Gigantické problémy Mr. Gahana (recenzia pražského koncertu)

Na prvý pohľad bežný deň ­ 24. Jún 2003, no zasvätenci už dávno vedeli, že utorkový podvečer bude koncertom "zázračného" očakávania alebo sklamania. Holešovice sa znova začiernili a poniektorí nezainteresovaní by potvrdili, že okolie areálu pripomína schôdzku sekty.

Na úvod skryte podotknem, že tento koncert bolo z časti ťažšie ignorovať; predsa len, tentoraz to nemalo byť o statuse DM, tentoraz to bol samotný sólokapor Dave Gahan- hviezda, trúfajúca si obhájiť svoj dlho očakávaný "debutový počin" ­ velebený a zatracovaný zároveň súčasne. Zaujímavosťou je, že skalní fanúšikovia boli ochotní obetovať pre skupinu cestu cez celú republiku, o čom svedčila paleta jazykov, ironicky povedané ­ poľskí fans opäť zabodovali svojou náturou.

Masa čierno-odetých ľudí čakala pred bránami T- Mobile Areny už od 16- tej... Meet & Greet (Stretni a pozdrav) Od 18:00 mali zraz pri bočnom vchode novinári, fotografovia a šťastlivci , ktorí mali možnosť stretnúť sa s Daveom. Za doprovodu dvoch organizátorov a profesionálneho fotografa Tomáša Martínka sme sa premiestnili chodbami pred Daveovu šatňu. Cieľom 5 minútového snaženia organizátorov bolo zoradiť nás do esteticky vyzerajúceho radu a boli nám oznámené pokyny, medzi ktoré patrilo, že Daveovi sa môžu dávať podpisovať CD "booky" a nemáme sa pýtať žiadne zbytočné a provokujúce otázky.


Meet & Greet, Praha, 24.6.2003

Po zhruba 5 minútach sa ako duch objavil Dave ­ terč záujmu. Pohotovo pristúpil k prvému fan, podal mu ruku a podpísal sa. Ďalej to išlo ako na bežiacom páse. Zaujala ma skôr jeho nízka postava, ležérne oblečenie, ktoré vonkoncom nepripomínalo "draka" na pódiu. Iba pre celkový obraz - Dave dorazil v optimálnej nálade, pochudnutý v tvári, oblečené mal modré rozšírené rifle, spadajúce až na tenisky, zrejme o číslo väčšie tričko. Na očiach mal po celý čas jemu známe slnečné "kvapkové" okuliare. Pôsobil veľmi sebavedomo, priateľsky, ale nedala by som ruku do ohňa, že by celé "Meet & Greet" nebral ako určitú formu nutnosti. Zarážala ma kozmická rýchlosť schémy: podanie ruky, podpis, atď. Človek v takých chvíľach uvažuje naozaj o kadečom a keď sa ocitne zoči-voči "Star" nevie na čo skôr sa sústrediť. Po podaní ruky a podpísaní sa, zjednodušene povedané, som využila situáciu a spýtala sa Davea na výraz, ktorý ma zožieral niekoľko týždňov ­ metaforický "Gigantic Tree" v texte skladby "Maybe". Zrejme to nebola z otázok, na ktoré Dave odpovedá železnou pravidelnosťou na Meet & Greet. Svedčil o tom aj výraz jeho tváre nasmerovaný do úsmevu a komunikačné zábrany sa porušili. Dôkazom sú jeho slová o kolobehu pretlaku človeka vo vlastnom systéme psychického zajatia, v ktorom ľudský strach nevyhnutne hľadá riešenie vo "ventile". Po uistení sa z mojej strany sme sa obaja zhodli na strachu, ako "vybičovanom" poplašnom signále, ktorý nás núti sústrediť všetky sily na vzchopenia sa. Tomuto vysvetleniu, naozaj vďaka Dave, ušetril si mi filozofovanie. Odzdravením sa zrejme všetko nekončilo, človek situáciu využíva ďalej a ja som ju využila na podpis na rameno, ktorý bol zakázaný. Ale, pravidlá sú na to, aby sa porušovali, škoda, že to nedošlo organizátorke. Podanie rúk si s posledným človekom ukončilo celé Meet & Greet a nás vyviedli odkiaľ sme prišli. The show

Predohrou sa pokúšala upútať pozornosť česká skupina "November 2nd". Ako predskupina asi veľa ľudí nezaujala ­ 40 minútového vybrnkávacieho popu hala daveovcov odmenila skandovaním "DAVE!!!" Po vystúpení začal personál okamžite pripravovať pódium pre hviezdu večera. Stalo sa - zhasnuté svetlá, rozbesnený dav, sporadické výpady čerstvého vzduchu a bezpochyby príšerná akustika haly. Prichádza terč záujmu oddaných fanúšikov, akých nemá asi nikto. Tí ľudia ho jednoducho zbožňujú a každý pohyb z pódia je odmenený neuveriteľným jasotom. Poslucháč, ktorý nie je ich resp. jeho (chápeme ako: depeche uznáva, ale kvôli členom skupiny by z okna neskákal) chvíľami váha, kam to vlastne vliezol. Koncert odštartovala "Hidden Houses", počas ktorej sa ukázala Daveova kondícia, excuse me Dave, naozaj pripomínajúca rockového klauna. Niekoľkoročná snaha preštylizovania sa do úlohy rockovej hviezdy jednoducho nesekla. Po atletickom výkone sa to rozbieha ako po masle. Dave vedomý si svojej pozície 90 min. showmana odspieval všetky skladby z albumu "Paper Monsters".

Koncertné verzie skladieb sa od albumových líšili akurát live nástrojmi, ktoré dodávali ten správny nádych. Čo z toho, ak je raz skladba nudná nespasí ju ani gitara. Ortodoxní depešáci zrejme viac menej prelúskali sladké uspávanky "Stay", "A Little Piece" prešľapovaním a vyčkali, pokým Dave vypovie to, čo skladbami povedať zrejme musel. Mimochodom, teatrálnosť tohto pána v jeho veku je závideniahodná. Gahan riadi na pódiu ako rockové zviera, lascívne sa pohráva s mikrofónom a vyzerá to, že ho to aj po rokoch baví. Energiou a pohonnou hmotou celého vystúpenia boli vpády skladieb z archívu Depeche Mode chaoticky zrýchlená "Question of Time", famózna "Walking in my Shoes", dravá "I Feel You", "Personal Jesus", geniálne "akordovo" premyslený prechod z "Policy of Truth" na "Enjoy the Silence"- skladby, ktoré zavarili publikom viac než predošlé šumienky. S "Never Let Me Down Again" zrejme Dave vykompenzoval poniektorých sklamanie. Predstavte si dav ľudí, nielen predné rady vlniť rukami doprava - doľava, vyzeralo to ako na spartakiáde. Verbálna komunikácia s publikom bola minimálna, vo vzduchu bolo cítiť, že obe strany spája vzájomná empatia. ... a vôbec, nie je snahou ani úmyslom písať subjektívne hodnotenie celkového koncertu, každí si odniesol to "svoje" ­ škoda, že poniektorí iba repliku "Living for the Bottle".

Fakty z koncertu

- na koncerte v Prahe Davea navštívila jeho rodina (manželka Jennifer, nevlastný syn Jimmy a malá dcérka Stella Rose). Okrem toho boli priamo v hale počas koncertu a Dave ich občas pozdravil zamávaním ruky.
- Pred koncertom prenikol do zákulisia poľský fanúšik, ktorý vyvolal malý incident s Daveom, načo sa nahneval a odriekol takmer všetky fotosessions pre média.
- Dave s kapelou používa na prepravu medzi koncertnými miestami lietadlo a osobný autobus!
- Záplava poľských vlajok, ktoré skončili na pódiu, Daveovi nedala a jednu z nich vzal a začal ňou mávať.

Setlist ­ Praha, 24.6.2003

01 Hidden Houses
02 Hold On
03 Dirty Sticky Floors
04 A Question Of Time
05 Bitter Apple
06 Black and Blue Again
07 Stay 08 A Little Piece
09 Walking In My Shoes
10 I Need You
11 Bottle Living
12 Personal Jesus
13 Goodbye
14 I Feel You
15 Never Let Me Down Again
16 Policy Of Truth
17 Enjoy The Silence + Just Can't Get Enough

Zloženie hudobníkov na pódiu (viď. súvisiace články)
Dave Gahan - spev, harmonika
Knox Chandler - gitara
Martyn Lenoble - basa, pomocné vokály
Victor Indrizzo - bicie, pomocné vokály
Vince Jones - klávesy, pomocné vokály

Download videa: Bottle Living (Live in Prague, 24.06.2003) - video už nie je dostupné (Div-X 5.0.5, veľkosť 15.93 MB)
Poďakovanie patrí P. Mouchovi.

Download recenzií: Dave Gahan - Live in Prague 24.6.2003 recencie (vo formáte .doc) - Súbor už nie je dostupný


"Zakázaný" podpis na ramene

Poznámka: Nadpis recenzie "Gigantické problémy Mr. Gahana" súvisí s textom skladby "Maybe", kde výraz "Gigantic Tree" Dave prirovnáva ku gigantickým problémom.

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa