MUSIC NON STOP - Viedeň, 15.5.2004

Automatizovaný, futuristický, nadčasový, sterilný, temne elektronický, neomylný ... takéto prívlastky si zaslúži koncert (?) živej legendy elektronickej scény, technopopových Kraftwerk, ktorý nemalým vplyvom obohatili hudobné znalosti aj Depeche Mode.

Bol to vlastne koncert? V celej Viedni ani jediný plagát ohlasujúci koncert, dokonca ani na mieste konania. V pokladni bol vypisaný začiatok koncertu bez názvu interpreta, väčšina ľudí si do poslednej chvíle nebola istá, či je na správnom mieste, strohá bezpečnostná prehliadka pri vstupe, pod pódiom skoro žiadna security (tí dvaja mládenci zmizli v polovici prvej časti predstavenia), novinári mohli fotografovať len z diaľky (zato diváci koľko len chceli), odhadom asi 1500 ľudí...
Celé predstavenie začalo o celé tri minúty skôr oproti plánu. Zvuky známe z webovskej stránky skupiny odpálili naprogramovanú šou, ktorú doslova a do písmena, dedkovia technopopovej scény, rozdelili do štyroch tématických celkov:

1. História - Nielen obsahom playlistu, ale aj dokonalou videoprojekciou, predstavili Kraftwerk stručnú históriu konca dvadsiateho storočia, čiže obdobia rozkvetu skupiny. Sen o modernom svete v podobe úvodnej "Man Machine", výdobytky modernej doby - "Expo 2000", najväčší cyklistický závod na svete, "Tour De France", život na diaľnici v originálnej verzii "Autobahn", rýchle a pohodlné cestovanie s "Trans Europe Express", módu v obliekaní "Das Model", vysokú úroveň zdravotníctva s dávkou "Vitamínu C". Bohužiaľ aj katastrofálny stav životného prostredia, na ktorý poukázali geniálnou "Radioactivity".

2. Súčasnosť - dátová komunikácia, čísla, počítače. To sú výdobytky vedy, ktoré dnes hýbu svetom, a sú nevyhnutnou súčasťou existencie Kraftwerk, ktorých odpoveď je jednoznačná - "Numbers", "Computer World", "Pocket Calculator", "Home Computer"...

3. Budúcnosť - svet ovládajú roboty, sú snáď všade. A aj na pódiu. Žiadne živé bytosti, ale stroje, ktoré sami seba predstavujú v prekopanej verzii "The Robots".

4. Virtuálny svet - Matrix... tak vidia Kraftwerk ďalekú budúcnosť tohto sveta. Živých bytostí niet, sú len postavy oživené obrým počítačovým systémom, ktorý znovuoživil aj dávno mŕtvych Kraftwerk. Tí na virtuálnom pódiu zahrali napr. "Aerodynamic" a "Music Non Stop", ktorou dokázali, že ich hudba je večná.

Po hudobnej stránke to bolo tiež veľmi "zvláštne". Na pódiu štyri statické postavy hľadiace do svojich laptopov a vytvárajúce zvuky na svojich prečudesných zariadeniach, ktoré sú pred svetom dobre utajené. Človek mal pocit, že je na prezentácii softvérovej firmy. Publikum, zložené skutočne zo všetkých vekovýh kategórii, tiež nešalelo, ale v kľude a duševnej pohode si vychutnávalo skladbu za skladbou, a každú z nich odmenila príjemným aplauzom. Ak si niekto myslí, že "dedkovia" sú bez nápadov, mýli sa. Ani jedna skladba nebola kópiou svojho originálu, každá bola poctivo zmixovaná a obohatená o nové tóny. Dovolím si tvrdiť, že by so svojim predstavením Kraftwerk uspeli hocikde, či už na výstave IT technológií, hudobnom festivale Glastonburry, v najznámejšom undergroundovom klube, či v Berlíne na Loveparade. Vyjadrenia, že ovplyvnili celú elektronickú scénu, nie sú prázdným mlátením slamy. Kraftwerk svojim súčasným zvukom plne zodpovedajú aktuálnym trendom nielen technopopovej, ale aj elektronickej tanečnej scény.

Každému môžem predstavenie tejto legendárnej nemeckej formácie len odporučiť. Možnosť tu je... 22. mája vystúpia v českej metropole, v Prahe. A kto nebude mať to šťastie, nech nezúfa. Podľa mojich odhadov nás Kraftwerk všetkých prežijú. Postupne sa z nich stanú skutočné stroje, ktoré budú stále zdokonalovať svoju produkciu. Len publikum bude vždy iné...

Názory Devotees (12)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa