Devotional DVD - recenzia

Po vydaní DVD Devotional zostalo akosi absolútne ticho. Žiadne recenzie, hodnotenia... možno načo aj, veď originál vyšiel pred jedenátstimi rokmi. Ale predsa len sa nedávno čosi objavilo. Magazín Release tradične nesklamal a zverejnil krátku recenziu tohoto skvostu Depeche Mode.

Konečne sme sa dočkali vydania tohto koncertu Depeche Mode. Preslávene "Devotional" turné odštartovalo sériu vážnych problémov skupiny: Gahan zraneniam skoro podľahol, Fletch sa nervovo zrútil, Gore úplne podľahol alkoholu a Wilder sa po skončení turné v roku 1994 dlho v skupine nezdržal. Zvuk DVD edície už pred rokmi vydaného "Devotional" je úžasný, v kryštálovo čistom Dolby Digital 5.1 surround, stiahne vás na pódium priamo ku skupine, kde každučký detail vystúpenia je perfektne prepracovaný. Bonusy v sebe zahŕňajú ďalší nesúvislý monológ Antona Corbijna, dve bonusové skladby, ktoré obsahovala pôvodná európska edícia ("Halo" a "Policy Of Truth"), MTV Rockumentary z roku 1993, zopár promo videoklipov a niekoľko koncertných videoprojekcií, ktoré boli použité na turné. Bohužiaľ, nenájdete tu žiadne nové rozhovory s niektorým z členov skupiny, ale vzhľadom na všetko, čo sa na turné udialo, a na samotné dôsledky, je to pochopiteľné. Nie je tu ani možnosť výberu uhla pohľadu kamery, ale koho by to zaujímalo? Toto je rock´n´rollový Dave a jeho putovná šou. No odhliadnuc od technických detailov, to, čo vás dostane, je skutočnosť, že Depeche Mode sa tu predstavujú ako ozajstná skupina a nie ako vyblednuté tiene, ako tomu bolo v minulosti. Alan Wilder veľmi rýchlo opustil oboch klávesákov, a samotné bicie len upevnili moje presvedčenie, že dni najväčšej slávy už majú Depeche Mode dávno za sebou. Oprášené verzie "Fly On The Windscreen" a "Everything Count´s" sú nespochybniteľným dôkazom talentu Mr. Wildera. Bohužiaľ, nik sa nemôže spýtať, či toto obdobie bolo pre Depeche Mode rozhodujúce. október 2004 autor: Peter Marks

Názory Devotees (22)

tomy

 1    6. október 2004 o 13:22

celkom normálna a výstižná recenzia. Súhlasím aj s názorom, že dni svojej naj.slávy majú dm dávno za sebou.
Nuž zostáva nám len veriť, že ešte jedno turné s Alanom dajú na dvd.

PP

 2    6. október 2004 o 14:16

Ahoj,
recenzia Devotional vyšla na musicserveri.cz už 22. 9. (http://musicserver.cz/clanek.php?id=9783).

PP

jeremy

 3    6. október 2004 o 14:56

jo, devotional je skvělý, ale kdyby na DVD vyšel koncert z WORLD VIOLATION TOUR a ještě k tomu z americké části turné (třeba NY Giants), to by byla bomba!
A o tom jestli to nejlepší maji za sebou rozhodnou jenom oni sami, ne žádné články.

Rajny

 4    6. október 2004 o 15:39

Nemyslím si, že majú *naj* dávno za sebou. Majú ho stále pred sebou - ich tvorba je proste iná. Jeden album (Exciter) prúser nerobí. Ultra bol vynikajúci, OWILM tiež.
U2 nezmenili svoj štýl už 20 rokov (okrem spolupráce s Floodom).

Antilius

 5    7. október 2004 o 07:32

Ma niekto rovnake skusenosti ako ja, pri pozerani DVD DEVOTIONAL sa mi miestami objavuje stvorcekovy obraz, co mi priserne vadi, prip. je to len moja kopia?

front

 6    7. október 2004 o 09:37

S tim krystalickym zvukem 5.1 bych rozhodne nesouhlasil. 5.1 me stejne jako u 101 zklamalo, a tim ze je to stara nahravka to neni, takove The Wall je take z roku 1983 a zvuk to ma nadherny. Poradne to zmixovat a vycistit obraz je asi moc nakladne. Stereo PCM ma na Devotional mnohem lepsi zvuk.

Flecke

 7    7. október 2004 o 15:10

Antilius ked to pozeras na LCD alebo na nejakej brutal kvalitnej TV (plasma) tak ti to moze robit. Pozeral som to na LCD Eizo 19” a sem tam kocecky a dost zrno. Pozrel som to na TV Sony uhlopriecka 1,2 m cca s DRC 100 a tam ten obraz nemal chybu. Na digitale vzdy najdes aj malu chybu v obraze.

Ad k zvuku: Zvuk je maximalne super. Front neviem ci mas prve vydanie na VHS; tam keby si pocul zvuk tak hroza. Z toho Sourcu (zdroja) co mal Anton k dispozicii vymackal maximum to je vidiet aj na obraze. Zvuk aj obraz bol niekolko krat hardwarovo filtrovany. Dalej 5.1 mix je dobre vyvazeny. Nemozes od PCM to 5.1 mix conversion ocakavat viac. Privelka snaha na lepsie 5.1 by viedla v tom to pripade k prebudeniu audia a nehomogennosti (nesurodosti) audia.
tot moj nazor:
Flecke

Bedra

 8    7. október 2004 o 21:03

Devotional je, nejlepsi zrejme Fly on the windscreen - mistr Wilder je proste genius a bylo by fajn slyset Ultra a Exciter v jeho aranzma.
Obraz nicmene stoji za prd - jak na monitoru (17 palcu Philips), tak na TV. Je to misty az rozmazane, Exciter tour byl daleko ostrejsi. Ale budme radi aspon za to…

Flecke

 9    7. október 2004 o 21:05

Bedra ONIP bol toceny v roku 2001 kde bola uplne ina digital technika ako v roku 1993 ked to bolo tocene myslim na betacam. A ma to aj svoje roky takze vdaka bohu aspon za to. smile

Bedra

 10    7. október 2004 o 21:06

Dodatek - nevi nekdo, kde presne se nehraval zvuk? Na kterem koncertu? Jsou tam misty kopance, Dave po World in my eyes (nebo Walking in my shoes - nejsem si jisty) mluvi, pritom na obraze nema ani mikrofon u pusy…

Flecke

 11    7. október 2004 o 22:00

Bedra:

http://www.depechemode.sk/forum/viewthread.php?tid=824&page=2

zbehni na forum tam sme to uz preberali a pocitaj si.

Antilius

 12    8. október 2004 o 09:27

Problem je ze, stvorcekovy obraz mam na obycajnom novom TV….teda este som to nevidel cele…ale videl som to cca 5x pocas filmu…asi to pojdem dnes reklamovat, som zvedavy, co mi v obchode povedia? smile

rossu

 13    11. október 2004 o 19:01

s DVDečkem spokojenost,ale ten obraz to je zklamaní na cele čáře!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bod

 14    12. október 2004 o 12:31

obraz je v pohode pokial vezmeme do uvahy ze zaznam je z roku 1993 (tj. ziadna digitalna kamera). nakolko islo o koncert s nasvietenim sa asi tiez nedali robit zazraky. celkovo sa mi zda ze prevlada modre a cervene nasvietenie ktore prirodzene potlaca detail. ak vsak DVD prehravate cez pc, softverom sa vacsinou da nastavit farebna sytost obrazu. staci mierne ubrat farebnost a obraz je uplne dokonaly. pokial chceme hovorit o nekvalitnom zazname - pozrite si nove DVD od Nicka Cavea z minuleho roku ktore tusim tiez vydala Mute. tam je obraz miestami dost priserny aj napriek sucasnej technologii…

Gabriel

 15    12. október 2004 o 12:55

To preexponovanie cervenou a modrou je zamerne…

bod

 16    12. október 2004 o 13:31

jasne ze to preexponovanie je zamerne, ja som len chcel povedat ze pri takomto preexponovani zanikaju detaily a obraz celkovo posobi dost neostro raspberry

Error

 17    12. október 2004 o 22:37

obraz z různých concertů. zvuk z různých concertů. proč pro boha o tom vůbec mluvit.

Faith

 18    14. október 2004 o 18:03

Devotional bol nahravany na kino-film (ziaden betacam), ako vsetky terajsie filmy. Na DVD vidiet chyby, ktore vznikli pri digitalizovani. Su to typicke a chyby! A nie su to chyby povodneho materialu! V lepsich receziach na DVD vzdy kavlifikuju aj TRANSFER (tj. digitalizaciu z kinofilmu). Na devotional proste vidno, ze to bolo narychlo zrobene DVD.

Nevedi aj tak som na toto DVD cakal odjakziva! Je to urcite lepsie ako VHS. Skoda, len ze si nedali na nom zalezat. TO menu je otrasne, hociktory fanausik by im urobil lepsie menu ZADARMO!

Alan Wilder je fakt genius, a albumy bez neho su fakt ako dema! Darmo ma ONIP lepsiu kvalitu, ked tam neni pravy dM feeling.

imi

 19    14. október 2004 o 20:58

tak tak Faith

Substance242

 20    15. október 2004 o 14:31

Objednane, zaplatene (z amazon.co.uk, spolu s knihou Alexa Zanardiho, ale to sem nepatri), uz to ma status “dispatched”, takze ked pridem na konci oktobra domov, sup na postu (kupovane na nete kvoli tej knihe, tak som pribalil aj Devotional). Nikdy som vlastne tieto koncerty nepocul a kedze Wildera uznavam, tak sa tesim, juch.

kinn

 21    16. október 2004 o 13:50

to Substance242: MAS sa na co tesit wink

Substance242

 22    18. október 2004 o 08:50

Ja mam sice original LP “Songs of faith and devotion” a hned potom original “live” variantu, ktora je skvela (zboznujem napriklad zaciatok Higher Love), a teraz som strasne zvedavy, ako vtedy znelo moje oblubene “Fly on the windscreen” a tak… Urcite si z toho spravim CD. Mrzi ma, ze medzicasom je Devotional uz normalne tu v MediaMarkte, prcic, hned by som si to kupil. grin
Btw - ked vysli SOFAD, Dusan Vozary vyprodukoval mozno najlepsiu LP, aka kedy v CZ/SK vznikla - Déva, poznate? Asi ano.