‘Masoví’ Depeche Mode

Pre vášnivých DM fanúšikov z LA, ktorí majú v pláne vyraziť na Coachella Music and Arts Festival práve kvôli sobotnému koncertu ich obľúbenej skupiny, má Martin Gore jednu radu: "Tentoraz", zachechce sa, "by bolo asi fakt dobré nechať svoje obľúbené čierne oblečenie doma."

Dôvodom je teplomer: pre tento víkend sa očakávajú skutočne vysoké teploty. A hoci Gore so svojimi kolegami nevyjdú na pódium skôr ako o 21:30, kedy už bude tma a chladno, bol by nerád, keby počas dňa videl skupinky čiernoodencov, pohybujúcich sa zmätene, upadajúcich do mdlôb a prípadne s úpalom.

Ak však dav v Indien bude naozaj upadať do mdlôb, bude to zrejme iba kvôli starej mágií Depeche Mode, ktorá v Southlande opäť ožila. V súvislosti s týmto koncertom prebieha niekoľko sprievodných akcií, ktoré majú ešte viac zvýšiť záujem o túto britskú rockovú formáciu. Koná sa tu hneď niekoľko zrazov fanúšikov Depeche Mode, na ktorých sa zúčastňujú tisícky ľudí, a keď Depeche Mode navštívia tunajšie končiny - tak ako tomu bolo hneď trikrát v novembri minulého roku - tak nadšenie a dobrá nálada publika nemá konca kraja.

Na festivale Coachella, kde sú Depeche Mode súčasťou širokej a eklektickej ponuky, to však môže byť inak, nakoľko publikum budú tvoriť ľudia rôznych hudobných vkusov. Štýly skupín ako Franz Ferdinand a She Wants Revenge, ktoré takisto vystupujú v sobotu, nie sú veľmi vzdialené produkcií Depeche Mode, no Kanye West, Daft Punk, Eagles Of Death Metal, či Sigur Ros prinesú počas prvého festivalového dňa odlišné hudobné rytmy. Už aj z toho dôvodu sa Depeche Mode vo svojom sete určite skôr priklonia k svojim skutočným perlám ako "Personal Jesus", "People Are People" a "Strangelove", ako k predvedeniu aktuálneho materiálu z ich posledného albumu "Playing The Angel".

"Máme za sebou 75, či 80 koncertov, ako tu, tak v Európe a z nového albumu sme na nich odohrali sedem nových skladieb," vyjadril sa Gore. "No na festivaloch a open-air koncertoch s takým množstvom určite nevyrukujeme. Zmeníme setlist, z čoho budú mať zrejme radosť hlavne naši skalní fanúšikovia. Keď hráte na festivaloch, kde v publiku nie sú len vaši fanúšikovia a zahráte sedem nových skladieb, ktoré sú pre väčšinu možno neznáme, tak sa tak môžete vystaviť peknému neúspechu, ak nie prepadáku."

Nový album má samozrejme stále priaznivé ohlasy a sám Gore, gitarista skupiny a dvorný autor textov, prehlásil, že je skvelé, ak je nový album znova a znova prirovnávaný k albumu "Violator", z roku 1990, o ktorom Gore povedal, že je "považovaný za vrchol našej tvorby".

"Myslím si, že sme rokmi lepší a lepší," pokračuje Gore. "Všetko čo sa teraz okolo nás deje, je lepšie, ako všetko za posledných 15 rokov alebo viac. Myslím, že Davidov sólový album mu pridal na sebadôvere a aj vďaka tomu sa cíti ešte viac súčasťou skupiny. Na nový album prispel hneď troma vlastnými skladbami."

"Nedávno sa vyjadril, že sa vždy cítil ako bábka, pretože spieval slová niekoho iného. Dlho mu to vyhovovalo a bol s tým spokojný, lenže neskôr dosiahol bod, kedy sa dožadoval byť súčasťou procesu komponovania."

Ako Gore ďalej uviedol, koncert v Indiu bude prvým festivalovým vystúpenim Depeche Mode od čias albumu "Violator". Tento gitarista žije už celých päť rokov v Santa Barbare a o tomto každoročnom zhromaždení v púšti, ktoré si medzi podobnými akciami v Spojených štátoch vydobilo veľkú prestíž, už počul veľakrát.

"Pre nás je turné po festivaloch niečo ako nová skúsenosť, pretože odvtedy, čo sme naposledy také čosi skúsili, ubehlo more času," dodal Gore. "Náladovo nás to možno vráti späť do obdobia, kedy sme hrávali na festivaloch bežne - späť do 1980-tych a 1990-tych rokov - a skutočne sa na to tešíme."

Minulý týžden, kedy celú southlandskú oblasť zahalila veľká oblačnosť, preletelo Goremu mysľou, že dážď by mohol vplývať na fanúšikov, ktorí si za posledné roky zvykli na vlhkosť od potu a nie od premočenia, trošku nepríjemne.

"Ale pre nás by to bolo lepšie," dodal. "Také počasie ku nám celkom pasuje, nie?"

autor: Geoff Boucher
zdroj: calendarlive.com

Názory Devotees (29)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa