Kráľ rock&rollu je mŕtvy

Tak sa fanúškovia Depeche Mode a špeciálne mozgu tejto kapely, Martina Lee Goreho, konečne dočkali ďalšieho počinu tohto nenápadného blondiaka, ktorý neustále udivuje hudobný svet. Prvotinou z druhého Martinovho sólového albumu coververzií jeho obľúbených songov, Counterfeit², je singel Stardust. Smutný príbeh rockovej hviezdy Stardust, ktorá príliš rýchlo vzplanie a veľmi rýchlo upadne na samé dno zabudnutia.

Pôvodným autorom textu je anglická rocková hviezda 70-tych rokov, David Essex, ktorý patril medzi Martinových obľúbencov v jeho detstve. Možno to bol zámer, použiť práve túto pieseň ako pilotný singel. Samotný príbeh v tomto jednoduchom texte totiž dokonale vyjadruje súčasný stav svetovej hudobnej scény, ktorej nechutná komercionalizácia lezie Martinovi riadne na nervy.
Po hudobnej stránke bude pre mnohých, ktorý Martinove pôsobenie na scéne nesledujú, značným prekvapením, nakoľko sound singla je diametrálne odlišný od zvuku typického pre DM. Martin sa už od obdobia SOFAD s obľubou venuje alternatívnej elektronickej scéne, o čom svedčia aj remixy ktoré nahral pre Spirit Feel či Garbage, DJ Set, ktorý nevšímavo znel pred každým koncertom posledného turné Depeche Mode, či jeho posledné chúťky v podobe dj-ských vystúpení. Aj z tohto pohľadu bolo viac ako úspešné spojenie s producentmi Andrew Phillpottom a Paulom Freegardom , ktorí sú na hudobnej scéne známi vďaka spolupráci s takými interpretmi, ako U2, Bjork, Placebo, Bush a samozrejme aj Depeche Mode.

Z celkového hľadiska však možno povedať, že coververzia piesne Stardust si zaslúži pochvalu, nakoľko Martin majstrovsky oprášil zabudnutý hit, zvukovo ho prispôsobil k súčasnému, dokonca až nadčasovému soundu a pritom zostala atmosféra originálu dokonale zachovaná, čo možno v dnešnej dobe "retro vlny" považovať za malý zázrak.

Na singli sa okrem spomenutého "hitu" Stardust, nachádzajú ďalšie dve skladby, I Cast a Lonesome Shadow v remixe Stewarta Walkera a pieseň Life is Strange.
I Cast a Lonesome Shadow je coververzia menej známej piesne populárneho amerického country speváka, hviezdy 50-tych rokov, Hanka Thompsona, ktorý je možno aj súčasnej generácií známy vďaka legendárnej "Honky Tonk Girl". Výber tejto piesne nespôsobil len Martinov všeobecne známy záujem o country a blues scénu, ale opäť aj text piesne, ktorý je Martinovmu skladateľskému štýlu veľmi blízky. Remix tohto songu v podaní Stewarta Walkera je malým prekvapením, nakoľko song na človeka zapôsobí úplne inak, ako v originálnej verzií, ktorú si je možné vypočuť na Martinových stránkach. Jeho pôvodná verzia je identifikovateľná len vďaka ojedinelým zvukom. Tento remix, a možno aj pôvodná verzia, má však veľkú šancu stať sa hitom undergroudových tanečných klubov, ktoré sú živnou pôdou takýchto projektov. Bohužiaľ o záverečnej skladbe Life is strange sa mi do týchto chvíľ nepodarilo získať žiadne informácie, preto zostáva len domnienka, že ide o akýsi zľudovelú pieseň od neznámeho autora, prípadne Martinova vlastná tvorba, čo je však v prípade tohto singla a nadchádzajúceho albumu viacmenej nepravdepodobné.

Hodnotiť singel celkovo je trošku obtiažne. Ťažko dokonca predpovedať jeho úspech, prípadne neúspech. No vďaka obrovskej komunite fanúšikov z tábora Depeche Mode sa dá predpokladať, že premieša svetové hitparádové rebríčky aspoň na nejaký čas v tých spodnejších priečkach, hoci Gore takéto ambície vôbec nemá. Jednoznačne sa však dá očakávať, že na klubovej scéne singel uspeje.

Ďalšie informácie:

Dátum vydania: 14. apríl 2003 (UK)
Číslo v katalógu: Mute - 12/CD/DVD MUTE 296 (UK)

Tracklisty singlov:

CD singel:
01 - Stardust (Album Version) 3:07
02 - I Cast A Lonesome Shadow (Stewart Walker Vocal Mix) 5:34
03 - Life Is Strange 2:19

12" singel:
01 - Stardust (Atom Vocal Remix)
02 - Stardust (Atom Instrumental Remix)
03 - I Cast A Lonesome Shadow (Stewart Walker Instrumental Mix)

DVD singel:
01 - Left Hand Luke And The Beggar Boys - Video
02 - Stardust (Album Version)
03 - Stardust (Atom Vocal Remix)

Life is strange
autor Marc Bolan & T-Rex

Strange, life is strange, life is strange,
Oh life is strange.

O God, life is strange,
people come and people go,
some move fast and some move slow,
no, no, no, no, no.

O God, life is good,
some are fat and some are thin,
some don't even ask you how you've been,
No, no, no, no, no.

Strange, life is strange, life is strange.
Oh life is strange.

O God, life is good,
some are fat and some are thin,
some don't even ask you how you've been,
No, no, no, no, no.

O God, life is strange,
some are fast and some are slow,
some believe, me don't even know,
No, no, no, no, no.

Strange, life is strange, life is strange.
Oh my life is strange.

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa