Koľko má ‘Exciter’ skladieb ?

K napísaniu týchto riadkov ma podnietilo pár dotazov, ktoré vyzerali nejako takto: "Na americkej verzii albumu Exciter je 14-ta bonusová pieseň Ponytail Girl. Počuli ste ju? Čo si o nej myslite? Mne sa moc páči, hlavne text. Neviete prečo nie je aj na európskych CD?". Posledným impulzom bol sms-kový dotaz, či náhodou tieto bonusové skladby z Exciteru nemám, pretože jej odosielateľ si ich púšťa v JukeBoxe v jednom podniku a veľmi sa mu páčia.

Začnem teda pekne po poriadku. Písal sa začiatok roku 2001 a depešákom vo februári ukradli* dokončený album - Exciter. Ĺudia ho pustili na Internet, predovšetkým prostredníctvom Napsteru. Našli sa však šikovnejší, ktorí k albumu priradil ďalšie skladby v rôznom počte, ako B-strany alebo demá: Ponytail Girl, Hard Love, I Am Not Alive, Turning Away, Shadowland, Maybe Me, Don't Get There či Naked. Vtedy ešte nevydaný Exciter (samozrejme iba vo formáte mp3) bol navyše doplnený trackom s názvom "Exciter Megamix (Bonus No Edit)" čo sú v skutočnosti pospájané minútové ukážky z albumu z oficiálnej stránky kapely. Po vydaní Excitera sa poniektorí vynaliezaví rozhodli urobiť obaly CD s tracklistom obsahujúci tieto skladby a dodnes ho vydávajú ako "Promo CD". Pre všetkých, ktorí si album poctivo kúpili a došli po tieto riadky, nepanikárte. Autorom ani interpretom vyššie spomínaných skladieb nie sú Depeche Mode!!

Pozrime sa teda podrobnejšie, čo to za skladby sú....

Asi najznámejšou a asi najobľúbenejšou je Ponytail Girl z albumu Life's Fairytale od Color Theory. Album Life's Fairytale vtedy rovnako ako depešácky Exciter ešte nebol na svete, ale skladba Ponytail Girl sa objavila na jednom vianočnom promo nosiči ešte s niekoľkými novými skladbami Color Theory. Color Theory je sólový projekt Briana Hazarda. "Ponytail Girl" je úvodnou skladbou albumu a bola jednou z najsťahovanejších "demo verzií" Depeche Mode na Napsteri.
Na Internete môžete nájsť rozhovory a názory Briana Hazarda o tom, čo si myslí o pridaní jeho skladby ako demo Depeche Mode. V podstate ho to teší a zaftipkoval, že keď budú chcieť, môže im nejakú skladbu ponúknuť na ich singel.

Ostatné skladby uvádzam kôli prehľadnosti v tabuľke:


































































Skladba
Dĺžka
Skutočný interprét

Poznámka
Ponytail Girl 4:18 Color Theory
Z albumu Life's Fairytale

Hard Love alebo I Am Not Alive 4:21 Hideous Input -
Turning Away 4:46 Joy Machine v skutočnosti je to skladba s názvom "Separate Ways"
Shadowland 4:33 Autechre Meets David Sylvian
-
Maybe Me 3:57 OMG ?? -
Don't Get There 3:42 Mesh v skutočnosti je to skladba s názvom "Not Prepared"
Naked 2:34 The Flir Inštrumentálna skladba
If I Ever Change 4:45 Red Flag -
Snowing 4:01 ? -
Thanks to bongmute for your help.


Verím, že pre niektorých je táto skutočnosť prekvapením aj napriek tomu, že sa im skladby páčia, nie sú to Depeche Mode, pretože Exciter má 13 skladieb! Vaše názory a upresnenia ohľadne týchto trackov privítam v diskusii.

*poznámka: nový album Depeche Mode dal istý francúz spolu s ešte tiež vtedy oficiálne nevydaným Daft Punkom, mp3 skupine 'wAx' . Bolo to 27. februára a 28. si ho vďaka hŕbe lamerov na mp3 scéne stiahlo mnoho ľudí z Napstera. Obe CD-čka boli promo nosiče no vo finálnej verzii sa nakoniec nič nezmenilo. Keďže vo wAxe je väčšina ľudí švédov, aj MUTE oznámilo, že stopa viedla do Švédska. V skutočnosti album pustili francúzi. (info poskytol Kinn).

Aktualizácia: V tabuľke boli doplnené ďalšie skladby, vydávané za skladby DM. Zároveň ďakujem bongmute za pomoc a poslanie týchto skladieb.

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa