albumu "Ultra" bolo pre Depeche Mode v podstate lotériou, pri ktorej si neboli istí nielen výhrou, ale ani samotnou hrou.

Po otrasení sa zo šoku spôsobenom Alanovým odchodom z kapely, a následným Davidovým pokusom o samovraždu, sa Depeche Mode pustil do nahrávania nového štúdiového albumu. Londýnska session, ktorá prebehla na jeseň 1995, dopadla až nečakane dobre. Na jar sa všetci presunuli do New Yorku, kde však začalo veľké trápenie. Ale nechajme o tom rozprávať zainteresovaných.

Tim Simenon (producent): Z celého nahrávania si pamätám tú neistotu, hlavne preto, že z kapely odišiel Alan. A takisto bolo veľmi otázne Davidovo zdravie.

Daniel Miller: Podľa mňa to bolo skôr celé o Davidovi a jeho situácii, než o tom, že odišiel Alan. A vlastne cez Davida som sa pozeral na budúcnosť kapely.

Gareth Jones: Pamätám si, že som sa za nimi zašiel pozrieť, pozdraviť ich a Dave sa mi zdal úplne rozhádzaný, no stále veľmi veci oddaný. Spomínam si, že sme sa spolu veľmi dobre porozprávali, no zároveň som sa oňho obával. Vedel som, čo sa deje.

Martin Gore: Ja som vlastne nikdy ... ja toho o heroíne veľa neviem. Prakticky nikdy som nevedel, či mal v sebe dávku alebo nie. Alebo či sa toho pokúšal práve zbaviť. Ale väčšinou som to vnímal tak, že bol čistý.

Andy Fletcher: Pokiaľ ide o Davida, niekedy bolo frustrujúce zistiť, že nie je pre neho jednoduché o tom s nami hovoriť. Celé to bolo zahalené rúškom tajomstva, čo bolo ešte horšie.

Martin Gore: Vždy som bol naivný. Celý čas som veril, že sa pokúša toho zbaviť, možno úplne nadobro. Lenže, keď bol bez toho, tak bol chorý.

Daniel Miller: Môžete byť toho súčasťou, ale nakoniec je to aj tak niekoho osobné rozhodnutie v danej situácii. Môžete urobiť všetko, čo len chcete, ale nakoniec sa musia rozhodnúť oni sami, čo je pre nich najlepšie.

TIm Simenon: Pamätám sa, že hoci sa nahrávanie už začalo, tak sa ma Daniel spýtal, "Prečo to nedáme dokopy? Martin napísal zopár skladieb, poďme to skúsiť a uvidíme." A to celé zabralo tak šesť mesiacov.

Martin Gore: Podľa mňa mal každý svoje problémy. Pravdepodobne to bolo z časti spôsobené následkom turné k "Songs Of Faith And Devotion". David mal svoje problémy a ja takisto. Len čo som vstúpil do štúdia, tak som začal piť a prestal, až keď sme zo štúdia odišli.

Kerry Hopwood (programátor): Osobnostne boli úplne "na kašu". Fletch bol z nich pravdepodobne najsilnejší. Väčšinu času ich držal pokope a nad vodou.

Jonathan Kessler: Pamätám si, že niektoré nahrávacie sedenia boli až extrémne zložité. Spomínam si, ako sa ma pýtali, "Ako to máme vlastne urobiť?" Veľakrát som sa s Timom prechádzal po New Yorku a kládol mi otázky "Ako to urobíme, Jonathan? Ako by sme s tým mali naložiť?"

Andy Fletcher: Normálne sme tak dlho nahrávať nezvykli, lenže tentoraz sme mali problémy. Tie najväčšie súviseli s Davidom. Nemali sme na výber. Šesťtýždňové nahrávanie v New Yorku neprinieslo žiadne výsledky a ten zabitý čas sme museli nejako získať späť.

Kerry Hopwood: Mal som strach... asi by som to slovo nemal použiť, ale kašlať na to, bol to naozaj strach. Ja som sa predsa chcel podieľať na albume Depeche Mode. No myslím, že niekedy som mal skôr pocit, že pracujeme na sólovom albume Martina Gora. Ja som si totiž nebol istý, či vôbec máme speváka.

Martin Gore: Najhoršie to bolo v New Yorku, kedy sme si naplno uvedomili, že David sa vzdal heroínu. Lenže rovnako som si nebol istý, či tomu bolo skutočne tak naozaj. Podľa mňa na ňom stále fičal. Problém bol v tom, že nebol schopný spievať. Vtedy som si pomyslel, že by sme to ako kapela mali celé ukončiť, keďže David asi nebude viac schopný spevu.

Kerry Hopwood: Absolútne si nebol istý svojou úlohou v kapele. Mal postoj v štýle, "Som spevák, celé som to pokašlal a páči sa mi to." To bolo pre mňa absolútne najťažšie, nakoľko som mu po celý čas vravel, "Pozri, snažíme sa dať dokopy album a máme tu Martinove skladby. Ale keď ich spievaš ty, tak sú to skladby Depeche Mode. A dokiaľ ich spievaš ty, tak to má význam."

Martin Gore: Podľa mňa si prestal dôverovať. Psychicky a fyzicky bol tak slabý, že ... proste zo seba nebol schopný vydať ani hlásku.

Kerry Hopwood: Napr. vokály k "Sister Of Night" sme nahrávali takmer celý týždeň, obzvlášť preto, že David na tom nebol vôbec dobre. Nebol schopný to predviesť v zodpovedajúcej polohe. Keď sme neskôr dávali nahraté vokálne party dohromady, tak sme ich skladali doslova slabiku po slabike. Dnes, pri pohľade späť, si myslím, že sa vám do uší dostali jedny z najkrajších vokálov. Ešte aj teraz, keď si na to spomeniem, tak mám z toho stále husiu kožu. Hlavne pokiaľ ide o to, čím všetkým si David, počas nahrávania tej skladby, prešiel. Ja vlastne neviem, kde bol David v skutočnosti počas nahrávania albumu v NY. Dnes viem, že chodieval na stretnutia anonymných narkomanov, ale s tými najlepšími úmyslami. Cestou späť si ho však vždy odchytili díleri, takže sa do štúdia vrátil v nie najlepšom stave.

Dave Gahan: Martin mi zavolal a spýtal sa ma, "Mám to dokončiť ako sólový album? Ale fakt nad tým uvažuj, celé je to totiž už príliš absurdné." Ale opäť som zareagoval sebecky, "Rob si s tým doprdele, čo chceš. Ja sa tu topím v absolútnych sračkách." Bol som jednou nohou v tom a jednou vonku. Ale netýkalo sa to Depeche Mode, týkalo sa to samotného života. Nebol som si istý, kam to celé smerovalo.

Martin Gore: Na konci toho šesťtýždňového sedenia v New Yorku, kde sme sa snažili nahrať vokály, sme mu navrhli, "Myslíme, že by si sa mal vrátiť do LA, vyhľadať hlasového pedagóga a snažiť sa získať svoj hlas späť. A hlavne sa snažiť dať zdravotne dohromady."

Tim Simenon: Vzali sme si teda voľno a po návrate nahrali ďalšie veci. V podstate sa zdalo, že je všetko v pohode. Jednoducho, že sa neskôr vyberieme do LA nahrať Davidove vokály.

Andy Fletcher: To bolo práve vtedy, kedy sa predávkoval a takmer zomrel ...

LA Times, 21/07/1996 - Gahan o svojom predávkovaní

Predávkovanie heroínom Jonathana Melvoina zo Smashing Pumpkins v New Yorku (12.júla) donútilo v hudobnom priemysle k zamysleniu hlavne tých, ktorí sa ešte stále nezaangažovali v kampani proti užívaniu drog. V súvislosti s touto udalosťou však vyšla na svetlo ďalšia nečakaná skutočnosť - v máji sa vďaka predávkovaniu ocitol na pokraji smrti aj spevák David Gahan z Depeche Mode.

Gahan (34), ktorý aktuálne podstupuje intenzívnu liečbu zo závislosti, a chystá sa 30.júla postaviť svojej závislosti tvárou tvár na súde, sa pod vplyvom správy o Melvoinovej smrti rozhodol po prvýkrát od májového zatknutia verejne prehovoriť. Svoje prvé úvahy v telefonickom rozhovore z liečebného centra venoval snahe pomôcť ostatným vyhnúť sa rovnakému osudu.
"Všetko, v čo môžem dúfať je, že moje činy budú hlasitejšie, než všetok tej hnoj, čo vychádzal z mojich úst za posledné roky," prehlásil optimisticky znejúci Gahan, ktorého závislosť v minulom roku dohnala k takým depresiám, až sa pokúsil o samovraždu prerezaním žíl na zápästí. "Nechcem sa tu teraz predvádzať a očakávať, že niekoho zachránim. Držím sa zubami nechtami, ale každým dňom sa to zlepšuje. Nemám kam ísť. Prišiel som o dom, dokonca sa teraz nemôžem stretávať ani so svojim synom. Ak sa mi podarí zostať čistým, tak sa budeme môcť opäť stretnúť."

Gahan priznáva, že jediným rozdielom medzi jeho a Melvoinovým osudom bolo šťastie. "Čo som sa z New Yorku, kde som pracoval s kapelou, vrátil do LA, tak som bol už niekoľko týždňov čistý," spomína spevák na "Memorial Day" víkend, počas ktorého sa predávkoval kombináciou heroínu a kokaínu v hoteli Sunset Marquis. "Vyšiel som si na prechádzku a strelil si dávku speedballu. Díler odišiel a ja som zozelenel. Chvalabohu bol nablízku niekto, kto zavolal na 911."

"Keď som opúšťal nemocnicu, tak som niekomu povedal, že som sa predávkoval a oni dodali, 'David, veď si bol mŕtvy. Trikrát ťa oživovali.' Mohlo dôjsť k vážnemu poškodeniu mozgu. Keď dnes premýšľam o šialenstve toho prášku, ktorý dá človeku tri minúty eufórie ... Nemusíte byť žiaden pôžitkár, dáte si to iba raz. Ľudia práveže veria mýtu, že keď to skúsia iba raz, že budú v pohode a tak kopec z nich zamieri priamo k heroínu, obídu obyčajnú trávu a vrhnú sa priamo do náruče diabla. Je to fakt desivé."

Gahan dodal, že keď ľuďom hovorí o svojej liečbe, snaží sa nepôsobiť ako svätuškár. "Nechcem pôsobiť ako nejaký kazateľ. Fungujem v rock´n´rollovej kapele, milujem to a chcem byť jednoducho iba Davidom. A som hlavne šťastný, keď môžem byť v kontakte s tým malým dieťatom v mojom vnútri, s ktorým som bohužiaľ nateraz vzdialili. Teraz akoby som kráčal v nejakom oblaku, ale som čistý."

zdroj: ULTRA (remastered) DVD 2007, dmtvarchives.com

Názory Devotees (89)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa