Martin pre magazín GO! (2015)

Rok 2015 nebol práve v znamení Depeche Mode, no Martin Gore, ako aj neskôr Dave Gahan, predstavil svetu svoj autorský sólový album "MG"

Tráviš dnešný deň doma?
Áno, som v Santa Barbare, ale zrejme zájdem neskôr do štúdia.

"Zrejme"?
No dobre, tak určite. Chodím do štúdia každý deň. Úplne každý deň.

Aj keď si práve dokončil album?
Áno, možno je vo mne kus workaholika, ale keďže nechodím do skutočnej práce, tak sa tam viacmenej hrám. A počas tej hry sa môže objaviť niečo, z čoho vznikne nápad, na ktorom začnem pracovať.

Môžeme to teda prirovnať k situácii, keď má niekto svoj pozemok alebo svoju kôlňu?
Myslím, že je to presne o tom.

A chodíš do štúdia aj s nejakým zámerom?
Momentálne ani nie, no dostávam sa do bodu, kedy by som chcel opäť skomponvať nejaké skladby. Nejaký čas som totiž nič nenapísal.

To musíš mať potom disponovať množstvom nahratej hudby.
Vlastne nie. Som veľmi dobrý editor a väčšinu toho, čo vytvorím, zničím. Rozhodne nemám plné "trezory" hudby, ktorá vzišla z pobytu v štúdiu. Uvedomujem si totiž, čo sa stalo po smrti ľuďom ako Bob Marley. Ich nedokončené skladby sú vydávané do nekonečna. Ak na niečom pracujem a nepríde mi to dobré, tak sa toho veľmi starostlivo zbavím.

Kedy si vlastne nahral tvoj nový album, "MG"?
Niekoľko inštrumentálok som skomponoval už počas nahrávania posledného albumu Depeche Mode, "Delta Machine". Nakoniec sme ich však nepoužili, keďže sme mali k dispozícii príliš veľa skladieb. Dnes totiž komponujem pre kapelu spolu s Davidom, takže disponujeme obrovským množstvom materiálu. Prišlo mi celkom vhodné pokračovať v komponovaní inštrumentálok s tým, že by z toho mohol byť kompletný album. Lenže, Depeche Mode následne vyrazili na turné, ktoré skončilo až v marci 2014, takže k pokračovaniu komponovania som sa vrátil až po návrate domov.

Aj si niekedy predtým uvažoval o tom, že by si mal nahrať vlastný album?
Jeden už na svojom konte mám, s Vince Clarkeom, ktorým sme nahrali v období medzi albumami Depeche Mode. Jednoducho som dychtil po ďalšom. Páčila sa mi predstava, že "MG" bude album v pravom slova zmysle, k čomu som chcel prišpôsobiť grafiku a všetko s tým súvisiace. Pristupoval som k tomu ako k umeniu a aktuálne sa mi páči znovuoživenie vinylového sveta, čo ma takisto priviedlo k tomu, že "MG" beriem ako kus umenia.

Aj ťa k práci inšpirovali nejaké známe inštrumentálne albumy?
Toto bežne nerobím, viete, že si nosím v hlavne nejaký konkrétny album a chcem, aby ten môj znel podobne. Viem, že to tak ľudia robia, ale to nie je môj prípad. Samozrejme, že sú tu podobné albumy, ktoré mám veľmi rád, vypichnem len albumy "Selected Ambient Works" od Aphexa Twina, ktoré ma naozaj ovplyvnili. Ale môj album sa k nim prirovnať nedá. Takisto som prepadol soundtrackom ku sci-fi filmom, hlavne po tom, čo som so svojim 12-ročným synom zhliadol film "Blade Runner" a myslím, že niektoré skladby z albumu majú takisto sci-fi nádych. To som však uviedol len ako názorný príklad.

A teší ťa práca na vlastných veciach?
Je to niečo, čo už robím dlho, dokonca aj keď komponujem pre kapelu. S ďalšími ľuďmi začnem pracovať až vtedy, keď sa ako kapela rozhodneme niečo skutočne nahrať. A možno si prácu s kapelou a producentom užívam viac, no skladateľstvo som vždy vnímal ako samotársku záležitosť. Vždy som to chcel robiť sám.

Vyrazíš s albumom na turné?
Neviem si predstaviť, ako by to malo vyzerať. Nemyslím si teda, že také niečo podstúpim. Možno by som mohol k albumu pripraviť nejaký sprievodný film a vizuály.

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa