Emotívne tvrdá kapela

Emotívne tvrdá kapela

Dave Gahan poskytol v Miláne rozhovor aj pre ruskú mutáciu magazínu Life. Prezradil v ňom, že je autorom štyroch piesní z albumu "Spirit" a opäť majú jednu spoločnú s Martinom.

Album ste nazvali "Spirit". Prečo práve takýto názov?
Názov vymyslel Martin. Mali sme k dispozícii viacero názvov, ktoré mohli fungovať. Slovo "spirit" zaznie v jednej zo skladieb a ja si myslím, že k albumu absolútne pasuje. No ešte skôr, ako vlastne došlo k náležitej diskusií, sme si uvedomili, "áno, to je ono." "Spirit" môže mať veľmi veľa významov. Napr. duša. Alebo duchovno medzi nami. Zosobňuje to, čím alebo kým sme. To, čo môžeme urobiť, ho aj niečo nepostrehnuteľné. Alebo obyčajný pocit.

Čiže niečo, čoho sa nemôžete dotknúť, no napriek tomu to existuje?
Presne. Máme pocit, že to súvisí s tým, čo sa vo svete aktuálne deje.

V rozhovoroch si neraz spomenul spojenie, "jeden spoločný svet". Pokiaľ viem, tak vyznávaš ortodoxné náboženstvo, ktoré prevláda u nás, v Rusku. Pocítil si nejakú zmenu po konvertovaní?
Viete, ja o náboženstve veľmi nepremýšľam... všetci máme dušu, každý chápe, že to tak je. Je to veľmi osobná vec. Každý z nás je zodpovedný za svoje skutky, no horšie je to s myšlienkami.

Ste na scéne už 35 rokov. V čom tkvie tajomstvo vášho úspechu?
Na toto neviem odpovedať. Možno máme iba šťastie. A takisto si myslím, že naša hudba vie ľudí osloviť. Ľudia sa cez ňu identifikujú, hlavne s pocitmi, ktoré vyvoláva. Keď spievam, prebúdzam v ľuďom konkrétne pocity.

Akoby si k nim hovoril?
Presne.

Kto je autorom textov na novom albume?
Prevažne Martin. Ja som prispel štyrmi skladbami. Na jeden z nich sme s Martinom pracovali spoločne.

Od roku 1997 vydávate albumy v štvorročných cykloch. Je to náhoda, či plánovaná stratégia?
Je to náš systém. Medzi albumom "Delta Machine" a "Spirit" nahral Martin vlastný album a ja som sa zapojil do projektu so skupinou Soulsavers. V písaní skladieb však neprestávame. Keď komponujem mimo Depeche Mode, tak to ovplyvňuje moju celkovú prácu a potom sa v samotných Depeche Mode posúvam ďalej. Je nevyhnutné z času na čas pracovať aj s inými ľuďmi a získať tak nové skúsenosti a nápady.

V jednom z rozhovor si kapelu Metallica označil ako "tvrdú kapelu, ktorá komponuje popové hity." Ako by si teda opísal Depeche Mode?
Že sme takmer tvrdá kapela :) Ale po emotívnej stránke. Spievame o veľmi zložitých pocitoch, no ale prevažne ide o popové piesne. Je ale esteticky dôležité, v akých skladbách sa tie ktoré pocity rozoberajú. Ide o spôsob, akým ich podávame. Z hudobného pohľadu však platí, že sú to všetko popové pesničky.

V hudobnej tlači sa často uvádza, že ste začínali s "temnejšími" a menej tanečnými záležitosťami. A že ste dnes už menej popoví, viac odvážnejší a hlavne tvrdší. Ako to vidíš ty?
Niekedy podobne. Myslím, že naša hudba reflektuje na pocity, ktorými aktuálne prechádzame, v tom ktorom období života. Ľudia rastú a menia sa. Aj ja sám som sa zmenil, či už k horšiemu alebo k lepšiemu, ale zmenil. Ale ide o zmenu, ktorá je človeku prirodzená.

Nachádzaš inšpirácie aj v tvorbe iných umelcov?
Niekedy. Ale, aby som bol úprimný, viac vo filme, než v hudbe.

Môžeš byť konkrétnejší?
Je to rôzne. Čiernobielnymi filmami počnúc a súčasnými končiac, niekedy sú to veľmi desivé diela. No vždy ich poctivo dopozerám do konca.

Desivé? To máš na mysli horrory?
Tie milujem. A takisto fantasy filmy. Ale mám rád filmy, ktoré zobrazujú rodinu a spletitosť vnútorných vzťahov.

Rodina pre teba asi veľa znamená.
To áno, veľa.

Raz si sa vyjadril, že Vaša hudba k sebe priťahuje podivných ľudí. Ľudí, ktorí sa na veci pozerajú trochu inak. Vnímaš to tak aj dnes?
Keď som vyrastal, tak som sa neustále cítil trochu divne. Dokonca aj v kruhu priateľov. Vždy ma priťahovali čudáci a zvláštni ľudia. A naši poslucháči mi pripadajú tak isto. Možno sú to ľudia, ktorých v škole šikanovali alebo sú sužovaní životom. Či chalani, ktorým sa páčia chalani a dievčatá, ktorým sa páčia dievčatá. Takýto ľudia sú vždy vytláčaní zo spoločnosti a naša hudba im umožňuje byť súčasťou niečoho veľkého, tak ako to umožňuje mne, dáva im pocit, že nie sú sami. Hudba mi vždy dávala pocit, že nie som sám. Je jedno, či to bol David Bowie, či Nick Cave.

A akú hudbu zvykneš počúvať?
Rôznu. Ale od puberty, až dodnes, počúvam Davida Bowieho. Naposledy som si kúpil album Nicka Cavea, "Skeleton Tree", ktorý ma doslova ohromil.

V Rusku máte veľmi veľa fanúšikov a od konca 1980tych rokov ste tam veľmi populárni. Chodíte do Ruska radi?
Veľmi.

Viete o tom, že svojho času ste tam boli aj módnymi ikonami?
To vážne? :) Fíha.

Ruskí muži sa strihali "na Depeche Mode".
Nemyslím si, že by som ja mal byť módnym vzorom. Navštevoval som umeleckú školu a rád som si vyberal oblečenie so spolužiakmi. Vždy som zastával názor, že hudba a móda idú ruka v ruke.

Mimochodom, poznáš nejakých ruských umelcov? Chcel by si si s niektorým z nich zaspievať?
Modernú ruskú hudbu takmer nepoznám. Ale ruské národné piesne sa mi veľmi páčia.

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa