Oberkorn - It’s a Small Town

Urobil som malý pokus. Z archívu som vytiahol najkvalitnejšie záznamy jednotlivých turné a sústredil sa len na absolútne prvú skladbu, na "Intro". Pravdu povediac, neviem presne, akú úvodnú skladbu použili DM počas ich absolútne prvého turné. Budem rád, keď mi niekto nechá odkaz vo fóre. Ale o inom som chcel.

Urobil som malý pokus. Z archívu som vytiahol najkvalitnejšie záznamy jednotlivých turné a sústredil sa len na absolútne prvú skladbu, na "Intro". Pravdu povediac, neviem presne, akú úvodnú skladbu použili DM počas ich absolútne prvého turné. Budem rád, keď mi niekto nechá odkaz vo fóre. Ale o inom som chcel.

Iste mnohí z Vás veľmi dobre vedia, že poctu intra dostáva v playliste DM väčšinou B-strana niektorého zo singlov z aktuálneho albumu. Teda až na pár výnimiek. Prečo je tomu tak, to vie len samotná kapela. V každom prípade, intro má uviesť publikum do tej najsprávnejšj nálady spolu s nasledujúcou skladbou. Ktovie ako na publikum pôsobila Any Second Now počas turné v roku 1981. Možno ju v tom čase cítili mnohí presne tak, ako my teraz zo zvukového záznamu... čosi neurčité, bez skutočnej atmosféry, ale na pionierov synthi-popu celkom slušný výkon, ktorý síce na See You Tour so Shout! nabral trošku tvrdší sound, ale Oberkorn počas Broken Frame Tour zvalcoval svojou atmosférou všetko ostatné na pár nasledujúcich rokov. Veď si len pustite najkvalitnejší záznam, ktorí vyšiel na maxisingli Get The Balance Right! a nechajte sa unášať prvými tónmi tej jednoduchej skladby, ktorá postupne prejde do grandiózneho nástupu My Secret Garden spolu s Davidovým príchodom na pódium. Neviem, či podobná atmosféra bola niekedy prekonaná, to už nechám na prípadnú diskusiu.

Pieseň Now This is Fun bola zrejme veľmi populárna nielen u fanúšikov, ale aj u samotnej kapely, keďže sa jej dostalo pocty uviesť koncerty na Construction time again tour, podobne ako pri Some Great Reward Tour v rokoch 1984-1985, kedy bola show postavená na dominantnosti skladby Master&Servant, ktorej charakteristické zvuky otvárali každý koncert.Aj tento song patril v tých rokoch k tým obľúbeným u DM, bohužial nie u kritiky. O magickú a temnú atmosféru sa DM pokúsili na ďaľšom turné. Album Black Celebration si až pýtal svojim zvukom niečo zvláštne, a myslím, že intro v podobe Christmas Island s následnou BC bolo skutočne vydarené. Pimpf počas Masses Tour vytváral atmosféru majestátnosti a gigantickosti a Kaleid na Violation Tour zasa znela ako kráľovská hymna, ktorá vítala hudobných géniov na výslní slávy toho obdobia.

Magickosť, temnosť, pokánie, vieru... to všetko stvárňovala skladba Life's short počas Devotional Tour, ktorú vystriedal remix skladby Rush počas Exotic a Summer Tour 1994. Myslím, že použiť Rush ako Intro a zároveň ako úvodnú skladbu bol skvelý ťah kapely, a jednoznačne týmto songom naznačili, o čo v skutočnosti pôjde. O originálnu rockovú show, bez zbytočnej pompéznosti. Dovolím si tvrdiť, že práve turné v roku 1994 bolo to najlepšie, čo DM zo seba dostali, i keď daň bola krutá.

Na domovských stránkach DM sú Ultra Parties uvádzané ako turné, tu úlohu malého intra prevzala geniálna Uselink. Painkiller pôsobil dosť neisto, tak ako aj celé Singles Tour, no a posledné turné s Easy Tiger spojené s akustickým remixom Dream On zrejme nepotrebujú absolútne žiaden komentár.

Zdá sa, že DM majú veľmi dobrý recept na fanúšikov a vedia získať ich pozornosť hneď na úvod, majstrovsky upraveným introm, ktoré vo svojej krátkosti dokonale vystihne atmosféru celého koncertu.

Rekapitulácia:

Tour, rok, Intro

1980 Tour, 1980, Big Muff
1981 Tour, 1981, Any Second Now
See You Tour, 1982, Shout!
Broken Frame Tour, 1982, Oberkorn
Construction Time Again Tour, 1983, Now, This Is Fun
Some Great Reward Tour, 1984/85, Intro (Master&Servant)
Black Celebration Tour, 1986, Christmas Island
Music For The Masses Tour, 1987/88, Pimpf
The World Violation Tour, 1990, Kaleid
The Devotional Tour, 1993 Life's short
The Exotic Tour (Summer Tour '94), 1994, Intro (Rush - amylnitrate mix)
Ultra Parties, 1997, Uselink
The Singles Tour, 1998, Painkiller
Exciter Tour, 2001, Easy Tiger & Dream On (Acoustic Instrumental)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa