Get The Balance Right (1983)

Vráťme sa o štvrťstoročie v čase späť a prenesme sa do štúdia Blackwing, kde Depeche Mode dokončujú svoj prvý singel s Alanom Wilderom a kde si reportér magazínu Record Mirror počkal na Martina Goreho, aby ho konečne mohol náležite vyspovedať. K slovu sa však, ako inak, dostali aj Dave s Andym.

Žltá plastová krhla na polievanie postáva na podlahe a v podstate sa zotavuje z výprasku, ktorý dostala v predošlú noc v mene "perkusných efektov". Všade sú po domácky roztrúsené opotrebované vankúše so vzorom leupardej kože, v rohu pohovka. Aby to dokonale pripomínalo maminu obývačku, chýba už len nejaká tá umelá kvetina.

Takto vyzerá nový domov Depeche Mode, hoci v skutočnosti ide o legendárne nahrávacie štúdio Blackwing, ktoré si chalani od Vianoc prenajali spolu s ich mentorom Danielom Millerom a vysmiatym štúdiovým inžinierom Ericom. Momentálne dobrusujú k dokonalosti ich prvý singel po štyroch mesiacoch odmlky - ďalší majstrovský kúsok Martina Goreho.

Martin, doteraz známy ako ten, kto počas rozhovorov posedával v kúte, zatiaľ čo Daveovi a Andymu za nezavreli ústa, bol doslova objednaný na úvod rozhovoru, aby sme sa tak vyhli zbytočnému protirečeniu ostatných z kapely.

Martin: "Veci sa dnes majú trochu inak, keďže Alan je už plnoprávnym členom kapely a momentálne už aj hrá na novom singli, dokonca jeho b-stranu sme skomponovali spoločne."

Ide o čerstvé rozhodnutie?
"Ani nie, ale až teraz sa prejavil výsledok. Na plný úväzok sme ho mali v pláne prijať až po albume, ktorý sme chceli dokončiť po svojom, inak by si ľudia mysleli, že to sami urobiť nevieme."

Alan je dnes depešák, priniesol so sebou vlastný štýl a ešte viac ním ovplyvnil tú nádhernú melodickosť ich produkcie. A práve to im môže pomôcť v nasledujúcom roku v snahe obnoviť stratené sily po poslednom albume, na ktorom si kritika tak zgustla. No ako povedal Martin, nič iné ani neočakávali.

"Momentálne sa veci obrátili trochu proti nám, hlavne čo sa týka médií, ale to jednoducho muselo prísť. Nie je to nič prekvapujúce, aj keď trochu otravné, hlavne pokiaľ ide o ľudí, ktorí nás mali radi a z nejakého dôvodu zrazu nemajú. Predtým ste nemohli urobiť jedinú zlú vec, teraz nemôžete urobiť jedinú správnu. Musíte si myslieť, že máte zopár nápadov, ktoré by sa im mohli páčiť."

Martin Gore vidí možnosť nápravy a "vyrovnania škôd" v novom singly, ktorý sa na trhu objaví už onedlho s doslova vhodným názvom "Get The Balance Right". Martin: "Podľa mňa ide o omnoho tvrdšiu, údernejšiu a priamejšiu záležitosť. A samozrejme aj náladovú. Rád by som teraz veci diverzifikoval, tak totiž môžeme operovať na viacerých úrovniach a neobmedzovať sa tak iba na jeden štýl hudby. Je príjemné byť schopný pracovať tak, ako to práve cítite. Myslím, že náš nový materiál sa momentálne rozrastá, bude zahŕňať viac strategických tém, ktoré môžu osloviť viacerých, čo je lepšie ako ponúkať viac osobných textov."

Hĺbavá, srdce hľadajúca kvalita Martinových textov bola vždy témou mnohých analýz a on sám cíti, že by mal vysvetliť svoj odpor voči tomu, aby sa o nich diskutovalo.

"Je na ľuďoch ako s tými textami naložia. Mnoho ľudí sa ma snaží prinútiť, aby som im vysvetlil význam doslova každého veršu, ale tým by to stratilo svoju mystiku. To by som o tom musel doslova napísať nejakú esej alebo knihu."

Je teda Martin optimistom, čo sa týka šancí prežitia Depeche Mode v tomto vražedne popovom roku?
"Som optimistom vzhľadom na náš materiál a v tom, ako napredujeme, silnieme, ale či sa budú nové skladby dobre predávať, to je teraz nemožné odhadnúť. Nemyslím si, že sme v tomto boli niekedy optimisti, vždy sa skôr znepokojujeme. Myslím, že tendencia podceňovať sa je nám vlastná."

Čo je ale lepšie, než sa vystatovať, nie?
"V určitom zmysle možno, ale... na verejnosti sa tak vďaka rozhovorom prezentujeme v negatívnom a pesimistickom smere a to myslím ľudí dosť ovplyvňuje. Keď si prečítate napr. rozhovor s takými Duran Duran, tak tí sú plní optimizmu, no na mňa osobne to vplýva dosť povýšenecky a to sa mi nepáči."

Depeche Mode naozaj záleží na tom, ako ich ľudia vnímajú a nie je ťažké si nevšimnúť, ako sú ich bezstarostnosť a jednoduchý štýl nesprávne interpretované. Aký má vlastne Martin dojem z ich prezentácie médiami?
"Hlavne... prezentujú nás ľahkovážne. Veľmi zriedka nás média berú naozaj vážne, hlavne tlač... a toto všetko počúvame od našich fanúšikov. Vieme, že neveria tomu, čo hovoria média, ale je veľmi zložité konfrontovať niekoho na ulici s otázkou "čo si o nás myslíte?" Možno by sme mali urobiť prieskum alebo čosi podobné!"

S víziou ankety typu Daily Star a s titulkami ako "Reálni ľudia nemajú radi Depeche Mode", ktoré sa mi vynárajú v hlave, sa Martin pobral do kontrolnej miestnosti, aby povolal "naslovovzatých hovorcov" a tí podali výpoveď o tom, ako to Martin "naozaj vníma".

Andy začal strategicky: "Chceme nahrať album a vydať ho čo najskôr, ako to bude možné a tak sa dostať do pozície, kedy budeme môcť vydávať single, čo zasa spätne pomôže albumu. To hlavne preto, že sa predošlý album predával pod cenu a hlavne bol podcenený. Ale takto sme zasa našli ľudí, ktorí nás predtým nemali radi a teraz majú. Myslím, že ten album oslovil ďalších ľudí."

Dave defenzívne priloží ruku k dielu: "Cítime, že naše nahrávky a ohromne zlepšujú a napredujú. Pomyslite na rozdiely medzi novou skladbou a "Dreaming Of Me", ktorá bola až príliš jednoduchá. V produkcii sme parádne pokročili, skutočne sme sa toho veľa naučili. To isté sa dá povedať, keď si zoberiete "A Broken Frame" a náš prvý album - vydať ho bola tak trochu výzva, takisto to prinútilo mnohých novinárov sa do toho započúvať, aby zistili, že ide o čosi viac, než o obyčajnú popovú skupinu."

Kvarteto, ktoré sa stále manažuje samo, si je neustále vedomé časového tlaku, pod ktorým veci zdokonaľujú, ako aj úspechu, ktorého základy položil posledný singel. Momentálne sa spoliehajú na skladbu so "skutočnou podstatou", ktorá ich odrazí od dna. No nemali by zabúdať ani na vizuálny profil a zlepšiť ho minimálne o dva stupne.

Napriek tomu sú depešáci zmierení so skutočnosťou, že nemôžete vyzerať super, keď máte na tvári veľký úškrn... takže si budú dávať pozor už aj pri usmievaní sa jeden na druhého.

Andy: "Niektoré skupiny si dokonca úsmevy nacvičujú..."
Dave: "Ale tie naše sú prirodzené!"

zdroj: Record Mirror, 22.01.1983
autor: Betty Page

Názory Devotees (8)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa