Goreho “futuristický” album

Goreho “futuristický” album

"Atmosféry, ktoré som vytvoril, sa mi javili ako filmové, takmer sci-fi," prezradil Martin Gore reportérovi magazínu Rolling Stone.

"Prišlo mi nesprávne pridávať do skladieb akékoľvek vokály, dokonca ani tie v štýle 'ooh' a 'ahh'," prehlásil Martin Gore na magro svojho nového inštrumentálneho albumu "MG". "Jednoducho sa to nehodilo."

Mix neotesaných elektronických medailónov a nejasných zvukových stôp - album, ktorý ponúka skladateľa a speváka Depeche Mode vychutnávajúceho si všetky experimentálne rozmary. Album "MG" obsahuje 16 etúd, ktoré si idú svojou cestou a samotného Goreho reprezentujú čosi nové. Na samom počiatku však stál zámer vytvoriť skladby pre Depeche Mode.

Už od čias prvého albumu synth-popových agitátorov, "Speak&Spell" (1981), Gore pravidelne pripravoval inštrumentálne nahrávky pre Depeche Mode. Zozbieraný materiál pre "MG" je postavený na základoch 4 - 5 inštrumentálnych skladieb, ktoré Gore pôvodne prichystal pre zatiaľ posledný album skupiny, "Delta Machine" (2013). V prvých dvoch dekádach existencie Depeche Mode bol Gore výhradným skladateľom skupiny, no dnes komponuje aj frontman Dave Gahan a Gore si uvedomil, že pre jeho nápady je v kapele akosi tesno.

"Podľa mňa je chybné produkovať príliš dlhé albumy, či deluxe edície, pretože ľudia pri tom strácajú záujem, obzvlášť keď do toho zakomponujete aj inštrumentálne kúsky," pokračuje Gore v telefonáte zo svojho domu v Santa Barbare, v Kalifornii. "Takže mi vystali nevyužité skladby a po návrate z turné mi napadlo, žeby bolo hanbou ich premárniť. Pomyslel som si, 'Možno by som mal pokračovať v práci a vytvoriť kompletne inštrumentálny album'."

Akonáhle sa do práce pustil, zistil, že si to začína užívať. "Texty sú vždy zložitejšie, než samotná tvorba hudby a melódii," dodal. "Hudba je dôležitá, no texty takisto, no rovnako je dôležité sústrediť sa na jedno, a na to druhé nebrať ohľad. A to sa ukázalo ako veľmi oslobodzujúce."

Mimo skutočnosť vytvoriť všetky skladby v čisto inštrumentálnej polohe, sa Gore rozhodol postaviť album na čisto elektronickom základe. "Atmosféry, ktoré som vytvoril, sa mi javili ako filmové, takmer sci-fi," vysvetľuje. "Prípadná gitara by vás od takéhoto pocitu okamžite vytrhla a preniesla do úplne inej dimenzie." Gore dodal, že sa na jednotlivé skladby pozeral ako na "malé kúsky", ktoré by sa dali pridať do filmu, a zároveň priznal, že je otvorený prípadným prácam na filmovom soundtracku, no je veľmi zložité dostať sa k správnej ponuke."

Skladby ako "Spiral" a "Hum" nepredvítateľne bzučia a chvejú sa, zatiaľ čo také "Crowly" a "Southerly" vám prídu ako chladné a rozvážne zároveň, ako nevydané skladby Johna Carpentera. Jeden by si myslel, že pospájať takéto kúsky do jedného celku je nemysliteľné a takmer spirituálnu kvalitu nahrávky sám Gore nedokáže vysvetliť, hoci si ju uvedomuje. "Má to v sebe akúsi podivnú esenciu, no nie som si istý, čo to presne je," dodá so smiechom. "Možno je to zvukom. Nie všetky sa držia v úzadí... a niektoré z nich sú pekne agresívne."

"V množstve skladieb cítiť akúsi chladnokrvnosť, mrazivosť," pokračuje. "Možno práve to dodáva albumu futuristický nádych."

Gore pripravil pre album aj ďalšie dve skladby, ktoré budú vydané separátne v inej podobe, no zároveň sa rozhodol s ďalšími skladbami prestať. "Inštrumentálny dvojalbum, to by už bola trochu prisilná káva," zasmeje sa.

No vďaka tomu, že album udržal v krátkej verzii, časovo trvá asi hodinu, ponúka dostatok pestrosti, ktorá nezostarne. "Na tomto albume je dobré práve to, že je veľmi rozmanitý," dodá na záver. "Nemyslím si, že sa bude dať zaškatuľkovať, pretože sa drží mimo štandardný priestor a aj preto ako celok funguje."

Album "MG" bude na americkom trhu vydaný 28.apríla 2015.

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa