Depeche Mode sa v San Antoniu dotkli viery

"Bola to hudba, bola to inšpirácia, bola to erotika pre masy." Takto prekrásne zhodnotil stredajšie vystúpenie Depeche Mode v San Antóniu denník Daily Texan. I keď recenzií bude teraz k dispozíií neúrekom, táto rozhodne stojí za povšimnutie.

S ligotavým gorálikmi vysiacimi na jeho vyholenej a potetovanej hrudi, si v stredu v noci vykračoval, vykrúcal sa a tancoval David Gahan na pódiu v SBC Centre v stredu v noci. 43-ročný hlavný spevák Depeche Mode stvárňoval generačnú sexuálnu ikonu oboch pohlaví.

Gahan, ktorý je triezvy od roku 1996, kedy sa predávkoval drogami, otvoril koncert oblečený v striebornom saku, čiernych nohaviciach a čiernom tričku. Martin Gore, hlavný textár a gitarista skupiny kraľoval v kostýme padlého anjela. Jeho jednofarebný čierny odev bol ozdobený malými páperovými krídlami, odstávajúcimi z jeho chrbta a ladiacimi s podrážkou jeho topánok a s klobúkom. Zelený trblietavý očný odtieň maskoval jeho vekom poznačenú tvár.

Ohromná kovová guľa visiaca nad pódiom neustále menila zafarbenie a zobrazovala niekoľko slov, ktoré charakterizujú hudbu týchto pionierov elektroniky. Akonáhle začalo publikum tlieskať do rytmu kopákov bicích v skladbe "A Pain That I´m Used To," ktorou začína aj aktuálny album "Playing The Angel", guľa zobrazila slovo "sex" v blykajúcom žiarivom svetle.

Atmosféra večera bola nastavená. Skupina pokračovala ďalšími skladbami z ich posledného diela, vrátane skladby "John The Revelator" a stále aktuálneho singla "Precious", z ktorých vyžarovala rovnaká energia ako z "Behind The Wheel", z ich skvostného živého albumu "101". "Suffer Well", jedna z troch "anjelských" skladieb z pera Davida Gahana, bola obzvlášť pôsobivá. Zatiaľ čo sa Gahan pohyboval po javisku ako bábka ovládaná slovami a hudbou, pripomínajúci skôr pózy Micka Jaggera, Gore vystupoval akoby sa neustále zamýšľal nad významom jednotlivých skladieb.

Bol to vlastne jemný prechod do Goreho dvoch sólových skladieb, "Damaged People", ktorú odspieval s do hviezdy tvarovanou gitarou ala Bootsy Collins, a "Home", počas ktorej bol Gore znázornený pastelovými farbami na pozadí symbolov z kvetov.

Slová "Enjoy Sex" osvetlili arénu počas "I Feel You", lemované vertikálnymi svetelnými pásmi, ktoré sa rozplývali celou arénou. Gahan spieval davu, zatiaľ čo sa na videoobrazovkách vyzliekala prekrásna blondýnka.

To, čo malo bez problémov uzavrieť šou, alegorický hymnus "Personal Jesus", to donútilo celé publikum k fyzickému pokusu dosiahnúť a dotknúť sa viery, za čím nasledovala dych vyrážajúca "Enjoy The Silence". Depeche Mode potom opustili pódium, slovo "Enjoy" zostávalo stále osvetlené. Predtým, ako sa kompletne celá skupina vrátila na pódium a zaspomínala si na roku 1981 a 1983 hitmi "Just Can´t Get Enough" a "Everything Counts", vystúpil na pódium Gore a odspieval "Somebody".

Skupina pokrstila pódium ešte jeden krát skladbou "Never Let Me Down Again", počas ktorej celé publikum jednotne mávalo rukami, čo pridalo koncertu ešte viac na kredite, a čo na videoobrazovkách pripomínalo vlniacu sa trávu.

Pred posledným zbohom, ukončili večer Gore spolu s Gahanom, kedy sa postavili priamo medzi publikum, upútaní jeden na druhého a zladení pre pieseň "Goodnight Lovers." Po skončení skladby Gahan zo žartu pobozkal Goreho na líce.

Po celú noc nebolo vidieť ani náznak improvizácie, no ani náznak toho, že by mohol byť koncert v San Antoniu niečim odlišný od ďalšej zastávky v Denvery, či Sant Lake City. No po dvoch vzrušujúcich hodinách, dvoch prídavkoch a 21 skladbách zanechali Depeche Mode za sebou stále kričiacu arénu, ktorá v nádeji čakala na ďalší prídavok, hoci aj svetlá jasne naznačovali koniec. Bola to hudba, bola to inšpirácia, bola to erotika pre masy.

Setlist koncertu:

Intro * A Pain That I'm Used To * John The Revelator * A Question Of Time * Policy Of Truth * Precious * Walking In My Shoes * Suffer Well * Damaged People * Home * I Want It All * The Sinner In Me * I Feel You * Behind The Wheel * World In My Eyes * Personal Jesus * Enjoy The Silence

Prídavok1: Somebody * Just Can't Get Enough * Everything Counts
Prídavok2: Never Let Me Down Again * Goodnight Lovers

Názory Devotees (13)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa