Návrat Martina Goreho - 04/2003

Krátko po vydaní sólového albumu Martina Goreho, "Counterfeit²", sa na stránkach magazínu "Boyz", orientovaný na gay komunitu, objavil s Martinom rozhovor, ktorý sa dotýkal nielen jeho aktuálnej práce, ale nezabudlo sa zaspomínať na 1980-te roky, kedy sa Martin obliekal naozaj výstredne. O "výsledku", ktorý miestami postráda hlavu a pätu, si urobte názor sami.

Zdá sa, že začínaš nanovo.
Keďže som na scéne už pekne dlho, tak som v určitej výhode. Zdá sa, že na svete je len zopár ľudí, ktorí sa naozaj zaujímajú o to, s akým druhom cover verzií by som mohol prísť, takže to nie je doslovný "štart od znova". Možno v Anglicku na to hľadia prísnejšie, no zasa to nie je krajina, kde zažívame veľký úspech.

Prečo sólový album? Naozaj to nie je kvôli peniazom?
Keď som bol malý, tak som doslova zbožňoval coververzie, ktoré nahral Bryan Ferry, takže sa mi zapáčila myšlienka vydať sériu "napodobenín", v podstate len preto, aby si ľudia urobili obraz o tom, čo ma hudobne inšpiruje.

Takže nejde o samoľúby projekt?
Pripúšťam, že áno. Vždy som mal pocit, že by nebolo férové prísť s albumom vlastných skladieb, zakiaľ Depeche Mode existujú. Nepatrím medzi najproduktívnejších skladateľov, no a medzi albumami Depeche Mode zvykne byť troj, či štvorročná pauza, takže ak by som prišiel s albumom, na ktorom by bolo 12 mojich vlastných piesní, tak by sa pauza medzi albumami DM natiahla na šesť a viac rokov.

Nebolo ťažké pracovať práve so skladbami, ktoré ťa tak veľmi ovplyvnili?
To nie je ako urobiť cover verziu, ktorá bude verne kopírovať originál, toto sú skladby, ktoré mám nauzaj rád a určitým spôsobom sa ma dotýkajú aj citovo. Samozrejme, že mám viacej obľúbených skladieb, ktorých coververzie som mohol nahrať, no k týmto mám zvlášť silný citový vzťah.

Aké to je nahrávať bez ostatných členov Depeche Mode?
Nahrávací proces nie je v ničom odlišný. Jediný rozdiel je v tom, že som mal nad všetkým absolútne rozhodovacie právo, pretože na albumu figuruje moje meno. Pri nahrávaní s Depeche Mode často strácam argumenty, pretože naša práca je založená na demokracií.

Myslíš, že táto práca povedie k lepšej kreativite?
Neviem. Niekedy postrádam argumenty a možno to, čo robím, je dobré. Keď som album dokončil, uvedomil som si, že som možno neurobil správnu vec. Nikdy som nebol veľkým zástancom turné, takže sa v rozhovoroch k tomu všetkému chovám veľmi zdráhavo, no nakoniec sa prispôsobím ostatným.

Depeche Mode pred pár rokmi strávili na cestách 15 mesiacov, bolo to vyčerpávajúce?
Nič podobné si už neviem predstaviť, a ani si nemyslím, že by som niečo podobné ešte niekedy podstúpil.

Nemáš pocit, že sa hudobná scéna opäť zmenila? Celé to nové "electroclash-ové" hnutie má korene v Depeche Mode.
Áno, vyvoláva to vo mne smiech, pretože sa všetko vracia späť do 1980-tych rokov. Takéto niečo je podľa mňa nevyhnutné, ale to, čomu sa práve venujem, sa to netýka...

Takže rádio mávaš radšej vypnuté...
Nie, je to zábavné. Ale podľa mňa sú takéto retro trendy trochu zbytočné. Síce chápem, prečo sa tomu mladí chcú venovať, pretože je to naozaj zábavné a vzrušujúce, ale veľký význam v tom nevidím.

Kedy sa Depeche Mode opäť spolu vrátia na scénu?
Chystáme stretnutie, kde to preberieme. Predpokladám, že sa tak stane na konci roka, kedy David a ja dokončíme svoje vlastné projekty.

Skúsme sa porozprávať o tých bláznivých kostýmoch, ktoré si zvykol nosiť.
Ok, obliekal som sa tak rád. Nebol v tom žiaden zámer, nechcel som tým šokovať, jednoducho to bola fáza, ktorou som prechádzal. Nemôžem povedať, že dnes to ľutujem - skôr mi príde úbohé, keď sa ma to v Anglicku neustále pýtajú. Rovnako ako všade, kde sa objavím. Z určitého dôvodu to v Anglicku vnímam ako fascináciu: príde mi to ako súboj medzi štetkami a kňazmi: V Anglicku sa považuje za obscénne, keď si muži obliekajú sukne a nevedia sa cez to preniesť.

Nevyvolávalo to v tvojej rodine pochybnosti?
Myslím, že môj otec bol z toho pohoršenejší, než moja mama. Nuž ale, také boli 1980-te roky: Všetci mali veľmi podivný "look" - vo vzduchu sa vtedy vznášalo čosi zábavné. Vtedy sa veľa ľudí neobliekalo normálne, takže som nebol jediný, kto trčal z davu.

Nevyvolávalo to pocit, že si gay?
Áno, dodnes si myslím, že ma všetci považovali za gaya, teda, nie doslovne všetci, ale množstvo ľudí tak súdilo.

Aký pocit to v tebe vyvolávalo?
Bolo mi to jedno.

Nepochyboval si sám o sebe?
To nie. Vždy som sa cítil ako stopercentný heterosexuál, spokojný so svojou sexualitou, spokojný so štýlom obliekania - veľmi som sa tým nezaoberal. Problém s tým mali skôr ostatní.

Nedostávalo sa ti ale pozornosti od mužov?
Trochu. Ale potom som si uvedomil, že som tým rovnako priťahoval až dievčatá.

Ale cekom vám to prišlo vhod, keď sa o to fanúšikovia zaujímali a napodobňovali ťa, nie?
Ani nie. Myslím, že stále sme kultom, ktorý ľudia nasledujú a vtedajší "look" zodpovedal konkrétnemu obdobiu. Takých, ktorí si obliekali sukne a podobne, veľa nebolo, no naše publikum malo tendenciu obliekať sa do čierneho, aj sme ho prezývali "Čierny roj". A stále si tento imidž uchováva, zvlášť v Európe. No z kapiel, ktoré poznám, máme najoddanejšie a najloajálnejšie publikum.

Nemáš pocit, že je vaša hudba robí z ľudí fanatikov?
Možné to je, no nemám pocit, že sa naši fanúšikovia považujú za outsiderov. Rád by som veril tomu, že to všetko je len a len vďaka hudbe, že sa stotožňujú s textami a atmosférou skladieb, ktoré majú radi - to je podľa mňa to, čo v nich pestuje oddanosť.

Najhoršia noc tvojho života?
Každý omieľa turné k albumu "Songs Of Faith And Devotion", až notoricky, no pochybujem, že tieto noci boli najhoršie. Som si istý, že som zažil mnoho iných horších nocí.

Uveď mi príklad takej typickej noci.
To nie je niečo, o čom by som dokázal bezproblémov rozprávať, už len začať s tým by bolo nevhodné, naše životy sa odvtedy zmenili. Mám deti a myslím, že by nebolo dobré, aby som takéto veci prepieral verejne.

Sú podľa teba gayovia extrémnejší, než "normálni" muži?
Neviem, ako som povedal, naozaj nechcem rozprávať o tom, čo som vyvádzal a čo všetko sme navystrájali ako skupina. To bolo niečo, čo sa stalo už pred rokmi a dnes mi to príde ako úplne iný život.

zdroj: Boyz, 12/04/2003

Názory Devotees (16)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa