Futuristi proti svoje vôli

Futuristi proti svoje vôli

Prvý rozhovor s Depeche Mode pre magazín Smash Hits, ktorý chalani poskytli v apríli roku 1981.

"Slovné spojenie Depeche Mode sa nám jednoducho páčilo, nič iné za tým nie je." Takto kapela opisuje pozadie vzniku svojho názvu (voľný preklad by mohol byť "rýchla móda"), ktorý pochádza z francúzskeho magazínu, no takisto veľmi šikovne v sebe zahŕňa ich samotnú podstatu.

Depeche Mode existujú niečo viac ako rok a pôvodné zoskupenie sformovali basildonskí spolužiaci Martin Gore a Andrew Fletcher, spolu s textárom a bývalým "folkáčom" Vince Clarkem. Vokalista Dave Gahan sa k nim pridal neskôr, keď prešiel konkurzom a skompletizoval tak zostavu.

V tom čase kapela ešte stále používala zvyčajné nástroje, no tie, ako tvrdí Vince, veľmi skoro opustili, pretože "boli sme presýtení ich zvukom, prípadne neschopnosťou vytvoriť zaujímavé zvuky". Fascinovaní syntezátorom, ktorý si zaobstaral Martin si okamžite zvolili syntezátori za svoje jediné nástroje.

A práve touto skutočnosťou upútali pozornosť Daiela Millera, šéfa Mute Records, v súčasnosti najdôležitejšieho elektronického labelu v krajine a domova The Silicon Teens a Fada Gadgeta. Výsledkom Danielovho záujmu bola excelentná skladba "Dreaming Of Me", ktorá okupovala hranice Top 40-tky niekoľko posledných týždňov.

Okrem singla kapela prispela skladbou "Photographic" na futuristickú kompiláciu "Some Bizzare", no napriek skutočnosti, že Dave bol pravidelným návštevníkom Blitzu, sa kapela snaží toto spojenie obmedzovať. Takisto sa v tomto smere snažia tlmiť módne výstrelky, ako make-up a nápadité oblečenie. Na futurizmus nahliadajú ako na umelo vytvorené hnutie a nie ako na imidž, s ktorým by chceli spájať svoje životy.

"Ide jednoducho o módnu záležitosť," prehlási Vince. "Je to len slovo, ktoré sa ujalo, to je všetko."

"Len preto, že používame syntezátori," ozve sa Dave, "sme boli zaškatuľkovaní ako futuristická kapela. Naša hudba ale futuristická nie je, Vince predsa komponuje popové skladby."

Je faktom, že Depeche Mode vcelku uspokojivo označujú ich ľahký, nekomplikovaný a veľmi melodický zvuk ako "pop", čiže niečo, čím môžu pokryť viacero hudobných oblastí. "Milá" a "šťastná", to sú slová, ktorými opisujú svoju hudbu.

"Nie je to nič seriózne", súhlasí Vince. "A práve preto je to také dobré."

Dokonca v textoch nenájdete žiadne skryté odkazy. Andrew poznamenal, že hudba je dôležitejšia, než slová a Vince priznáva, že v jeho prípade sa pri písaní textov sústredí "viac na to, ako slová vo veršoch znejú, než na to, aký majú význam". A presne k tomuto sme sa chceli dopracovať alebo nie?

zdroj: Smash Hits, 04/1981
autor: Ian Cranna

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa