Fotografie vesmíru (2009)

Fotografie vesmíru (2009)

Počas nahrávania albumu "Sounds Of The Universe" sa nielen pracovalo, ale aj veľa fotografovalo. Štyria známi "sliediči" priznávajú farbu, ako to vlastne bolo.

Na všetkých záberoch zo štúdia pôsobí kapela veľmi oddýchnuto. Myslíš, že máte k dispozícii aj zábery, ktoré by profesionálny fotograf nikdy nezverejnil?
Ben Hillier: My máme tú výhodu, že naše prípadné fotografovanie nie je ničím obmedzované a máme ku všetkému prístup. Nemusíme kapele hovoriť, aby nás ignorovali a "tvárili sa prirodzene", keďže nás posledné tri mesiace vidia denne. Dalo by sa povedať, že profi fotograf by sa na našom mieste musel viac sústrediť.
Daniel Miller: My sme tam neboli preto, aby sme fotografovali. Každý z nás mal v štúdiu svoju úlohu, takže sme neboli niečo ako návštevníci. Ben, Luke, Ferg a ja sme proste "náruživí amatérski fotografi". Fotili sme doslova neustále. Myslím, že kapela si musela zvyknúť nevšímať si nás.
Ferg Peterkin: Podľa mňa by profesionálny fotograf rozhodne urobil skvelé zábery, no musel by byť neviditeľný, a hlavne by musel pochopiť dynamiku v štúdiu, aby tak zachytil konkrétne veci, ktoré sme my mali v úmysle zachytiť. Nemyslím si, že som prvý mesiac urobil priveľa záberov, keďže sme sa navzájom iba začali spoznávať. A samozrejme sme boli v štúdiu z úplne iného dôvodu, takže fotografovanie bolo skutočne iba o niekoľkých záberoch, aby sme tak videli, ako sa veci vyvíjajú. Fotografovalo sa iba vo vhodnom čase, kedy nám to prišlo prirodzené.
Luke Smith: Výhoda bola aj v tom, že nás, ako fotografov, rešpektovali, takže to všetko bolo omnoho spontánnejšie a prirodzené. Som si istý, že ak by nejaký profesionálny fotograf mal to šťastie byť v našej pozícii, zachytil by fantastické momenty.

Dokumentovať nahrávanie bolo plánované alebo to celé vzniklo iba preto, že ste všetci zanietení fotografi?
Ben Hillier: Fotoaparát som zchytil, kedy sa mi dalo. Po väčšinu času som bol nesmierne vyťažený, takže fotografovanie som bral ako príjemné rozptýlenie. Niekedy je totiž skutočne vhodné dať niekomu dostatok priestoru, aby pracoval na svojom nápade, pozorovať ho niekde z kúta a pritom to fotiť. Skúsil som to niekoľkokrát a získal dostatok materiálu, ktorý dokumentuje to, čo sa dialo a kde sa pracovalo.
Daniel Miller: Samozrejme, že žiaden plán nebol. Myslím, že nám to navrhol Jonathan Kessler, pretože videl nejaké naše fotografie a prehlásil, že sú naozaj vydarené. Myslím, že sme všetci príliš skromní na to, aby sme prehlásili, "vydajme knihu našich fotografii," no Jonathan nás k tomu nabádal, čo nám samozrejme lichotilo a okamžite sme sa toho chytili. Čiže sme fotili ešte viac.
Ferg Peterkin: Urobil som zopár záberov len tak, pre seba, aby som videl, ako im to ide. Neskôr si chalani pozreli moje snímky, ja zasa tie ich, a tak sa z toho stala zaujímavá "bokovka".
Luke Smith: Som vo fotografovaní nováčik, dokonca ani nemám nejaké skutočné ciele, iba zbieram skúsenosti a nahrávam. Bolo to všetko len o takom blbnutí.

Fotili ste všetko digitálne?
Ben Hillier: Moje vybavenie je pol na pol.
Daniel Miller: V tomto prípade výlučne, všetko som fotil na digitál.
Ferg Peterkin: Ja zasa všetko na analóg.
Luke Smith: No jasné, všetko v jednotkách a nulách.


Aké prístroje používate?
Ben Hillier: Diaľkomer Yasuhara a Lomo LCA, oba na 35 mm film, rovnako aj digitálny diaľkomer (Epson RD1)
Daniel Miller: Použil som Lica M8 a Ricoh GRD2
Ferg Peterkin: Lomo a Pentax
Luke Smith: Nikon D80

Do akej miery ste fotografie upravovali?
Ben Hillier: Hlavne strih, ale aj trochu zosvetlenia, ak to bolo nutné.
Daniel Miller: Nejaké zmeny som samozrejme robil, nie veľké, len úprava farieb, nejaké expozície, strih.
Ferg Peterkin: Nejaký strih, a menšie úpravy, keď som konvertoval do digitálu.
Luke Smith: Nie veľmi, len nejaký ten strih.

V knihe je niekoľko záberov s rôznymi ľuďmi, ktorí majú kamery - filmovalo sa veľa?
Daniel Miller: Veľa filmovali Jonathan Kessler s Fletchom, a niečo som natočil aj ja. Opäť musím pripomenúť, že pôvodne sa netočilo pre film, ktorý bude súčasťou deluxe boxu, boli to len krátke zábery pre internetovú stránku a podobne. Lenže neskôr došlo k rozhodnutiu, že by sa mohol urobiť film, nakoľko sme mali k dispozícii veľa materiálu, ktorý bol podľa nás výborný.

Dokumetovali ste si všetky nahrávania, ktorých ste sa zúčastnili.?
Ben Hillier: Snažil som sa čo najviac, hlavne tie, ktoré boli zamerané na štúdiovú výbavu, ako táto. Fotografie sú takisto veľmi nápomocné, myslím čo do dokumentácie, ako sme získavali konkrétne zvuky a efekty, ak sme ich chceli neskôr kopírovať.
Ferg Peterkin: Mal som to v pláne, no nie vždy mi to podarilo. Viete, musel som sa naučiť fotografovať tak, aby som pri tom nikoho nerušil.
Luke Smith: Rád by som, aj toto nahrávanie, ak by to bolo možné, pretože bolo najradostnejšie.

zdroj: Making The Universe / book

Názory Devotees (43)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa