Devotional Night in Košice

Súdny poslucháč a pozorovateľ rôznorodých žánrov populárnej hudby musí uznať, že z času na čas sa aj na našej "úbohej" scéne objaví nejaký ten zjav "akcie", ústiaci zo skupiny svetovej populárnej hudby. Tieto malé vpády, nazvem ich vpádmi čerstvého vzduchu, sú však zatiaľ sporadické, ale o to intenzívnejšie.

akcia : Devotional night
miesto : Dartmoor, Hlavná 69, Košice
dátum : 22.2. 2003

Pozrime sa teda, čo dala, pre niekoho úplne obyčajná, sobotňajšia noc. Stačilo, aby ste sa 22.2.2003 prechádzali s otvorenými očami poloprázdnou Hlavnou ulicou a možno podľa netradičného oblečenia poniektorých typov, by ste to mali jasné. Prvé tohtoročné stretnutie "sekty DM" sa obišlo bez väčších prekvapení či sklamaní. Jednoducho klasika, podotknem klasika pre Košičanov, ak samozrejme nerátam nový priestor.
Naposledy v "DM parties history" sa preslávený "Jánošík" stával bodom zrazu tejto "vkusovo odlišnej hudby", pretože tohtoročný februárový týždeň obsadil podzemie klubu "Dartmoor" dav ľudí, národnostne povedané "depešáci", ktorí sa zliezli z rôznych kútov Slovenska. O to, že nešlo o akciu lokálneho zrazu, nie je pochýb. Nehľadiac na vekovú generáciu, každý si mohol odniesť svoju vlastnú dávku satisfakcie.

Vrátim sa však ku samotnej party. Ťažko vopred povedať, čo môže človek očakávať od nových priestorov - samozrejme, je to vec vkusu. Z hľadiska kapacity je samozrejme nepopierateľné, že priestor nepripomínal "ten starý", ale o čo väčšie prekvapenie je, ak sa človek nájde celkom z čisto - jasna v myšlienke, ako keby bol práve súčasťou "underground scény". O kvalitu party sa starali samotní organizátori, osvetlenie bolo na vyhovujúcej úrovni, treba však priznať, že jediný negatívny dojem pre poniektorých tvorila absencia videoprojekcie. Jednoznačne sa tam nevmestila.

Základ repertoáru tvorili radové albumy, logicky vytriedené skladby, prelínané s remixami ako "Dangerous, I feel loved, Rush - samozrejme typická "My joy"- a live verzie...to už boli z iného súdka. Tvorili ich zmiešaniny z rôznych vystúpení, čo chvíľami, pôsobili zaujímavejšie než typické live albumy alebo videá.

Dostať ľudí do hysterickej zbesilej fazóny nerobilo problém, mám na mysli vsunutie hudobných blokov skupín, trocha mierne odklonených. Ako takmer stále poslucháčka musím uznať, klenot "Pictures of you" od The Cure som na party nepočula ani nepamätám. Myslím, že poniektorým vyvolala kvalitný ošiaľ. Nemalou mierou ku kvalite playlistu prispeli ak bloky U2, doslova svojou netypickou dĺžkou šokovali a kto sa tam nachádzal ako U2 fan, prišiel si na svoje, hlavne v podobe "Where the streets have no name".

Poniektorí šťastlivci si o polnoci odniesli aj pár cien z tomboly. Ďalším faktom je, že niektoré skladby síce zazneli viac krát.. ale komu to prekážalo? Ani na minútu nepochybujem, každí si našiel "to svoje"...myslím tým skladbu, pri ktorej aspoň na niekoľko minút, hodín, mohol zabudnúť na to, čo ho čaká "tam hore" až vyjde. Apropo výjsť - celý tento jav končil v skorých ranných hodinách.

Nuž, kľudne by som celú akciu mohla nazvať "testujeme nové priestory"... ale skôr by sa tento krát hodilo "testujeme aj seba" svojimi vlastnými očami, nie ľahostajnosťou. Ale pravda ako vždy, bude ležať niekde uprostred. V mene všetkých, ktorí nemali zábrany vypustiť na niekoľko hodín paru, si dovolím poďakovať sa...za celú akciu.

So, see you next time... in May (Depeche Mode Stardust Party, 24.05. v Kultúrnom dome, Košice-Myslava).

Názory Devotees (11)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa