DM: ‘Európska hudba je odolná proti terorizmu’

... Martin Gore, autor textov, ktorý sa síce narodil v Británii, no momentálne žije v Kalifornii, povedal, že práve vystupovali vo Viedni, keď došlo k útokom a jasne uvažovali o ukončení turné a že spevák skupiny Dave Gahan, ktorý býva v New Yorku okamžite telefonoval so ženou, keď videli horieť World Trade Center.

FRANKFURT, Germany (Reuters) - Členovia britskej kapely Depeche Mode sa nechali vo štvrtok počuť, že teroristické útoky v Amerike 11. septembra len sotva ovplyvnili európskych hudobníkov a návštevníkov koncertov. Svoju výpoveď založili na kontraste so situáciou v US, kde hudobný priemysel zaznamenal spomalenie vývoja. Andy Fletcher, klávesista tejto veteránskej technopopovej kapely hovorí, že Európania majú oveľa viac skúsenosti s teroristickými útokmi ako Američania, a preto sú schopní vrátiť sa oveľa rýchlejšie do beľného života.

Live na MTV European Video Music Awards

"Mnoho vystúpení amerických kapiel a veľa udalostí bolo zrušených, pretože oni naozaj nie sú zvyknutí na niečo podobné v ich vlastnej krajine". povedal Fletcher v interview pre televíziu Reuters na MTV European Music Awards.
"My sme jednoducho zvyknutí, že veci pominú a my zase začneme žť naše normálne životy", hovorí 39 rokov starý Fletcher, ktorého kapela je predsa len v Severnej Amerike populárnejšia ako v Európe. "Nechcem povedať, že by tie atentáty neboli hrozné, ale my sme v Európe na to viac zvyknutí".

11. septembra bolo zabitých okolo 5000 ľudí v útokoch na World Trade Center v New Yorku a Pentagon vo Washingtone. Fletcher, ktorý vystúpi s kapelou v programe MTV, povedal, že si myslí, že americké skupiny budú v koncertoch pokračovať ďalší rok. "Tragédia je teraz zdrvujúca, ale uvidíte, že kapely sa na budúci rok vrátia na pódia. Ĺudia napokon budú chcieť ísť von a trochu sa uvoľniť, aj keď na tú hrôzu nikdy nezabudnú".
Martin Gore, autor textov, ktorý sa síce narodil v Británii, no momentálne žije v Kalifornii, povedal, že práve vystupovali vo Viedni, keď došlo k útokom a jasne uvažovali o ukončení turné a že spevák skupiny Dave Gahan, ktorý býva v New Yorku okamžite telefonoval so ženou, keď videli horieť World Trade Center.
Gore hovorí: "Býva len 20 blokov od WTC, no jeho žena povedala, že by sme mali pokračovať a priniesť svetu trochu radosti".
Depeche Mode, najviac ovplyvnení nemeckým elektronickým Kraftwerkom a britským punk-rockom z Británie sedemdesiatych rokov predali od svojho vzniku v Basildone v roku 1979 viac než 50 miliónov platní. Hoci mnohí tvrdia, že ich vrchol bol v osemdesiatych rokoch, Gore a Fletcher tvrdia, že nikdy neboli tak populárni ako teraz. "Je to ako vo sne", hovorí Fletcher, "Sme šťastní, že naša kariéra trvá tak dlho a to, že sme populárnejší ako na začiatku je jednoducho neuveriteľné".
A Gore dodáva: "Musíme mať tých najoddanejších fanúšikov na svete. Sú šialení. Vždy som sklamaný, keď vidím vystupovať inú kapelu. Ich publikum nie je nikdy také skvelé ako naše".

Reuters/Variety Erik Kirschbaum

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa