Martin je fanúšikom The Killers

Martin je fanúšikom The Killers

Magazín Gigwise ponúkol čitateľom rozhovor s Martinom Gorem, v ktorom Martin porozprával o tributových kapelách, svojej náklonnosti ku kapele The Killers a prečo update Apple systému pozastavil práce pre nový album Depeche Mode.

Ako často si vypočuješ tvoje práce v podaní iných?
Je kopec kapiel, ktoré sa odvolávajú na náš vplyv a takisto kopec kapiel, pri ktorých novinári uvádzajú, že su jasne ovplyvnené našou kapelou. Tam sa to spojítko s nami snažím nájsť. Ale potom je tu kopec iných kapiel, ktoré nie sú až také známe, a keď si ich vypočujem, pomyslím si, "tak tí nás kompletne vykradli!" Bola jedna ruská kapela v 1990tych rokoch, neviem, či dnes ešte fungujú, a tí nás mali tak radi, že nás takmer do detailu kopírovali. Dokonca aj ich spevák, hoci spieval po rusky, mal baritónový hlas ako Dave.

Ďalšia vec, a skutočne veľmi podivná, je dnešný fenomén tributových kapiel. Nie som si istý, či máte vôbec predstavu, koľko tributových kapiel majú Depeche Mode. Robia to tak detailne, až z toho ide strach. Dostalo sa to do bodu, kedy sa sami seba pýtame, "Je to pre nás dobré, či zlé?"

Niektoré z tých kapiel, teda tých ľudí, aj poznám, pretože za mnou zájdu, keď niekde vystupujem ako DJ. Samozrejme sú to naši obrovskí fanúšikovia a majú dokonca kapelu aj tu v LA. Nikdy som ich naživo nevidel, ale videl som zopár záznamov na internete. Dokonca si na ich koncerty môžete kúpiť lístky cez Ticketmaster a majú skutočne obrovskú návštevnosť. Volajú sa "The Depeche Mode Experience". Vytvorili si vlastné projekcie, ktoré bežia na plátne za nimi, zdá sa, že je za tým skutočne veľká produkcia. A nie sú jediní, nedávno som zistil, že niečo podobné majú aj vo Francúzsku. Netuším, ako to robia, ale zrejme musia mať skutočne obrovskú návštevnosť, aby získali dostatok financií na výrobu tých videí a dovolili si také veľké obrazovky. Samozrejme musia mať aj veľký pracovný tím!

Keď také niečo vidíš, zrejme si pomyslíš, "To je dôkaz, že keď budeme chcieť vyraziť na turné, bude o nás záujem ako nikdy predtým"...
Pekná poznámka. Myslím, že plne uspokojujú potreby fanúšikov v časoch, keď nie sme na turné. A nasycujú fanúšikov, keď máme pauzu. Ale je to čudné. Napadá ma, vedia vôbec kým sú, keď večer líhajú do postele?

A kam radíš kapely ako The Killers, ktorí sa netaja tým, že ste ovplyvnili ich prácu?
The Killers mám rád. Rovnako ako aj Brandona. Pred pár dňami ma syn požiadal o vystúpenie na benefičnom koncerte, tu v Santa Barbare. Jedna zo skladieb, ktoré sme zahrali, bola aj "On The Floor" od Brandona Flowersa. Takže, ide o uzavretý kruh!

Videl si niekedy naživo The Killers?
Bol som na nich pred piatimi rokmi v Hollywood Bowl. Len som s údivom sledoval, ako bola šou po celý čas parádne našlapaná. Nebolo tam jediné pokojné, či hluché miesto. A pritom mal človek pocit, že každá skladba bola absolútnou klasikou. A publikum - no my máme fantastické publikum a len málokedy sa mi podarí zažiť kapelu, ktorej publikum participuje na šou rovnako, ako to naše. Proste energia, ktorú dávali publiku, sa im vracala späť. Úplne ma dostali.

Najzvláštnejší dar, ktorý si kedy od fanúšikov dostal?
Na jednu vec nikdy nezabudnem - bolo to už strašne dávno, keď bol s nami ešte Alan Wilder - fanúšikovia z Kanady nám venovali Bibliu Depeche Mode. Pozostávala z Knihy Davidovej, Knihy Martinovej, Knihy Andyho a Knihy Alanovej. Strávili nad ňou veľmi veľa času a venovali tomu veľa energie: mala kovový obal a mňa napadlo, koľko im to dalo asi práce. A možno by som to asi hovoriť nemal, ale takisto som dostal nejaké bábiky v podobe našej kapely. Mám ich v štúdiu, pretože vyzerajú šialene.

V nedávnom webchate si spomenul, že si so svojim synom sledoval sci-fi filmy, vrátane trilógie o Terminátorovi. Nemyslíš, že Terminator 3 bolo trochu sklamanie?
Trochu áno, ale aj tak sa mi páči. A keď sa na to pozriete spätne, tak je to celkom vtipné: Žijem v Kalifornii, Arnie bol našim guvernérom! Dnes sa naňho pozerám trochu inak. Ale pred pár rokmi bol proste super. A úloha Terminátora bola proste pre neho šitá na mieru, ako by sa mi to mohlo nepáčiť? Aj napriek tomu, čo všetko nasledovalo potom...

A sú nejaké sci-fi filmy, ktoré sa rokmi stali strašnými?
Je zopár takých, ktoré sme sa so synom snažili pozerať, ale prišli nám príšerné. Pre rokmi som prežil jednu veľmi zlú sci-fi noc, s asi 20timi mojim kamošmi a každý z nás priniesol nejaký film. Bola to celkom zábava. So synom sme skúsili pozrieť "Plan 9 From Outer Space", ale vydržal sa na to pozerať 20 minút. Myslím, že mladá generácia ťažko zvláda čierno - biele filmy. Ale že by boli zlé? To už je príliš!

Takisto si povedal, že by si zvážil aj prácu pre film, "ak by prišla správna ponuka v správnom čase". Už si nejaké ponuky odmietol?
Nikdy mi nič dobré nebolo ponúknuté. Úprimne, dostal som jednu ponuku, bolo to niekedy v 1990tych rokoch a myslím, že to bol aj sci-fi film. Bolo to naozaj príšerné a neuvažoval som o tom ani sekundu. Proste, takéto ponuky nechcem.

Citoval si Morriconeho, Vangelisa a Davia Lyncha, ktorí majú vplyv na tvoju tvorbu. Ako je to teda s tvojim vzťahom k Lynchovi?
V podstate mám rád od neho všetko. Príde mi skutočne zaujímavý. Jeho posledné dva albumy zbožňujem, obzvlášť ten posledný, "The Big Dream". Mám rád jeho texty, hlas: je extrémne kreatívny, v čomkoľvek, do čoho sa pustí. Jednoducho, čokoľvek robí, robí skvele. A inak, ak by sa niekto iný rozhodol po 20 rokoch reštartovať nejaký projekt, tak si poviete, "no jasné, potrebuje peniaze". Ale u Davida Lyncha vám je jasné, že to urobí skvele a odvedie poctivú prácu.

V minulosti si takisto vychvaľoval projekt "Drokk" Geoffa Barrowa. Čo konkrétne sa ti na jeho produkcii páči?
Ten album mám naozaj rád. Znie mi veľmi modulárne. Má v sebe akýsi skutočný Carpenterovský nádych: akási pocta 1970tym rokom. Vtedy ešte Eurorack neexistoval, takže si predstavujem obrovské moduly od Moogu alebo dotcom. Som si istý, že som Geoffa nikdy nestretol, ale videl som s ním jeden rozhovor, už niekoľkokrát, ktorý s ním robil Adrian Utley, a stále mi príde veľmi zábavný. Bolo to v štúdiu a rozprával o posadnutosti Eurorackom a o tom, že v noci nemôže spávať, pretože premýšľa o tom, ako zapojiť ktorý modul, ako má málo priestoru a ako by ho mal využiť.

Svoje štúdio máš blízko domu?
Samozrejme. Síce to vyznie ako klišé, ale ľudia mu hovoria "Eurorack". A ten názov tomu zodpovedá. Ani neviem, koľkokrát za deň kontrolujem, či sa neobjavila nejaká novinka. Funguje jeden web, Modular Grid, kde sa zaregistrujete a oni vám oznámia, na čom sa práve pracuje. Potom sa poobzerám po iných stránkach, či sa neobjavili nejaké nové moduly - už som ako závislák - keďže spoločnosti, ktoré vyrábajú moduly, sú veľmi malé. A samozrejme disponujú menším množstvom financií. Ak si veci neobjednáte, tak sa k nim nikdy nedostanete. Môžete potom len dúfať, že vyrobia ďalšiu edíciu. Je to skutočne závislosť. Asi by som jej fakt podľahol, keby som pár dní to pátranie po novinkách vynechal.

V rozhovore pre Vice si sa zmienil, že si začal písať skladby pre Depeche Mode. Môžeš nám poskytnúť aktuálnejšie informácie?
Začal som v podstate na tom pracovať už pred pár týždňami. Teraz mám krátku pauzu, pretože som si povedal, že ak mám písať znova pre kapelu a do štúdia sa aj tak nedostaneme skôr ako o rok, či viac, tak by som mal upgradovať môj počítačový systém. Naposledy som si kúpil počítač v roku 2009 a to už je pekne dlhý čas! Nech robíte čokoľvek, chcieť mať všetko autorizované je hotová nočná mora. Samozrejme, že to bolo natrieskané s Yosemite, čo pozná každý: ale s Yosemite nič nefunguje! Tak sme sa museli vrátiť k Mavericku, čo spôsobilo kopec problémov. Ale väčšina vecí už začína fungovať, čiže tento víkend šlo písanie bokom, ale v globále som už začal.

zdroj: Gigwise

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa