Depeš, kým nezomrieš (2002)

Depeš, kým nezomrieš (2002)

Polhodinka s Davidom Gahanom v New Yorku, deň pred jeho 40tkou, ktorú venoval fanúšikovi z Nórska.

Tri roky dozadu mi zomrel kamarát z detstva. Na náhrobnom kameni má napísané "Enjoy The Silence" - táto skladba znela aj na jeho pohrebe.

"Čože? No, ale aj tak prekrásne," povedal spevák Depeche Mode, Dave Gahan (40), po tom, čo sa dozvedel, že jeho hlas zaplnil nórsky kostol v jeden májový deň roku 1999.

Na svete asi nie je osoba, s ktorou by som spoločne spieval tak nespočetne krát. Spolu sme tisíckrát doslova odkričali skladby ako "Never Let Me Down Again" a "Shake The Disease". Dave Gahan na CD a ja... v aute, na párty alebo pri raňajkách.

A dnes sme spolu v jednej miestnosti, ja a môj "Osobný Ježiš" - človek, ktorý sám hľadel do očí smrti. Ale akoby zázrakom Dave Gahan prežil, pretože sa snažil.

"Pred chvíľou so mnou robil rozhovor jeden športový komentátor," prehlásil, kým rozdal asi tri autogramy. "Sľúbil mi, že ma hodí domov."

Nie je veľa takých, ktorí si doslova osvojili mýtus Sex, drogy (hlavne drogy) a rock´n ´roll. Rocková hviezda z Basildonu k nim však rozhodne patrí. 28.mája 1996 ho totiž rockový koktail, zložený z heroínu a rôznych amfetamímov, poslal do krajiny ticha. Jeho srdce prestalo biť na viac ako dve minúty, kým sa opäť neprebral.

Po šiestich rokoch je šťastný, s tenkou cigaretkou v ruke, pri pohári čistej vody a bez problémov debatí o tom, ako sa jeho život takmer priblížil k definitívnemu koncu.

"Mal som obdobie, kedy som si myslel, že sa 40-tky vôbec nedožijem," prizná sa Gahan, ktorý dnes vedie harmonický a usporiadaný život v New Yorku, spolu so svojou manželkou, deťmi a hlavne malým prekvapením v podobe chystaného sólového albumu, na ktorom sa vôbec po prvýkrát predstaví s vlastnými skladbami.

Dnes sa teda pri spomienkach na šialené turné "Devotional", z roku 1993, dokáže smiať a žartovať. Spomenuté turné trvalo 14 mesiacov, zahŕňalo 158 koncertov a takmer zničilo celú kapelu. Alan Wilder, veľmi dôležitý štúdiový korigátor skladateľa Martina Gorea, však tento tlak už ďalej nezvládal a kapelu opustil.

S kapelou vraj boli na turné ako psychiater, tak údajne aj drogový díler
"Áno," prehlási Dave a zároveň sa zasmeje.

Ale psychiater dostal myslím padáka.
"No, nie tak celkom. Od odišiel sám. Len dodal, "vy chlapci ste úplne šialení, ja Vám pomôcť nedokážem." Ja osobne som sa s ním nikdy nestretol, ale bol to pekne finančne drahý terapeut z New Yorku," dodal Gahan, ktorý bol viac v kontakte s drogovým dílerom.

Depeche Mode prerazili pred 21 rokmi s jednoduchým synth-popom, no počas nasledujúcej dekády prepracovali svoj zvuk do výnimočnej, reflektujúcej, pochmúrnej a minimalistickej podoby. Začiatkom 1990tych rokov však Dave Gahan naskočil na vlnu grunge a zatúžil stať sa rockovým hrdinom, akým bol Kurt Cobain z Nirvany. A rovnako chcel žiť podobným štýlom.

"Dnes už viem, že išlo len o hľadanie vlastnej identity. Akurát som to robil veľmi deštrukčným spôsobom."

"Veľmi dlho sa mi darilo od seba odstrkovať ľudí, ktorí sa mi snažili pomôcť. Až mi v podstate zostal v živote iba jediný, môj najlepší priateľ, náš manažér Jonathan. A nakoniec som stratil aj jeho. Ale práve preto, že som nakoniec dotiahol veci až na hranu, požiadal som ho pomoc. Počas toho obdobia bola pre mňa veľmi dôležitá aj moja súčasná manželka Jennifer. Ukázala mi, že veci boli ešte horšie, než som ich sám videl a vnímal."

Ale aj nevyliečiteľnému norskému fanúšikovi Depeche Mode narobil tento potetovaný bývalý rebel kopec starostí. Nedalo mi však nepriznať sa mu, aké magické to bolo, čo som ho videl naposledy.

Bolo to 22.septembra 2001 v Oslo, v Spektrume, a bolo to niečo absolútne výnimočné. Bol to večer určený pre 8.500 k smrti oddaných fanúšikov Depeche Mode. Noc pre tých, ktorí celých 13 rokov čakali na moment, kedy sa Depeche Mode opäť vrátili do Nórska. Pripomínalo to futbalové stretnutie Rangers a Celtic. Každý mal nachystané vlastné zbrane a spieval, po celý čas. Rozdiel bol len v tom, že sme fandili rovnakému mužstvu. Môj známy, hudobný novinár a nie veľký fanúšik DM, mi povedal, že ešte nikdy nezažil Spektrum explodovať do niečoho tak šialeného, ako keď britské trio finišovalo koncert s iba dvoma skladbami z 1980tych rokov.

Aký to je pocit dokázať pohnúť toľkými ľuďmi?
"Byť schopný odspievať zopár skladieb a vidieť, že to ľuďmi fyzicky pohne, to je jeden z najvzácnejších darov, aké si dokážem predstaviť. Hudba, môj hlas a to, čo robíme, ľuďmi hýbe. Pre našich fanúšikov je typické, že sa pri hudbe hýbu. Ale aj tak mám pocit, že to, čo robíme po hudobnej stránke je istým spôsobom jedna z najväčších záhad."

Čiže to označenie "najväčšia undergroundová kapela na svete" celkom sedí?
"Presne! Je pre mňa neuveriteľné fungovať aj po 20tich rokoch," prizná Dave Gahan, ktorý 9.mája, deň po našom stretnutí v NY, oslávil 40-tku.

"Áno, dnešný deň je posledný, kedy sa môžem označiť za 30tnika," dodá s úsmevom.

Aký je to pocit?

"Ani o tom nedokážem rozprávať! Toto sú vôbec prvé narodeniny, nad ktorými premýšľam. Bude mi venovaná veľká pozornosť, moja manželka totiž chystá veľkú oslavu. Pozvaných je asi 60 mojich priateľov. Témou oslavy je rok 1962, takže každý musí so sebou priniesť niečo z toho roku. Ale je milé, že to pre mňa robí, hoci by som bol radšej bez všetkej tej pozornosti. A hlavne to musím zopakovať: bolo obdobie, kedy som si myslel, že sa 40tky nedožijem. Na druhej strane však môj život už lepší, ako je teraz, ani byť nemôže. Dnes sa venujem všetkému, čomu sa venovať chcem a hlavne sa zo mňa stal lepší otec, dúfam... ," dodá Dave Gahan a v tej chvíli nám už dievčina z nahrávacej spoločnosti pripomenie, že naša polhodina už uplynula.

Je ešte jedna vec, ktorú musím vedieť: Tvoja najobľúbenejšia skladba Depeche Mode?
"Pravdepodobne "Condemnation"," podá neuspokojivú odpoveď. Gospelom inšpirovaná skladba teda rozhodne nepatrí ani do mojej Top 5ky: 1. Never Let Me Down Again, 2. Halo, 3. Shake The Disease, 4. Enjoy The Silence, 5. Walking In My Shoes. Ale o tom som mu už nestihol povedať.



zdroj: dmtvarchives.com

Názory Devotees (65)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa