Martin: Súčasná hudba? Ako z Levieho kráľa.

Martin: Súčasná hudba? Ako z Levieho kráľa.

Ďalší uvoľnený rozhovor z talianskeho Milána, tentoraz s Martinom Gorem pre taliansku mutáciu magazínu Vanity Fair.

Počúvaš súčasnú hudbu?
A veľa, hlavne v rádiu, keď som v aute. Musím však povedať, že v tom, čo počúvam, necítim žiadnu odlišnosť: je asi dvadsať kapiel, ktoré mi prídu na jedno kopyto, hlavne pokiaľ ide o vokály a spevákov, mám na mysli ich spev, hudbu … vždy mi to príde ako vykradnutá téma z Levieho kráľa.

Aj ti deti radia, čo sa oplatí počúvať?
Na konkrétne mená si nespomeniem, ale moja 25-ročná dcéra mi tu a tam pripraví nejaké playlisty a musím povedať, že sa mi páčia. No ona nie je normálne 25-ročné dievča: má skutočne skvelý hudobný vkus a ešte hrá aj v kapele.

Často máme pocit, že Depeche Mode sa netešia veľkému záujmu médii, obzvlášť v Británii, no vo zvyšku Európy a v Spojených štátoch ste doslova uctievaní. Odohráte počas budúceho turné koncert aj vo vašej rodnej krajine?
Je to len pocit, faktom však je, že v Anglicku máme veľmi veľa fanúšikov, no zasa nie tak veľa, ako v Taliansku, Nemecku, Francúzsku, či Španielsku. Nadobudli sme však pocit, že prišiel vhodný čas na usporiadanie štadiónového koncertu v Londýne. Je to trochu riskantné, pretože štadión má kapacitu 60 000 divákov a je to miesto, kde sme doteraz ešte nehrali. Naposledy sme odohrali tri koncerty v londýnskej O2 Aréne a každú noc bola plná nadšených fanúšikov.

Majú Depeche Mode výnimočný vzťah k Taliansku?
Úprimne, na poslednom turné som bol šokovaný oddanosťou talianskych fanúšikov, ktorí doslova kempovali pred hotelmi, kde ste boli ubytovaní, a striehli na každú príležitosť, aby sa k nám dostali čo najbližšie. Zakaždým to bol boj, dostať sa do auta, a zároveň to bola najšialenejšia vec z celého turné.

Tvoje spomienky na obdobie, kedy ste v Miláne, v roku 1989, nahrávali album "Violator"?
Dodnes je album "Violator" považovaný za náš najzásadnejší album a počas jeho nahrávania sme zažili veľmi veľa zábavy: každú noc sme chodili von a do neskorej noci, či skorého rána, sme navštevovali kluby... je vôbec zázrak, že sme album nahrali, vydali a tak dobre sa mu darilo!

Aký je rozdiel medzi 25 a 55 ročnou rockovou hviezdou?
Skutočne veľký. Samozrejme, bolo fajn nahrávať hudbu aj vtedy, no dnes je to trochu iné: napr. sa každé ráno nebudím "s opicou".

Ako Angličan žijúci v Spojených štátoch, ako vnímaš výsledok referenda o Brexite a nadchádzajúce prezidentské voľby v USA?
Síce žijem v Spojených štátoch 16 rokov, ale referenda som sa zúčastnil. Európa by mala zostať jednotná. Z výsledku som smutný a myslím, že ľudia, ktorí hlasovali za odchod Británie z EU sú takí istí, ako tí, čo budú v Spojených štátoch najbližšie voliť Trumpa. Možno ide o znechutených občanov, ktorí sa cítia opustení, zatiaľ čo sa ostatným darí a presne na tomto môže padnúť systém. Žijeme vo veľmi nebezpečných časoch.

Budeš voliť v nadchádzajúcich prezidentských voľbách?
Ja som sa rozhodol neprijať americké občianstvo, zachoval som si to britské, čiže voliť v Spojených štátoch nemôžem.

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa