Dave: Hudba albumu “Spirit” znie dychtivo a intenzívne

Dave: Hudba albumu “Spirit” znie dychtivo a intenzívne

Rozhovor s Depeche Mode pre švédsky magazín Aftonbladet, ktorý sa uskutočnil deň po tlačovej konferencii v Milane, v hoteli Four Seasons.

Depeche Mode sú aktuálne zaneprázdení novým albumom a prípravou budúcoročného turné.

Phil Collins?
Martin Gore, šéf Depeche Mode, ktorý je autorom najznámejších skladieb kapely, sa začne smiať. Pamätá si prvé stretnutie s ním, v programe švédskej televízie "Monday´s Stock Exchange", v roku 1982. Kapela bola ubytovaná v Štokholme, v Grand Hoteli, kde bol ubytovaný aj Phil Collins, ktorý v tých časoch bodoval so singlom "In The Air Tonight". Depeche Mode vtedy absolvovali jedno z prvých zahraničných televíznych vystúpení. Dave dostal krátky priestor na rozhovor, v ktorom tradične vystupoval dosť zahanbene. Mal už síce 20, no vyzeral akoby bol niečím obviazaný a dusil sa.
"Bože, na toto sa už nikdy nepozriem. Bol to veľmi čudný program. Síce sa nám vo Švédsku v podstate vždy darilo, ale začiatky sme tam mali skutočne ťažké. V tých časoch tam jednoducho bodoval americký rock a keďže sme používali elektroniku a syntezátory, tak sme, podľa nich, neprodukovali skutočnú hudbu. Dnes je to opačne. Dnes je kapela s dvoma gitarami, bassou a bicími považovaná za čudnú," povie Dave Gahan.

O budúcom turné veľa nepovedia.

Reportér Markus Larsson, z Aftonbladet, zastihol Depeche Mode v milánskom hoteli Four Seasons. Pôvodný zámer bol taký, že kapela bude hovoriť o chystanom svetovom turné, ktoré začne v máji budúceho roka vo Švédsku, a novom albume "Spirit", ktorý by mal výjsť na budúcu jar. Lenže už na tlačovej konferencii deň predtým kapela nechcela o turné veľmi hovoriť. Celý projekt je ešte v plienkach. A album? Ďakujeme, ale počkajte si na ďalšiu promo akciu. Tak dobre.
Zlepšovať sa to začalo potom, čo jeden z mnohých asistentov kapely naznačil, že rozhovor vo Four Seasons by sa mal zamerať hlavne na turné a bude lepšie, keď na nič iné.

Tak sme prvú otázku smerovali na zvuk nového materiálu a či majú Depeche Mode pocit, že zapadajú so svojou produkciou aj do roku 2016.
"My sme nejakým zvláštnym spôsobom vždy existovali bok po boku s hlavným prúdom. A keďže sme vždy držali krok s novými technológiami, tak sa nemusíme báť o to, že by sme zneli staromódne. Myslím, že máme jedinečný zvuk. A aj vďaka Davidovmu hlasu znejú Depeche Mode skvele bez ohľadu na to, aké nástroje používame," povie Martin Gore.

Dave Gahan dodá: "Ak sa akýkoľvek nápad neobjaví dostatočne rýchlo, asi nebude veľmi dobrý. Načo komplikovať niečo, čo znie už od začiatku dobre? Nemyslím si, že sme niekedy nahrali album tak rýchlo, ako v prípade albumu "Spirit". Jeho hudba znie dychtivo a intenzívne. K tomu všetkému, v dnešnom svete cítiť závan apokalypsy a to sa odrazilo aj na samotnom albume."

Načasovanie nemohlo byť lepšie.

Kandidatúra Donalda Trumpa na prezidenta Spojených štátov. Brexit. Vojna v Sýrii. Nárast pravicového populizmu v Európe, z ktorého vzišla, medzi inými, aj líderka Národného frontu vo Francúzsku, Marine Le Pen. Xenofóbny nacionalizmu narastá všade závratným tempom. Vhodnejší čas pre utrápený a temný album Depeche Mode by sa rozhodne nenašiel.
"Nebudem prezrádzať veľa, ale bolo by skutočne čudné, ak by našu hudbu neovplyvnil ten chaos súčasného sveta," povie Martin Gore.

"Pre mňa, ako človeka žijúceho v Británii, bol Brexit veľmi smutnou udalosťou," dodá Andy Fletcher. "Vojny, bizarné voľby amerického prezidenta, to človeka ovplyvní. Veľmi sme sa snažili držať od politiky bokom, ale je veľmi ťažké to všetko ignorovať, obzvlášť dnes."

Odmietli by ste niekde vystúpiť z politických dôvodov?
"Skôr z bezpečnostných, to áno. Tentoraz sme sa napr. rozhodli obísť Turecko. Ale z politických dôvodov asi nie. Ak by napr. vo Francúzsku vyhrala voľby Le Penová, tak aj tak by sme stále hrali v Paríži, či Lyone. Vždy tam predsa budú žiť dobrí ľudia," dodá Fletcher.

"Opätovne sme takisto zamietli koncert v Izraeli. Stále majú konflikt s Libanonom. Mohlo by sa totiž stať, že by sme hrali v Tel Avive a nad mestom by lietali rakety. Štadión je možný vhodný cieľ a my rozhodne nechceme vystavovať seba, ani publikum, akúmukoľvek nebezpečenstvu," povie Martin Gore.

Andy, najväčšia škvrna na kariére Depeche Mode, podľa teba?
"Samozrejme, že existuje. Vznikla po turné "Devotional", na začiatku prác na albume "Ultra". Ja som bol po nervovom zrútení, David zápasil s problémami, tuším, že len Martin bol v pohode ..."

"Ani nie," preruší ho so smiechom Martin.

"V každom prípade, prišli sme do New Yorku a Dave sa pokúšal naspievať nejaké skladby. Vôbec to však nešlo. To sme sa už s Martinom začali seriózne zaoberať myšlienkou, či to nie je koniec kapely. Všetko stálo na Davidovi, ktorý len prežíval a mal za sebou niekoľko predávkovaní. Jemu sa však z toho podarilo nejakým nepochopiteľným spôsobom dostať a my sme mohli pokračovať," zaspomínal Andy.

"Potom sa pre zmenu zasekol medzi nás, medzi dve staré ruiny, bohvie na ako dlho," dodá Martin.

Žiadne krízy neboli

V tom období kapelu opustil Alan Wilder, v roku 1995. Podľa Davida sa vďaka Alanovi stala z Depeche Mode jedna funkčná a úspešná kapela. Mnoho fanúšikov má pocit, že jeho odchodom sa Depeche Mode zmenili.
"Ale nespôsobilo to žiadnu krízu," povie Andy Fletcher. "My sme boli trio aj predtým."

"Podľa mňa to kríza bola," oponuje Martin. "Aj vtedy som si myslel, že je koniec. Písal sa iba rok 1995 a ja som za zamýšľal nad tým, čo budem robiť po zbytok života."

Je to síce dnes vcelku populárne, ale usporiadajú Depeche Mode niekedy rozlúčkové turné?
"Hahaha, to záleží od toho, ako sa bude to najbližšie predávať," dodá Andy Fletcher. "V najhoršom prípade budeme musieť priznať, že toto bude naše posledné turné."

Názory Devotees (16)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa