Najnezdravejší člen kapely (2011)

Najnezdravejší člen kapely (2011)

Humorná sebakritika Andyho Fletchera a zopár slov o druhej remixovej kolekcii Depeche Mode.

Dá sa "Remixes2" pokladať skutočne za album Depeche Mode?
To neviem, je to zvláštny album. Už pred pár rokmi sme začali sériu remixov, album "Remixes 81 - 04" a samých nás prekvapilo, s akým úspechom sa stretla. Tak sme sa rozhodli vydať pokračovanie. Čas medzi turné a novým albumom sa ukázal ako veľmi vhodný pre takýto typ albumu. Dokumentuje vlastne rozmanitosť a rozsah našej práce.

Ako ste do toho boli zainteresovaní vy, ako kapela?
S Martinom a Davidom sme vyberali zo všetkých remixov, ktoré sa k nám dostali. Všetci traja sme boli súčasťou výberu umelcov, ako aj vyhľadávania možných kandidátov. Remixérom sme dali absolútnu slobodu, sami si mohli vybrať skladbu, nestanovili sme v tomto smere žiadne pravidlá. Ak sme niekoho vybrali, mal voľnú ruku.

Albumy, ako tento, sú veľmi dobrým pohľadom do minulosti. Hodnotíš nejaký z vašich albumov nižším kreditom, než tie ostatné?
Ťažko povedať, je to 30 rokov kariéry, takže sa mi ťažko dnes posudzuje, čo sme mohli urobiť lepšie. Napriek tomu, myslím, že album "Violator" bol dokonalý, lepšie by sa to už ani nedalo urobiť. A dokonca aj náš úplne prvý album... hoci jeho zvuk je výsledkom použitia jednoduchých syntezátorov, znie aj dnes celkom dobre.

Od začiatku kariéry ste sa sústredili najmä na elektroniku a syntezárotori. Dnes s nimi pracuje už takmer každý. Čím ste sa práve vy stali výnimoční?
V tých časoch nám to prišlo zaujímavejšie a videli sme v tom perspektívu do budúcna. No v 1980tych sme boli veľmi zle prijatí, hlavne zo strany médii a novinárov, ktorým sme museli permanentne naše postoje vysvetlovať. Dnes je už všetko inak.

Inak, čiže lepšie?
Áno. Hlavne ľudia dnes produkujú čoraz kvalitnejšiu hudbu. Problém však majú s jej publikovaním a hlavne s prezentáciou v rádiách.

Medzi Martinom Gorem a Davidom Gahanom cítiť akúsi napätú atmosféru. Dá sa povedať, že ty si ten uzdravovací prvok v kapele?
Skôr sa musím priznať, že aktuálne som tým najnezdravejším článkom v kapele. Dave s Martinom sa pred pár rokmi vzdali alkoholu a drog. No ja, Andy Fletcher, popíjam naďalej! Je celkom zábavné, ako sa to všetko vyvinulo. Dave kompletne prebudoval svoj život, veď si aj prešiel dosť ťažkým obdobím... Dnes má rodinu, žije veľmi zdravo a užíva si život.

Ak teda nie si "zdravý" prvok kapely, tak potom si možno tým najpríjemnejším členom, nie?
Nie, často si myslím, že som tým najpríšernejším (smiech)! Fakt je, že Martin je ďaleko sympatickejší, než ja. Ale viete, ako kapela sme veľmi šťastní. Vyrastali sme v tom istom meste, v tom istom prostredí, onedlho začneme pracovať na novom albume... takže áno, sme spokojní.

zdroj: Le Matin, dmtvarchives.com

Názory Devotees (27)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa