Pár dobrých albumov ešte zvládneme

Pár dobrých albumov ešte zvládneme

Andy Fletcher v rozhovore pre miami.com krátko pred začiatkom severoamerického turné.

Aké bolo európske turné?
Možno to vyznie smiešne, ale bol to naozaj odpal. Publikum bolo fantastické, kapela hrala skvele, morálka bola skutočne na vysokej úrovni, takže šťastnejší sme už byť nemohli a skutočne sa tešíme na turné po Severnej Amerike. Sme v skvele forme.

Bude to severoamerické turné čímsi odlišné o toho európskeho?
K malej zmene dôjde určite, ale v podstate pôjde o identickú zostavu, len zmeníme zopár skladieb.

Máte obrovský repertoár - ako vlastne prebieha rozhodnutie o tom, ktoré skladby zahráte a ktoré vynecháte?
To je veľmi zložité. Ak by sme boli schopní hrať štyri hodiny - viem, že Bruce Springsteen je toho schopný, ale s tým sa porovnávať nemôžeme - tak by sme zrejme zahrali všetky obľúbené skladby každého z nás. No tu ide hlavne o Davida, šou sa zostavuje na jeho mieru. Takže, skutočne to nie je jednoduché, no myslím, že sa nám podarilo zostaviť vydarený mix skladieb z celej našej kariéry. Myslím, že ľudia budú spokojní.

Koľko skladieb z albumu "Delta Machine" budeme mať šancu počuť?
Rozhodne ich zopár bude. Tentoraz máme šťastie. Nie vždy sa dá také niečo o albume povedať, ale skladby z "Delta Machine" znejú naživo skutočne skvele. V podstate sú to minimalistické záležitosti s pridanými drobnosťami. Ale šesť, či sedem ich zaznie určite.

Nový album je porovnávaný s albumami "Violator" a "Songs Of Faith And Devotion". Ako sa pozeráš na toto zrovnávanie ty?
No, radi by sme si mysleli, že tie albumy sú odlišné, ale "Delta Machine" je s nimi naozaj nejakým spôsobom prepojený, hlavne preto, že je skutočne elektronický s bluesovým nádychom, takže sa tu dá nájsť podobnosť so skladbami ako napr. "Personal Jesus", kde to bolo, pokiaľ šlo o album "Violator" naozaj evidentné.

Ste elektronická kapela, ako vznikla tá vaša bluesová stránka?
Dobrá otázka. Martin, ktorý je autorom väčšiny našich skladieb, mal vždy k bluesovej hudbe blízko a vždy ho veľmi ovplyvňovala. Ale ako sa zrodila tá bluesová stránka, to naozaj neviem.

Reprezentuje teda "Delta Machine" prirodzený paradox, kedy sa elektronika stretáva s blues?
Presne, a to je na tom názve to pekné - dokonale vystihuje hudbu, ktorú obsahuje. Samotný názov však žiaden význam nemá.

Depeche Mode sú neuveriteľne vplyvná kapela, no kto vo vašich začiatkoch ovplyvnil vás?
No, zopár kapiel tam bolo. Mali sme šťastie... keď sme mali 15, nastala explózia punku s kapelami ako The Clash a The Sex Pistols. Pred nimi sme zasa fičali na Bowiem a T.Rex. Neskôr, koncom 1970-tych rokov, sme zaregistrovali Kraftwerk, ktorých ľudia vo veľkom počúvali v rokoch 1980-tych. Nás samozrejme najviac ovplyvnili pokiaľ šlo o použité nástroje. Takže, bolo toho veľa. A niekedy sa stane, že vás ovplyvní aj hudba, ktorá sa vám nepáči, v štýle, tak takto by sme znieť nechceli. (smiech)

Dave prispel autorsky na novom albume značnou mierou, dokonca prispel viac, než obyčajne. Ovplyvnilo to nejako výrazne dynamiku kapely?
Áno, Dave na posledné albumy prispieva čoraz viac a je v komponovaní čoraz lepší. Album je vďaka tomu rozmanitejší.

Aj jeho hlas je bohatší a silnejší, než kedykoľvek predtým.
Nuž, dnes sa o seba stará omnoho viac. Dokonca si myslím, že aj jeho vystupovanie na pódiu je dnes ďaleko lepšie, než v minulosti.

Mnohí veľkí umelci - Elton John, Paul McCartney, The Rolling Stones - prestávajú postupne produkovať, čo má pre nich dosť veľký dopad. Aké je vaše tajomstvo skutočnosti, že si zachovávate stále dôležitosť a význam?
Je to dosť zložité, pretože ako viete, média úplne prirodzene neustále vyhľadávajú mladé a nepoznané kapely. Umelci, ktorých ste spomenuli, sú od nás starší, ale my sme už tiež pekní starci (smiech). Zvykli sme vravieť, že ak už naša hudba nebude mať význam, tak bude čas odísť. Našťastie, myslím, že naša hudba má stále svoj význam a máme pocit, že ešte pár dobrých albumov zvládneme. Sme teda veľmi šťastní, že si držíme svoju úroveň už tri desaťročia a dnes akoby sa nám plnili sny. Fakt, že sme stále silní, že vypredávame haly, naše nahrávky sa skvele predávajú - takéto niečo sme neočakávali. Mali sme pocit, že to bude trvať len pár rokov.

Boli ste ako elektronická kapela niekedy pozvaní na Winter Music Conference v Miami?
Nie, nikdy. Ale viem o čo ide, vlastne viem o tom všetko. Je to skôr o načasovaní, myslím. V čase konania robíme vždy niečo iné, alebo máme práve pauzu.

Zvážili by ste teda možnú účasť niekedy v budúcnosti?
Jednoznačne. To by sme veľmi radi.

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa