Muzikantský škrečok

Muzikantský škrečok

Martin Gore nám porozprával o svojich tendenciách pracovať štýlom "starej školy". Ocenil, že súčasné skladateľské technológie sa stali prenosné a dostupné, a hlavne k nim ľudia potrebujú len minimálne vybavenie. No jednako to nie je jeho štýl.

"Zistil som, že keď sa obklopím nástrojmi, tak ma to inšpiruje," prezradil nám tento člen Depeche Mode, a zároveň sólovým umelec. Pracuje vo svojom domácom štúdiu, v Santa Barbare, kde dodržuje pravidelný pracovný čas, od obeda do šiestej, siedmej hodiny večer. Zároveň veľmi často pátra po nových kúskoch, ktorými by doplnil svoju veľkú zbierku elektronických nástrojov. "Už ma prezývajú "muzikantský škrečok"," prizná sa s úškrnom.

Ako mnohí nadšenci hudobných nástrojov, aj Gore meral cestu do Orange County, kde sa v januári konala výstava NAMM. Tam sa zastavil v stánku firmy Moog, aby pozdravil priateľa Christoffera Berga, s ktorým spolupracoval na poslednom štúdiovom albume Depeche Mode - "Delta Machine", a spolu si pozreli posledné modely modulárnych syntezárotov, známych pod názvom Eurorack. "Eurorackovej scéne som úplne podľahol," prehlásil Gore. "Doslová prekvitá a prosperuje. Neustále sa objavujú nové a nové veci."

Na rozdiel od ostatných tisícok návštevníkov, ktorý si prišli do Anaheim Convention Centra pozrieť posledné novinky všetkého možného, gitarami počnúc a DJským príslušenstvom končiac, si však Gore anonymitu neužil. Netrvalo dlho a už si ho odchytávali fanúšikovia, fotili selfie, ktoré okamžite rozposielali po sociálnych sieťach. V jednu chviľu tam bolo toľko fanúšikov DM, že človek ani nemal pocit, že je na výstave techniky.

Samozrejme, Gore je vo svete syntezátorov svetová hviezda, no so svojimi spoluhráčmi z Depeche Mode majú v Los Angeles špeciálny status, a to aj napriek tomu, že to nie je ich domovské mesto. "Myslím, že sme mali veľké šťastie v tom, že sa nám na začiatku našej kariéry dostalo v oblasti LA takej veľkej podpory. A je tomu tak dodnes," povie. "Stále je tu o nás záujem a stále nás tu často hrajú v rádiách." A nie sú to len rádiové hity, ktoré tu majú úspech. Dokonca aj b-strany ich singlov vedia na tanečných parketoch v kluboch ľudí rozpáliť.

Gore si je vedomý, že jeho domovská kapela ovplyvnila množstvo hudobníkov, naprieč celým hudobným spektrom. Lenže Depeche Mode sa rozhodli vytvoriť si svoj vlastný priestor, kdesi na križovatke rockovej a elektronickej hudby, zatiaľ čo jeho sólový počin, ktorý vychádza vo vydavateľstve Mute 28.apríla, jednoznačne zapadá do tej druhej kategórie. Album vydaný pod jednoduchým názvom "MG" je totiž plný inštrumentálnych kúskov, vyvolávajúcich dojem sci-fi.

Gore nám ozrejmil, že po vypočutí niekoľkých skladieb mu bolo jasné, akým smerom sa bude celý album uberať. "Keď som privrel oči, videl som pred sebou obrazy vesmíru a vesmírnej lode, ktorá letí nekončeným priestorom. Napadlo ma, že to má takmer sci-fi príchuť."

Album "MG" sa zrodil z niekoľkých inštrumentálnych kúskoch, ktoré zostali nepoužité z obdobia nahrávania albumu "Delta Machine". V Goreho skladateľskom procese trochu nezvyčajná skutočnosť. "Nepatrím inak k tým extra plodným skladateľom," priznáva.

Nech je to už akokoľvek, skladateľské prostredie v Depeche Mode dnes zdieľa so spevákom Davidom Gahanom a pri poslednom albume mali k dispozícii veľké množstvo skladieb. Bolo ich priveľa aj na prípadnú deluxe edíciu. Goreho známy mu preto navrhol vydať album inštrumentálnych skladieb. Takže po návrate z turné si to Gore nasmeroval rovno do jeho domáceho štúdia a pustil sa do práce. Podarilo sa.

"Je to úplne iná disciplína," povie Gore na margo práce bez tradičných textov a vokálnych melódii, "no niektoré skladby majú v sebe jemnú akordovú štruktúru a tie vnímam v štýle veršov a refrénov."

Samozrejme, Gore má s inštrumentálnymi skladbami bohaté skúsenosti. "Určite tie všetky skladby od roku 1981 raz budem musieť spočítať a myslím, že ich bude vcelku dosť," dodal. "A určite budem prekvapený." Niektoré z nich samozrejme skončili aj na oficiálnych nosičoch Depeche Mode, no to nie je to isté, ako keď sa rozhodnete nimi zaplniť kompletný album. "Myslím, že toto bolo niečo úplne iné, hlavne preto, že to bolo špecifickejšie, obzvlášť pokiaľ išlo o fakt, že som sa pokúšal vytvoriť kompletný album, 16 skladieb, a snažil som sa z toho vytvoriť ucelený umelecký kus."

Gore dodal, že sa snažil o "atmosférický" album, čo sa mu s "MG" nakoniec podarilo. Hoci skladby ako "Brink" by sa dobre vynímali aj v nejakom klube, ide o zbierku, ktorú máte chuť počúvať v pohodlí domova.

"Ešte stále vnímam albumy ako ucelené umelecké kusy," vysvetľuje. "Nepatrím k jednoskladbovej digitálnej "download" generácii."

Názory Devotees (6)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa