Nový život - No.1, 13/08/1983

Nie sú až také mladé neviniatka, akými sa zdajú byť. Stále síce produkujú sladučký pop, no teraz sú ich skladby o odpornom hudobnom biznise. Paul Burche sa stretol s chalanmi z Basildonu a absolvovali spolu krátku lekciu o význame života.

Zabudnite na Depeche Mode, ktorých ste poznali, dnes sú trocha podráždení a prchkí. A hoci je ich aktuálny singel dôkazom ich dospievania, stále mnohými ľudmi vnímaní ako popové idoly. Chvalabohu, ich typický zmysel pre humor zostáva nezmenený, no práve toto sa Andymu Fletcherovi akosi nepozdáva.

"Akonáhle ľudia začuli názov, pomysleli si, že tu máme ďalší sladučký popový singel. Dúfam, že budú pri počúvaní nášho nového albumu pozornejší. Budú určite prekvapení."

Nový album nesie názov "Construction Time Again" a je priam výstižný. Hoci stavia na úspechoch minulosti, objavuje nové prístupy a metódy práce, na hony vzdialené ich ranným sladučkým dňom.

Depeche Mode vzišli v roku 1980 z Basildonu so sériou hitov, vrátane "New Life" a "Just Can´t Get Enough". Boli prvou skupinou, ktorá využila dokonale jemný zvuk syntezátorov, podľa návodu skladateľa Vince Clarka. No keď Vince skupinu opustil a založil Yazoo, odišlo s ním všetko nadšenie a zrazu boli Depeche Mode vecou včerajška - no napriek tomu vzal Martin Gore na seba zodpovednosť za texty a prišiel so skvelou skladbou "See You".

Aj nový album obsahuje ich typické zvonkohry, no tentoraz skúsili aj ďalšie nástroje. "Na albume je skladba s názvom "Pipeline"," vysvetľuje Alan Wilder. "Má v sebe veľmi zvláštne perkusie. Jednoducho sme vyšli von a trieskali do všetkého, čo sme našli. Takisto aj Davidove vokály boli nahrávané v otvorenom priestore."

Album je paralelou ich dospievania. Tentoraz nebol nahrávaný v takmer domácich štúdiách Backwing, no zvolili si Londýn a Nemecko. Podobne si rozšírili obzor aj chalani. "Veľmi nám pomohlo všetko to cestovanie," zdôrazňuje Dave Gahan.

No zdá sa, že Andy to všetko vidí trochu inak. "Stále sa cítim rovnako, ako keď som mal 16," priznáva. "Samozrejme, že moji kamoši mi hovoria, že som sa v rôznych veciach zmenil. A takisto je to aj u ostatných v skupine. Postupne sme sa zmenili na viac dospelú skupinu."

Reakcie, s ktorými sa stretli na miestach, ktoré navštívili, úplne zmenili pohľad na skupinu. Napríklad v Nemecku sú považovaní sa veľmi modernú skupinu. "Je to veľmi zvláštne," hovorí Dave. "Keď hráme v nemeckých mestách, tak sa všade rozchýri, že večer hráme, akoby šlo naozaj o nejakú absolútne vychytenú skupinu. To ma teší. To len dokazuje, že naša hudba má široký záber."

No nech je to akokoľvek, celé to koncertovanie v ich prípade nevedie ku šialenstvu a besneniu, ktoré bežné skupiny vždy dovedie na titulné stránky magazínu Sun s rozprávkami o orgiách a neviazanosti. Alan sa pousmeje, "Myslím, že väčšina skupín to potrebuje robiť kvôli publicite. Je to staromódna rocková záležitosť."

"Nevravím, že nerobíme podobné veci," pokračuje temperamentný Dave. "Ale, keď už, tak sa s tým nechválime. Viete, väčšina z tých skupín vlastne pracuje pre veľké spoločnosti a tam je vždy niekto, kto to všetko vysype médiám. Naša nahrávacia spoločnosť je maličká, takže sme si istý, že také veci nepresiaknu na verejnosť."

Zdá sa, že depešáci sa stránia divokého života. Ich posledný singel nám radí "Udržať správnu rovnováhu", čím chceli naznačiť - žiadne divoké excesy - vlastný postoj, ktorý je v úplnom protiklade k tradičnému pohľadu na rockovú rebéliu.

No nový singel "Everything Counts" je viac ofenzívny. Bojuje proti všetkým veľkým zmluvám a pokrytectvu. Zamerali sa v ňom na dvojtvárnosť, ktorá prekypuje v priemysle. A nielen v tom hudobnom, ale v každom, v ktorom sa točia veľké peniaze. Gore vyhlásil, že za všetkými zmluvami a za každým motívom stojí čistý egoizmus. "Nejde o osobnú nenávisť," hovorí Martin. "Ja vediem vcelku dobrý život. Ide len o veci, ktoré si všímam."

"Sme vo výbornej pozícií pozorovateľov," dodáva Alan. "Často sa stretávame s inými skupinami a počúvame o riskantných, či pochybných zmluvách. Podľa mňa, môžeme byť šťastní, že sme v pozícií, kedy sa niečo také na nás neskúša."

A je tomu tak preto, že Depeche Mode sú stále nezávislou skupinou nahrávajúcou pre maličký label Mute. "Máme svoje dôvody, prečo sme s Danielom Millerom," vysvetľuje Dave, "no a keďže sme spolu od našich začiatkov, dnes tvoríme skvelý tím."

Táto vzájomná dôvera vedie odjakživa k tomu, že Mute podporujú Depeche Mode, takže sa nemusia vôbec trápiť záležitosťami okolo hitov. Môžu si veci robiť po svojom. A to sa týka aj nadchádzajúceho albumu a septembrového britského turné.

Chalani vyrástli a teraz majú svoje záležitosti pod ešte väčšou kontrolou. No stále sa nedokážu zbaviť fanúšikov z radov tínedžerov, ktorí ich tlačia do polohy mládežníckej skupiny. Niektorým skupinám, ako Japan, sa podarilo z toho jarma vymaniť, no Martin má na to svoj názor. "Bez fanúšikov by sme neboli v pozícií, kedy by sme mohli skúšať nové veci. A pokiaľ bude naša hudba stále objavná, bude takisto stále určitým spôsobom komerčná."

Tak si užite nový album.

zdroj: No1 magazine, 13/08/1983
autor: Paul Burche

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa