Dream On (2001)

Dream On (2001)

Takmer tri mesiace pred vydaním albumu "Exciter" sa Dave Gahan objavil v štúdiu rádia KROQ a odprezentoval prvú skladbu, spolu s ďalšími ukážkami.

Kevin + Bean: Hlási sa svetoznáme rádio KROQ, je 8:44 a počúvate šou s Kevinom a Beanom. Hmm.. no ale moment, toto znie ako Depeche Mode. Počkať! To predsa nemalo byť vonku ešte ďalšie dva mesiace. To by potom mohla byť zbrusu nová skladba z albumu "Exciter", "Dream On". Tu je Kevin a Beanom, počúvate rádio KROQ a toto je Dave Gahan. Ako sa ti dari, Dave? Daaaaaave, dobré ráno!
Dave: Dobré ráno.

Vitaj, sme radi, že si tu s nami.
Tiež sa z toho teším.

Aké to je, počuť z rádia Vašu novú skladbu?
Mali by ste byť medzi prvými, ktorí ju počuli. Znie to dobre, to je fakt.

Jasné, čo je lepšie ako počuť, "Panebože, to je príšerné, neznášam to, nečakal som, že to bude znieť takto, mali by sme sa vrátiť späť do štúdia!" Tuším od albumu "Ultra" ubehli už štyri roky, nie?
Áno. Dali by ste mi tie... Pán Bean, nepočujem Vás.

Dobre, ak je toto to, čo potrebuješ... slúchadlá, slúchadlá. Nech sa páči, Dave.
Super, už sme späť.

Štyri roky od albumu "Ultra". Zhrň nám v krátkosti toto obdobie v tvojom živote.
No, tak sa na to pozrime, čo sme robili... hmm... zdá sa...

Po turné ste sa prakticky na celý rok odmlčali.
No, nie tak celkom. Ja som bol po skončení turné tak z vecí nadšený, že som sa okamžite vrátil do práce. Bolo to skvelé opäť niekam vyraziť, no teraz som to celé cítil trochu inak.

Zdá sa, že fanúšikovia a všetko to okolo, ti zvýšilo apetít do práce, nie?
Presne. Dnes to všetko vnímam omnoho viac. Opäť mám radosť z hudby. Dnes sa snažím viac pracovať s mojim hlasom, viac cvičím a chcem si udržať správne pracovné tempo.

A čím presne si tie štyri roky vyplnil?
Aby som bol úprimný, ono sa to nezdá až tak dlhý čas odvtedy, čo som bol u Vás naposledy. Fakt je, že dnes sa cítim úplne inak. Dnes som si totiž istejší v otázkach kto som a čo chcem robiť... a hlavne, čo chcem robiť so svojim životom.

Je tvorba hudby dnes zložitejšia? Je ťažké nahrať album? Pretože sú kapely, ktoré to zvládnu za 5-6 dní a iným to trvá aj celé roky.
V našom prípade je to určitý proces, no samotný čas nahrávania až taký dlhý nie je. Tentoraz sme pracovali s producentom Markom Bellom, ktorý sa preslávil spoluprácou s Bjork. Bolo to skvelé, je to veľmi inštrumentálny typ človeka a je veľmi zručný. Vo väčšine našej aktuálnej produkcie cítiť vplyv Marka Bella.

Robí teda tie rozdiely v produkcii priamo producent alebo... chcem tým naznačiť, že niektorých producentov na albumoch ani nepostrehneš, a niektorí odvedú poznateľne rozdielnu prácu.
Podľa mňa to záleží od kapely a jej spôsobu práce. Čo od nás Alan odišiel... viete, on bol niečo ako hudobný riaditeľ, ktorý pomáhal Martinovi so skladbami, rozpracoval ich a posunul do iných polôh. Po Alanovi proste zostala jedna veľká diera, nemali sme nikoho podobného k dispozícii, tak sme museli niekoho takého nájsť, na poslednom albume to bol Tim Simenon a s jeho pracovný tím. No a pri tomto albume to bol v podstate Mark Bell. A zdá sa, že Martin sa mu omnoho viac otvoril, čerpal v ňom inšpiráciu. Mark bol otvorenejší aj ku mne, viac experimentoval s mojim hlasom. Na tomto albume sa mi páči práve to, že na ňom nájdete inú polohu môjho hlasu, takú, ktorú by ste odo mňa neočakávali. Sám sebe som dával väčšie výzvy, napr. v skladbách ako "Goodnight Lovers" alebo "When The Body Speaks". No a potom tam nájdete typicky temného Davida Gahana, v skladbe "Dead Of Night", v ktorej hrám doslova všetky svoje obľúbené role.

Prepáč, zasmial som sa pri tom slove "temný", pretože keď z času na čas začujem tie "gothické" skladby Depeche Mode v rádiu, pomyslím si, hlavne preto, že sme za tie roky strávili spolu dosť času, že mi prídeš v skutočnosti ako presný opak nejakého gothika. Vieš, väčšinou si dobre naladený, šťastný, priateľský a milý... si skutočne tá posledná osoba, pri ktorej by som očakával, že sa bude venovať ponurnému rocku.
Ale, taký som iba kvôli vám. Väčšinu času trávim v hoteli a ležím vo svojej rakve...

No jasné. Sme sa pred chvíľou rozprávali s Davidom Grohlom a priznal sa nám, že ťa raz stretol a bol prekvapený, aký si bol šťastný a dobre naladený. Neprekvapujú ťa tieto názory?
(smiech) Ale viete, ja mám toto všetko v sebe, tak ako všetci ostatní. Ono, ak sa chcete prehupnúť na tú temnú stránku života, je to veľmi ľahké. Je to omnoho ľahšie, ako byť vo všeobecnosti optimistický, aspoň pre mňa. Ale dnes, aby som bol úprimný, som fakt neskutočne vďačný, že tu môžem byť a venovať sa tomuto všetkému. Ráno, keď som sem prichádzal, som dole na parkovisku stretol asi 30 našich fanúšikov. O ôsmej ráno! Chcem tým povedať, fungujeme už 20 rokov a oni sú tu stále s nami!

Áno, to je naozaj úžasné. Po 20tich rokoch sa nájde 30 ľudí, ktorí majú radi Vašu kapelu :) Fakt pôsobivé! :)
Presne! Vyberáme si miesta, kde budeme hrať v rámci turné a povedali, že tam budú :)

Naposledy si bol v našom vysielaní asi pred rokom a pol, keď si telefonoval s Richardom Bladeom. Pokiaľ si dobre pamätám, spomínal si vtedy, že sa Vám narodilo dieťa.
Správne, máme malú dcérku, Stalla Rose, a ona je ...

Tak to vysvetľuje, kde si po celý ten čas bol...
Ona je pre mňa... zbožňujem ju, je niečo ako dar.

Asi ti zmenila život viac, než by si očakával.
Myslím, že áno. Tentoraz som bol viac pripravený na rolu otca, pretože som sa tej úlohe priučil. Nakoniec takéto niečo Vás naučia deti samotné, žiaden tréning predtým neabsolvujete.

To teda nie, tam nemáš na výber. Buď áno alebo nie!
Presne :) Ale je to radosť.

Ona ale teraz bude tým, na čo budeš prihliadať pri plánovaní turné k novému albumu. Myslíš, že ju zoberieš so sebou?
Určite ma budú navštevovať. Rovnako ako aj môj syn, ktorý žije v Anglicku. Má 13. Príde na prázdniny do Štátov a nejaký čas bude s nami cestovať. Rovnako ako moja žena, adoptívny syn a Stella Rose. Prídu na nejaký čas, ale ono je to trochu zložité, myslím to neustále cestovanie. A takisto nebude jednoduché byť počas celého turné mimo domu na celých 7-8 mesiacov.

Pre väčšinu kapiel by to znamenalo skutočne veľké turné, ale pre Vás, vcelku malé, nie?
No áno, ale, je to fakt dosť.

Dosť, ale nie tak veľa.
Ale viete, už to nechceme preháňať.

Máme v štúdiu Davida Gahana, ale potrebujeme krátku pauzu. Chceš sa trochu uvoľniť?
Jasné.

Máme tu nové CD od Depeche Mode a myslím, že nejaké ukážky sú už dostupné na depechemode.com, správne?
Úplne správne. www.depechemode.com

Môžete zájsť tam alebo si to vypočuť priamo tu. S Davidom sa o tom porozprávame trochu viac o malú chvíľu, tu na rádiu KROQ.

Toto je šou Kevina a Beana, máme 8:56 a v štúdiu je s nami David Gahan z Depeche Mode. Tento týždeň sa odovzdávajú ceny Grammy, vy ste tuším túto cenu nikdy nezískali.
Nie, nikdy sme nič nevyhrali.

Nikdy ste nezískali cenu Grammy? A čo myslíš tým, že ste nikdy nič nevyhrali?
Už sme tomu boli veľmi blízko, myslím, že v období albumu "Songs Of Faith And Devotion". Na Grammy sme boli tuším nominovaný za film. "101"? Ale nie som si v tomto smere veľmi istý.

No, sme sa tu dnes zišli. Samí smoliari.
Tak nejak.

Ako môžete byť tak úspešní a nemať...
Ale veď aj David, David Grohl... ani on...

Jasné, ani on nikdy nezískal žiadnu cenu.
No vidíte ...

Nový album nesie názov "Exciter", vydanie je plánované na 15.mája, teda ak mám správne informácie. David, čo vlastne znamená "Exciter"?
No, chceli sme opäť názov, ktorý zaujme, ako "Ultra", "Violator" a podobne. Proste za tie sa roky sa cez Depeche Mode niesla akási téma. Ale s tým názvom prišiel Martin. No mali sme kopec iných názvov, tie sme rozvešali po stenách štúdia a prakticky sme s nimi počas nahrávania žili. Až sme sa s nimi zžili.

Ale ten názov znie skvele.
To je pravda. A vlastne všetky skladby na albume akosi zosobňujú všetky aspekty lásky. Ako aj túžby a podobne, proste všetko, čo v sebe prežívate, keď ste do niekoho zaľúbený, alebo aj nie.

Dá sa teda povedať, že láska je ústrednou témou albumu?
Skôr bolesť, to je presne to, čo cítime, keď prechádzame negatívnymi vecami. Alebo keď niekoho stratíte.

Niekto z toho dostane aj vyrážky (smiech). Záleží, o koho ide...
Presne! Aj o tomto je na albume skladba!

Máte pieseň o vyrážke? Ale veď stačí navštíviť lekára.
Infeeeeeeekcciiiiiaaaaa, chápete? Pocity viny! Hanby!

Páči sa ti viac, keď ľudia počúvajú albumy ako celok, ako nejakú tému, alebo myslíte aj na ľudí, ktorí si vyberú nejakú skladbu z albumu a tú počúvajú stále dokola? Sú totiž určite ľudia, ktorí albumy preferujú práve ako celok.
Áno, takto premýšľam aj ja.

Áno?
Jasné. Viete, my sa snažíme skladby na albume spájať a vybrať ich tak, aby vás vzali na akúsi pomyslenú cestu, ktorú ukončíme poslednou skladbou. Posledná skladba tohto albumu sa volá "Goodnight Lovers", ktorá pripomína niečo ako uspávanku. V tej skladbe sme sa takmer kompletne vzdali elektroniky. Album takisto obsahuje niekoľko skladieb, ktoré sú ovplyvnené bluesom, či rock´n´rollom 1950-tych rokov, ale silným DM spôsobom.

Pred pár minútami sme pustili "Dream On", prakticky vo svetovej premiére.
Tak tak.

Čo sa budete snažiť zachytiť v chystanom videu k tejto skladbe?
V podstate v ňom budem väčšinou šoférovať, jazdiť autom po púšti, počas jazdy budem premýšľať o veciach, ktoré sa mi stali, pôjde o takú retrospektívu. Režíruje to Stephane Sednaoni, dúfam, že som to vyslovil správne.

Snáď áno!
Je to Francúz. Inak sme pri natáčaní zažili kopec zábavy. Fakt som si to užil. Je to pre nás celé veľká výzva. Ideme s tou skladbou trochu proti prúdu, tak sa celkom teším na výsledok. Ale on tú skladbu vcelku pochopil. Viete, vokály sú v tej skladbe veľmi blízko, akoby som Vám spieval priamo pri uchu, až je to trochu strašidelné. No a melódia skladby, gitara, človek má pocit, akoby šoféroval. Inak neviem...

Keď som si ju vypočul prvý krát, tak mi skôr pripomenula inú vašu skladbu, "Personal Jesus", hlavne tou gitarou.
Tak tak.

Prepáč inak, ale prečo je práve to brnkanie nosnou časťou skladby?
To vieš, stále hľadáme bubeníka.

Tak vidíš, dostal to zo seba! Ale inak to má rytmus. Dobre, dáme si ďalšiu pauzu. Vyberieš ďalšiu ukážku?
Iste.

S Davidom Gahanom sa budeme ešte rozprávať. Máme pre Vás niekoľko ukážok z nového CD, aby ste vedeli, o čom sa budeme baviť, keď sa vrátime späť do vysielania na KROQ.

Toto je slávne rádio KROQ na frekvencii 106,7. Je 9:08 ráno a v relácii Kevin a Bean šou máme týždeň Grammy. Pred hodinou sme tu mali Dave Grohla z Foo Fighters a teraz sme v štúdiu s Davidom Gahanom. Je to pre nás skutočne bonus, pretože album vyjde až v máji, ale my máme Davida v štúdiu už dnes. Album ponesie názov "Exciter" a pred pár minútami sme si vypočuli skladbu "Dream On". Bohužiaľ, viac z albumu hrať nemáme dovolené. Pochopil som to správne, Dave?
Presne tak, všetko čo máme k dispozícii sú iba krátke ukážky skladieb.

To kvôli Napsteru? Prinútil Vás Napster uvoľňovať skladby opatrnejšie?
V podstate sa dá povedať, že áno.

Pretože by album niekto ukradol a poskytol iným na download?
Čo si budeme nahovárať, stane sa to aj tak.

Hnevá ťa to? Aký máš vlastne názor na túto službu?
Môj názor by som zhrnul do slova Keitha Richardsa, "Ak sa to nedá stiahnuť, akoby si to ani nemal."

Heh, mrkli sme sa na Napster včera a našli sme tam na stiahnutie skladbu z albumu "Exciter" s názvom "Breathe".
Pche (potlačí smiech)

Tak sme ti ju dnes prehrali a tvrdíš, že to nie je Vaša skladba.
Nie je! (smiech)

Dokonca si ju nevedel ani identifikovať!
Nemám ani poňatia, čo to je.

No dobre, tak toto údajne spieva Dave (zaznie ukážka zo "Surrender"). Na Napsteri sa to prezentuje ako "Breathe", ale "Breathe" od Depeche Mode to podľa Davida rozhodne nie je. Všetci dúfame, že sa nájde nejaký fanúšik Depeche Mode, ktorý bude schopný to identifikovať a dá nám vedieť, čo to je, keďže Dave to identifikovať nedokáže.

Takže v tej ukážke si to rozhodne ty, áno?
Presne.

Ale nie je to vaša skladba?
Nie (smiech), ale je to môj hlas, to áno.

Mali by ste ho vidieť. Doslova sa mu dá z tváre vyčítať veta, "absolútne netuším, čo to je". A nemôže to by niečo z toho nešťastného nahrávania s Master P? Niečo, čo niekde len tak ležalo a zrazu to zmizlo?
Nie!

Nemôže to byť nejaké b-čko?
Ale tým vokálom som šokovaný.

(V skladbe zaznie "I´m a man of flesh..." a David sa pridá "and boooone")

Máme na telefóne niekoho, kto si myslí, že vie, čo to je.
Dave: Možno nám volá Martin (smiech).

Connie? Čo myslíš, čo to je?
Connie: Je to "Surrender"
Dave: Surrrendeeeeeeeerrrrrrrrrrr! Jasné! Vedel som to! Vedel som to ...

Mal by si. Veď si to predsa naspieval!
Jasné, bol som pri nahrávaní.

Connie: Je to nádherná skladba, veľmi často ju počúvam.
Dave: Na ktorom albume to bolo? Alebo to je z nejakej b-strany?
Connie: Správne, je to zo singla "Only When I Lose Myself"
Dave: No jasné. Bolo to na b-strane. Máme to.

Super, máte publikum, ktoré vie o vašej kapele viac, než vy sami.
Áno, vďaka Bohu.

Myslím to vážne, niektorí z nich vašu kariéru sledujú až tak pozorne, že by Vás v prípadnom vedomostnom teste porazili.
Je to tak, na turné mi mnohokrát pomohli spomenúť si na texty.

To myslíš vážne?
Kedykoľvek sa na nich pozriem, tak spievajú všetko so mnou, takže aj keď sa na malú chvíľu so spevom stiahnem, nič sa nedeje.

Connie, čo si myslíš o "Dream On", ktorú si dnes ráno mohla počuť po prvýkrát?
Connie: Ó Bože, tešila som sa na to, kedy ju budem počuť. Zbožňujem ju.
Dave: Vďaka.

Bolo nám povedané, aby sme na skladbu zbytočne neupozorňovali, pretože nechceme, aby sa dostala na Napster. Ale na druhej strane, ak sa tam už dostane, tak budete môcť povedať, že sú to naozaj Depeche Mode.
Connie: No jasné.

No dobre Connie, ďakujeme ti.
Connie: Nie je za čo. A môžem niečo povedať Davidovi?

Samozrejme.
Connie: Mám ťa neskutočne rada, Dave! A strašne ťa obdivujem, ako aj Depeche Mode.
Dave: Ďakujem.
Connie: Som vašou veľkou fanynkou už od mladosti a chcem len povedať, že Vás zbožňujem.
Dave: Srdečná vďaka a ďakujem za podporu.

Ďakujeme, Connie.
Connie: Vďaka.

Maj sa.
Connie: Ahojte.

Ozvala sa v pravú chvíľu. Tak máme záhadu vyriešenú.
Ja som to inak vedel, len som Vás testoval (smiech)

Pustíme si nejaké ukážky z albumu "Exciter"? Máme na to čas?
Prečo nie.

Naozaj? Tak poďme na to. Album obsahuje myslím 13 skladieb, je tak?
Zrejme... 13? Nie, je ich 11. No dobre teda, toto sú... povedzme, že sú to hudobné ukážky, berte to niečo ako úvod, nie sú to kompletné skladby. V podstate sú to len inštrumentálne úvody.

Tak fajn. Toto je "Dream On", teda ukážka zo skladby, ktorú sme pred polhodinou mohli počuť celú.
(zaznie ukážka "Dream On")

Dave, nemáte obavy, či sa budú vaše skladby hrať v rádiu, obzvlášť, keď medzi vydaniami vašich albumov ubehnú 4 roky? Za ten čas sa toho veľa zmení, hlavne v tom, čo práve letí a čo už nie.
Samozrejme. Ale úprimne, deje sa to počas celej našej kariéry. A po celý ten čas produkujeme hudbu. Nakoniec, neustále sa objavuje niečo nové a nerobím si v tomto smere starosti. Samozrejme, že chcem, aby naša hudba znela v rádiách, chcem, aby si ľudia kupovali našu hudbu a chcem, aby chodili na naše koncerty. Lebo inak...

Je len zopár kapiel, ktoré stoja trochu mimo aktuálnych trendov a vy ste jednou z nich. Napr. aj takí U2, tých hráme od úplného začiatku, bez ohľadu na to, akému štýlu sa práve venujú, či aká hudba práve fičí. A vy ste jednou z kapiel, ktoré si robia veci po svojom a takých je len zopár.
Presne, v tomto smere sme naozaj požehnaní. V tomto biznise, v tej obrovskej aréne, v ktorej je každý k niečomu tlačený, máme výnimočnú pozíciu. V podstate sme sa rozhodli akýmkoľvek spôsobom zotrvať. A máte pravdu, podarilo sa to iba zopár kapelám.

Premýšľal si niekedy o tom, ako dlho budete ešte fungovať? Nie veľa skupín vydrží spolu tak dlho.
No viete, to sa odhadnúť nedá. V našom prípade je to už od albumu k albumu, od turné k turné a keď to všetkých zunuje, tak si poviem, "tak dobre, už sa to ..."

Prepáč, ale vulgárne slová v éteri používať nemôžeš. Skús to inak.
Prečítajte si môj nápis na tričku.

Tvoje tričko hovorí za všetko.
Presne.

Tak si dajme ďalšie ukážky. Toto je skladba s názvom "Sweetest Condition", teda 30 sekúnd z nej.
Uhm.

Takže, malá ukážka z toho, čo nás čaká. Mimochodom, ukážky sú dostupné aj na depechemode.com, ak by ste si ich chceli vypočuť neskôr. Nemáme čas si ich prehrať všetky, ale Dave, ktorú skladby máš z nového albumu najradšej?
Mmmm

Zdá sa, že Dave sa snaží spomenúť na názov.
Ale nie, momentálne túto, myslím, že tú poslednú, "Goodnight Lovers". Naspieval som ju na spôsob uspávanky pre moju dcéru.

Počkaj, skúsime ju nájsť. Takže, tu je ukážka z "Goodnight Lovers".

Tak už viem, čo si myslel tým rock´n´rollom z 1950tych rokov.
Super.

Je to super, také iné.
To je. Keď sme to nahrávali, mal som pocit akejsi nezvyčajnosti. Ale na albume je viacero skladieb, ktoré majú pre mňa zvláštny význam. Skladba s názvom "When The Body Speaks", v ktorej hráme v podstate len ja s Martinom, Martin hrá na gitare. Nahrávali sme spoločne, ja vokály a on gitaru. Tá chvíľa v štúdiu bola pre mňa veľmi výnimočná, snažili sme sa ten moment zachovať na nahrávke ako to len šlo. Neskôr sme k tomu pridali sláky a nejaké bassy na pozadí.
(zaznie ukážka z "When The Body Speaks")

A na zbytok si musíme počkať do 15. mája?
Tak, tak (smiech)

Turné, ktoré sme spomínali, a ktoré potrvá 7-8 mesiacov. V akých priestoroch budete asi hrať?
No, v Spojených štátoch budeme hrať ako vonku, tak aj v uzavretých priestoroch, s kapacitou 12-15 000 ľudí. Ale je dosť možné, že skúsime aj niečo menšie a intímnejšie.

A môžeme dúfať, že sa zastavíte aj v Los Angeles?
To dúfam.

A pozvete nás aj na nejakú "opekačku"?
To záleží od toho, ako často nás budete hrať.

Teda, ak sa môžete v hranosti Vašich skladieb na nejakú stanicu spoľahnúť, tak je to rozhodne KROQ.
A to je fakt!

To bol Dave Gahan...
Ďakujem.

My ďakujeme za návštevu, ceníme si to.
Vďaka chlapci.

Názory Devotees (107)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa