Interview Daniela Barassiho s Andrew Fletcherom - 2. časť

Druhá časť rozhovoru Andyho Fletchera a Daniela Barassiho odhalí aj možnosť trojkoncertu Client, Martin sólo a Dave sólo, prinesie kritiku fundovaného DJa Fletcha na "diskdžokejské" kvality Martina Gorea či poodhalí zákulisie súťaže o najlepší remix skladieb I Feel Loved a Dream On...

Daniel: Ako prežívaš každodenné povinosti vyplývajúce z fungovania nahrávacej spoločnosti? Si prekvapený?

Andy: A dosť. Práve teraz sa to stáva čoraz ťažším. Až doteraz to bola zábava - išlo o nahrávanie hudby a to je vždy najlepšia časť. No teraz prichádzajú také maličkosti, ako napr. zaistiť, aby bol obal urobený načas, všetko sa stíhalo, aby sa projekt dostal k nahrávacím spoločnostiam. Toto je vážna fáza. Teraz sa to začína vytvárať. Nebude to žiadny masový nátlak. Pokúsime sa propagovať našu hudbu iným spôsobom, ako je to u väčšiny prípadov. A to je jeden z dôvodov, prečo som založil túto spoločnosť, chcem veci robiť odlišne. Máme dobré skladby, náklady sa nám podarilo udržať nízke, všetko sme nahrali v spálni Klientky A. Bude to pomalá kampaň. Nechceme pôsobiť pre širokú verejnosť, ale chceme byť po ruke.

Daniel: Ako na oznam, že zakladáš nahrávaciu spoločnosť reagovali ostatní členovia kapely?

Andy: Dave povedal čosi ako "Dostalo sa mi do uší, že sa mieniš stať hudobným magnátom", a Martinov komentár znel "Celkom dobré". Ak poznáte trochu Martina, tak "Celkom dobre" znamená "veľmi dobre". Martin väčšinou veci hodnotí stupnicou od "Schvaľujem" cez "OK" po "Dosť dobré". Myslím, že všetkých teší, že každý z nás pracuje na vlastnom projekte a to je dobrá veštba pre nahrávanie ďalšieho albumu Depeche Mode. Dúfam, že sa naučíme množstvo vecí, ktoré zúžitkujeme, keď DM opäť vyrazí na turné.

Daniel: Bol si prekvapený pozitívnou reakciou na Client, prvú kapelu s kým Toast Hawaii podpísal zmluvu?

Andy: Ani nie, pretože si myslím, že sú naozaj dobré. Nie je to vrchol, ale hudba je dobrá. Ide o to, aby sme udržali latku vysoko. S DM sme si vždy myseli, že je stále možnosť zlepšovať sa. Zlepšiť sa vo vystúpeniach, v písaní skladieb, vylepšiť albumy. A to sa týka aj Clienta. Cítime, že sa môžeme zlepšovať, je medzi nami dobrý duch. Práve sa dostávame do štádia, keď začíname cvičiť na živé vystúpenia. Máme v pláne navštíviť rôzne krajiny v Európe a možno neskôr aj v Amerike. Mám z toho radosť a dúfam, že všetko bude klapať.

Daniel: Premýšľal si už o trojnásobnej show: Client ako otvarácí akt, potom Martin a David?

Andy: Nie, pretože naozaj nechcem, aby ich Client vyprášil z pódia. Myslím, že by to s nimi bolo zlé. Sú to moji partneri. Viete Client A a Client B vystupujú vo vojenských uniformách, krátkych sukniach atď, nemyslím si, že Martin alebo Dave by to spĺňali. OK, Martin by mohol, ale to by si musel nahodiť svoje staré háby.

Daniel: Mal si reštauráciu a teraz máš nahrávaciu spoločnosť. Je ešte niečo, čo by si chcel vyskúšať?

Andy: Je to trohu zvláštna situácia, pretože ja len vypĺňam medzery, keď Depeche Mode oddychuje. No keď sa začne črtať ďaľší projekt DM, bude veľmi ťažké povedať: "OK, tak ja s vami roztočím ten biznis, ale nasledujúce dva roky tu nebudem ". To by nedopadlo dobre, takže musím byť opatrný a realistický. Teraz mám naozaj radosť z toho, čo robím, ale DM je moja životná láska, takže musím byť realistický.

Daniel: Pri príležitosti vydania albumu Exciter, vypísal americký label súťaž o remixy Dream On a I Feel Loved. Zvyčajne ste si dosť vyberali ľudí, ktorí remixovali vaše skladby. Čo teda viedlo kapelu k tomuto rozhodnutiu a koľko z tých mixov ste naozaj počuli?

Andy: Stalo sa, že jedna osoba z Warners si ich vypočula všetky a potom z nich vybrala 24. Počas turné sme ich dostali na CD. Ja som niektoré z nich zaradil aj do svojho DJ setu, dokonca aj tvoj. Samozrejme, že tvoj mix nesúťažil, pretože ak by si vyhral, vrhalo by to na súťaž zlé svetlo. Myslím, že tam bolo zopár zaujímavých mixov. Jeden z dôvodov, prečo sme to doteraz neurobili, bol čisto technologický. No bolo to zábavné, takže v budúcnosti sa s tým stretneme asi viackrát.

Daniel: V akú dlhú kariéru kapely si naozaj veril ešte predtým, ako ste vydali singel Dreaming Of Me? Myslel si si, že je vám predurčené dosiahnúť niektorý z tých úspechov, čo ste za viac než 20 rokov dosiahli?

Andy: Samozrejme, že niektorí umelci majú osudom určené obrovské úspechy. My sme ani vo svojich najbláznivejších snoch nepredpokladali, že sa nám dostane takéhoto prijatia a úspechu. Boli sme veľmi radi, že sme čosi vydali, platňu, čo hrali v rádiách, platňu, ktorá sa dostala do hitparád a čo bolo úžasné, splnil sa náš chlapčenský sen - vystupovali sme v Top Of The Pops. Uvedomovali sme si, že mnoho kapiel vydrží tak 2-3 roky a mysleli sme si, že aj tá naša prežije iba toľko. No pravdepodobne sme zaujali odlišný postoj ako ostatné kapely. Nedovolili sme, aby sa nám to dostalo do hlavy. Našimi zbraňami bola hudba, ktorú sme robili, aj keď častokrát nebola práve najmódnejšou. A opäť treba dodať, že vďaka ľuďom ako Daniel MIller, a v podstate aj my, sme tvrdo pracovali na tom, aby sme sa zlepšili. Ak si vypočuješ naše prvé albumy, sú v poriadku, ale každý ďalší je lepší. A to je zas len potvrdenie nášho zlepšovania. To je aj dôvod, prečo hľadám umelcov, ktorí sa majú v čom zlepšovať, takých ktorí už po vydaní prvého albumu, nie sú najlepšou kapelou na svete.

Daniel: Keby to s Depeche Mode nevyšlo, čo by si asi dnes robil?

Andy: O tomto sme sa častokrát bavili po vystúpeniach v baroch. A po mnohých pivách som došiel k názoru, že nemám ani štipku poňatia. Keď som skončil školu, mal som v pláne niekoľko rokov pracovať, potom ísť na univerzitu a potom neviem. Myslím, že ak sa to spýtaš Martina alebo Davea, povedia ti to isté.

Daniel: Nedávno si na niekoľkých parties Mute Records vystupoval ako DJ. Je to jedna z alternatív do budúcnosti tvojej kariéry?

Andy: Nepovedal by som, že by to mohla byť kariéra. Je to zábavné a milé. Hrám zmes vecí od Clienta, nejakú naozaj obľúbenú starú elektroniku, nejakú novú elektroniku a samozrejme aj nejaké zapadnuté mixy DM. Nakoniec je z toho jeden príjemný večer. Zajtra sa zúčastňujem jednej charitatívnej akcie organizovanej rádiom BBC. A som z toho, že tam vystúpim ako DJ, dosť nervózny, oveľa viac ako keď vystupujem s Depeche Mode. Čo sa týka Martina a Davea, to čo robíme s našimi sólovými projektami, sú úplne nové veci a myslím, že je to pre nás dobré a je to dobrá veštba pre náš ďalší album.

Daniel: "DJ Gore" sa už niekoľkokrát vyskytol tu i tam. Je nejaká šanca, že bude dj-ovať spolu?

Andy: Aby som bol úprimný, jeho hudba je vhodná tak na cintorín. Nepatrí zrovna medzi najveselších DJov na svete. Martin odmieta zahrať skladbu, ktorú už niekedy niekto počul. Čo sa týka mňa, ja som v tom trochu uvoľnenejší.

Daniel: Čo by si na záver chcel odkázať fanúšikom ohľadom Toast Hawaii, niečo o čom sme sa zatiaľ nezmienili?

Andy: Všetko o čo sa s Toast Hawaii snažím je produkovať dobrú a zaujímavú hudbu. A to je plán na dlhé obdobie. Vezmite si Client, myslím si, že sú kapelou, ktorú by ľudia mohli mať a aj majú radi.

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa