Don’t Look Back - 1.časť

Je evidentné, že medzi fanúšikmi Depeche Mode sa produkcia hudobného génia Alana Wildera, alias Recoil-a, teší veľkej obľube. Prostredníctvom najčastejšie kladených otázok fanúšikov si postupne priblížime jednotlivé Alanove diela.

1+2+3+4 = Hydrology+1+2

Výsledky prieskumov dokazujú, že albumy "1+2" a "Hydrology" nie sú tvojími fanúšikmi veľmi vysoko hodnotené, ale napriek tomu ich majú radi. Myslíš, že by sme sa mohli od teba dočkať nejakého podobného experimentu, ako tieto dva projekty, alebo to bola len nejaká tvoja fáza vývoja?
To, že sú menej obľúbené, z pomedzi ostatných nahrávok projektu Recoil, nie je žiadným prekvapením. A ak by tomu tak nebolo, mal by som omnoho väčšie obavy. Popularita nahrávok nesúvisí nijak s ich kvalitou - hoci sám neverím tomu, že je to naozaj tak, ale ak ste akýmkoľvek spôsobom kreatívny, je prirodzené, že ste presvedčený o tom, že každučký výplod vaše práce, je to najlepšie, čo ste urobili. Ak nemáte pocit, že napredujete akýmkoľvek spôsobom, potom je čas pustiť to k vode. Možno to vyznie naivne ak poviem, že "1+2" a "Hydrology" stále vydávajú svedectvo o myšlienkach vzniku projektu Recoil a o vývoji jeho hudobnej stránky. Z tohto pohľadu sú stále zaujímavé.

Kto produkoval "1+2" a "Hydrology"? Alan alebo Alan s Danielom Millerom?
Iba Alan

Je album "1+2" vytvorený výlučne zo samplov Depeche Mode? Ktoré konkrétne si tam použil?
Nie, nie je výlučne z nich. A keďže som to nepočul už roky, už si nepamätám, ktoré sample som konkrétne použil, aj keď by nemal byť problém identifikovať ich.

Aké nástroje/sample si použil pri nahrávaní "1+2"?
Emulator, Roland JP8, PPG

Rok predtým, ako vyšiel album "Hydrology" (1987), bol nemecký politik Barschel nájdený mŕtvy vo vani v hotely. Je nejaká spojitosť medzi fotografiou na albume a touto "Barschel" aférou? (to by bola moja matka potom na teba hrozne naštvatá)
Tvojej matke povedz, že som dobrý človek a že obal albumu nemá s tou aférou nič spoločné - nikdy som o nej nepočul.

V skladbe "Grain" odznejú nejaké slová vo francúzštine. Môžeš mi o tom povedať čosi bližie?
V druhej skladbe, "Stone", je vysamplovaný hlásateľ z francúzskej vlakovej stanice. Ale neviem presne, z kadiaľ to je.

Prečo si sa rozhodol použiť práve poľský motív v jednej zo skladieb "Hydrology", konkrétne "The Sermon"? Z ktorej rozhlasovej stanice si to nahral a rozumieš tomu, čo sa tam hovorí?
Bola to prvá vec, ktorú som chytil pri ladení rádia. Vôbec neviem, čo to znamená, ale páči sa mi melódia jazyka, ktorá spolu s ostatnými jazykmi strednej Európy, znie v mojich ušiach ako hudba.

Počul som skladbu "Postulate". Bolo mi povedané, že je to odpad z albumu "Hydrology". Môžeš to viac ozrejmiť?
Bohužiaľ nie, toto je pre mňa úplná novinka.

Pokiaľ ide o "1+2", ty sám si ho opísal ako "čarbanicu", ale aj napriek tomu, si ju, na základe Millerovho odporúčania, vydal, zatiaľ čo na druhej strane nie si príliš nadšený púšťať medzi tvoje publiku nedokončené veci, na ktorých si pracoval neskôr.
Nie bolo tomu celkom tak, ja som nemal na to dostatok času. Proste sme cítili, že by bolo dobré niečo vydať, na druhej strane som nemal pocit, že je to čosi výnimočné, išlo predsa len o vedľajší projekt.

Čo vlastne znázorňuje obal "Hydrology plus 1+2" (hlave tá mŕtvola)?
To je dielo Martyna Atkinsa a je to v podstate jeho grafická interpretácia mojej hudby. A myslím, že je k nej šitá na mieru.

Je nejaká šanca, že budú disky "1+2" a "Hydrology" dostupnejšie, čo sa týka predaja?
S mojou súčasnou distribučnou spoločnosťou asi sotva:) ... Bohužiaľ, nahrávky Recoil je ťažké zohnať aj týždeň po ich vydaní, skús o 10 rokov.

Prečo skončilo číslovanie vnútrajšku tvojich albumov? Príkladom, "1+2" má na obale 1+2, "Hydrology" 3+4 a "Bloodline" 5+6. Aký to malo vlastne význam?
Bola to vlastne línia medzi jednotlivými albumami počas môjho pôsobenia v Depeche Mode. Po mojom odchode z kapely sa z Recoil-u stal úplne nový projekt a dopomohol k tomu aj fakt, že Martyn Atkins už nemal záujem podielať sa vizuálne na mojom ďalšom albume, takže som sa rozhodol túto líniu prerušiť a na "Unsound Methods" ju neaplikovať.

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa