Lordi temna (2004)

Lordi temna (2004)

V roku 2004 vyvrcholila neistota fanúšikov ohľadne budúcnosti kapely, obzvlášť po ohlásení vydania remixovej kompilácie "Remixes 81 - 04". Samotní členovia DM sa pre média vyjadrovali veľmi zriedla, ale zopár rozhovorov poskytli.

Prečo práve remixový album a v tomto období?
Martin: Disponujeme skutočne značným množstvom remixov, z ktorého je možné vyberať. Daniel Miller doslova dychtil po znovuvydaní skladby "Enjoy The Silence" v podobe singla, tak sme k tomu pripravili nové video a mne osobne sa Timov mix páči. Myslím, že jeho verzia sa od tej známej diametrálne líši, dokonca mal tú odvahu zmeniť akordovú štruktúru a funguje to! Takisto sa veľmi vydaril remix Ewana Pearsona a Air ma skutočne dostali s "Home" na štýl The Doors.

Zmenili sa veci po tom, čo sa z albumu "Violator" predalo viac než 7 miliónov kusov?
Martin: Dnes je všetko jednoznačne iné. V minulosti bolo nahrávanie každého albumu dobrodružstvom, vyberali sme si krajiny v Európe, kde sme nahrávali, dva, či tri albumy sme nahrali dokonca v Berlíne, no vtedy sme nemali toľko zodpovednosti. Samozrejme, aj dnes je to tak trochu dobrodužstvo a ak by sme mali pocit, že nemáme čo ľuďom ponúknuť, tak by sme to už dávno vzdali.

Počuli sme, že sa venuješ aj dj-ingu.
Martin: Je to skôr koníček. Nemyslím si, že by som sa tomu mal venovať niekoľkokrát do týždňa, pre mňa to je totiž niečo výnimočné. Môjmu londýnskemu vystúpeniu predchádzal nákup asi 80 CD, no nakoniec sa mi páčilo tak 10 skladieb. Pochybujem, že niekedy uvidíme za dj-ským mixom Davida, ale niekedy sa dejú aj zvláštne veci :)

A aká je teda budúcnosť Depeche Mode?
Martin: Rád by som nahral s kapelou ďalší album, ale najskôr si musíme vyjasniť rozdiely, ktoré medzi nami vznikli. Dave chce prispieť na album vlastnými skladbami, takže v podstate ide o vyriešenie otázky, koľko by ich malo byť a aby to nezmarilo plány ostatných! Zašiel som sa pozrieť na jeho sólové vystúpenie a musím priznať, že to nebolo také zlé, ako som pôvodne očakával. Ľudia očakávali, že budem panikáriť, ale nestalo sa tak, takže teraz sa vrátime do svojich domovov v rôznych častiach sveta, neskôr uskutočníme konferenčný hovor a začneme spolu veci plánovať. Ak sa nám podarí dať dokopy nahrávku, ktorá ľudí osloví, budem šťastný.

Zdroj: Mixmag, UK, 10/2004, dmtvarchives.com

Prečo boli, podľa teba, Depeche Mode považovaní za goth kapelu?
Dave: V minulosti sme sa snažili dotiahnuť temnotu v našej hudbe do extrému. Mimo nás bolo samozrejme veľa kapiel, ktoré mixovali rock s elektronikou, ale my sme tú svoju produkciu maľovali na čierno.

Vidíš niečo z Depeche Mode v niektorej zo súčasných rockových kapiel?
Dave: Určite sú nami ovplyvnení Linkin Park, hlavne pokiaľ ide o ich prístup k mixovaniu digitálneho zvuku s rockovými skladbami. Takýto prístup si môžete všimnúť aj u Mansona. Môžete si to všimnúť aj u tých kapiel, ktoré pôsobia tak trochu čudácky, ale posúvajú to svojim smerom. Ale či už sme to my, Linkin Park alebo Manson, je to vždy o použití dvoch prstov na tlačítkach.

Prijímali rockoví fanúšikovia vždy vašu produkciu?
Dave: Tu v Európe áno. Vždy sa tu prijímal fakt, že chcete byť temný, tvrdý a chcete používať elektroniku spolu s gitarami. Zložitejšie to bolo v Spojených štátoch. Keď sme tam koncertovali po prvýkrát, tak sme boli pre nich až príliš uletení. Tlač, ale aj fanúšikovia nás nechápali, boli zmätení zo všetkých tých kovových zvukov a pritom nevideli na pódiu žiadneho bubeníka, až neskôr, keď s niečím obdobným prišli Manson a Trent Reznor, to pochopili.

S čím by mali ľudia pri spoznávaní Depeche Mode začať?
Dave: S albumami "Songs Of Faith And Devotion" a "Violator". Tieto dva albumy reprezentujú presne to, čomu sa venujeme. Majú v sebe obe naše stránky, ktoré sa prelínajú - skutočne úderný, temný a namachrovaný rock obalený do digitálnej elektroniky. Obe stránky sme dotiahli na absolútnu hranicu možností.

Zdroj: Kerrang, UK, 10/2004, dmtvarchives.com

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa