Depeche Mode uzavrú F1 víkend

Depeche Mode uzavrú F1 víkend

S viac ako 100 miliónmi predaných nahrávok a s publikom, ktorého počet sa odhaduje na 30 miliónov fanúšikov, urazili Depeche Mode od začiatku 1980-tych rokov veľmi dlhú cestu.

Synthipopové single, ako "New Life", "Just can´t Get Enoug" a "See You", jeden za druhým pravidelne dobíjali najvyššie priečky hitparád v UK. No v tých časoch si nik z hudobných fanúšikov nedokázal predstaviť, že chalani z Essexu vytrvajú v nestálom svete populárnej hudby dlhšie než 30 rokov.

Zájdite na ich koncert v nedeľu na Yas Island (alebo ak ste tak urobili na niektorom z vypredaných koncertov v Európe a Amerike na ich nedávnom turné) a sami sa presvedčíte, že Depeche Mode kopú v hudbe prvú ligu.

Razantné hity konca 1980-tych a začiatkov 1990-tych rokov ako "Personal Jesus", "Enjoy The Silence" a "I Feel You" (o ich videoklipy sa postaral uznávaný režisér Anton Corbijn) im dopomohli ku kultovému "ousider" statusu a k celosvetovému úspechu.

Značný podiel má na tom aj charizmatický líder kapely, Dave Gahan, ktorý sa preslávil aj niekoľkými pokusmi o samovraždu v 1990-tych rokoch, v čase jeho ťažkej závislosti na drogách. Dnes sú z nich 50-tnici, no na pódiu sú rockovejší než kedykoľvek predtým, a to aj vďaka novému životnému elánu.

Hlavný skladateľ kapely, Martin Gore, ktorý poskytol portálu 7Days krátky telefonický rozhovor z Los Angeles, to vidí takto: "Dnes musíme byť všetci fit - hlavne David je v perfektnej kondícii. S intenzívnejším tréningom začína pol roka pred štartom turné a po celý čas dodržiava prísnu životosprávu. Denne dodržiaval dôsledný režim a myslím, že sa tak deje až počas samotného turné. A sami uvidíte. Aj napriek jeho veku končí koncert do pol pása vyzlečený!"

V roku 2009 vydesil Gahana ďalší zdravotný problém - po komplikáciách so žalúdkom mu diagnostikovali a odstránili rakovinotvorný nádor z močového mechúra. Od operácie je však zdravý ako rybička a doslova prahne po svetle pódiových reflektorov. Ako dodal Gore: "Jeho nasadenie na pódiu je fantastické. Pobehuje po pódiu a ľudí doslova strhne na svoju stranu, prinúti ich hrať jeho hru. Pravdepodobne aj vďaka tomuto faktu žneme úspechy aj na poli koncertnej hudby."

Nielen Gahan prehodnotil svoj životný štýl. Gore priznáva: "Všetci sme museli tak trochu spomaliť a čosi zmeniť. David má veľmi dobre zdokumentované svoje temné obdobie, okolo roku 1996. A už je to veľmi dávno, čo sa vzdal aj pitia. Každý z nás tým prešiel. Ja som sa vzdal alkoholu pred ôsmymi rokmi a odrazilo sa to poznateľne na atmosfére v kapele - pracovné prostredie sa neuveriteľne zlepšilo. Dnes je to úplne iné, ako kedysi - a ľahšie sa vďaka tomu pamätajú zážitky! Niekedy sa totiž stane, že niekto na nás vytiahne udalosti z našej histórie - stačí tak 15-20 rokov dozadu - a my si na to vážne nevieme spomenúť!"

Na čo však Gore rozhodne nezabudne, je coververzia ich hitu "Personal Jesus" (1989), o ktorú sa postaral nezabudnuteľný "Muž v čiernom", Johnny Cash. Dodal: "Zostal som absolútne šokovaný faktom, že sa pre niečo také rozhodol. Oznámil mi to telefonicky môj kamarát, ktorý to začul v rádiu a ja som mu jednoducho neveril. Ľudia si zvyknú pýtať povolenie na nahratie coververzii, ale v prípade Johnnyho Casha sa to jednoducho nedá odmietnuť. Už vtedy som prehlásil, že je to presne také isté, ako keby vašu hudbu prespieval samotný Elvis!"

S trinástimi štúdiovými albumami a 50-timi singlami fungujú Depeche Mode ako dobre namazaný stroj. Ale v čom sa skrýva tajomstvo ich úspechu? Možno by za tým mohol byť zemepis.

Gore si užíva život v Los Angeles, zatiaľ čo Gahan sa usadil v New Yorku a tretí člen kapely, Andrew Fletcher, žije stále v Londýne. Ako hovorí Gore: "Zažili sme dlhé obdobia, kedy sme jeden druhého nevideli a dokonca spolu ani nekomunikovali. Viete, keď spolu ľudia fungujú tak dlho, tak to začne pripomínať rodinu. Z času na čas navštívite sestry alebo matku, no niekedy sa s nimi nevidíte aj rok. Keď začneme pracovať na projekte, tak strávime spoločne dva roky nahrávaním, koncertovaním a promo aktivitami. Myslím, že je úplne normálne sa po intenzívnom období načas vytratiť. To nie je o tom, že by sa nám nedarilo alebo čosi podobné. Jednoducho je to prirodzené."

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa