Dave Gahan opäť sólovo (2007)

Dave Gahan opäť sólovo (2007)

Pokračujeme v seriáli mapovania histórie Depeche Mode, no kým sa dostane na rad album "Sounds Of The Universe", je potrebné si spomenúť na Gahanovu druhú sólovku, "Hourglass".

Viac ako dve dekády prešli do momentu, čo spevák Depeche Mode, Dave Gahan vydal svoj debutový sólový album "Paper Monster". Jeho nasledovníka, druhý album "Hourglass", dal dohromady ani nie za osem týždňov. S týmto albumom však Gahan vyvoláva omnoho menej pochybností.

"Myslím, že pri práci s Depeche Mode som jednoznačne nadobudol viac sebadôvery," poznamenal Gahan. "Akoby som zložil nejakú skúšku, či niečo podobné."

Gahan skomponoval album "Hourglass" s bubeníkom Depeche Mode, Christianom Eignerom,  a programátorom Andrew Phillpottom v Gahanovom malom štúdiu v New Yorku. Pôvodným zámerom nebolo komponovať priamo skladby pre album, ale skôr len džemovať a sledovať, čo sa z toho vyvinie.

"Neexistoval žiaden reálny plán," pokračuje. "Myslím, že práve v tom tkvie krása tejto nahrávky, žiadne plánovanie. Jednoducho sme do toho vhupli a po veľmi krátkom čase, možno po pár týždňoch, sme si uvedomili, že to nadobúda jasné kontúry, ktoré dokonca majú súvislosť. Vtedy niekto len letmo poznamenal "Dobre, mali by sme nájsť štúdio a hlavne producenta." Tak sme šli rovno za konkrétnym človekom a vyhli sa zbytočným osobám."

Čomu a však nevyhli, boli Gahanove temné, no efektívne, elektronikou zafarbené popové vokály, ktoré často prevyšujú samotné skladby, ako napr. "Endless", či skutočne silný prvý singel, "Kingdom".
"To je práve jedna z tých skladieb, ktorá v podstate vzišla z džemovania," poznamenal Gahan na adresu skladby "Kingdom". "V tom momente v miestnosti vládla skutočne zaujímavá atmosféra a niektoré prvky, ktoré skutočne naštartovali inšpiráciu ku skladbe, boli výsledkom týchto džemovaní. Po textovej stránke, som sa v mojej mysli pokúsil o vytvorenie miesta na Zemi, kde sa cítim bezpečne, miesta, ktoré som sa po väčšinu času snažil vedome ignorovať, pretože som sa v bežnom živote snažil získať všetko pod kontrolu."

Album obsahuje aj niekoľko skladieb s príchuťou blues, ako "Use You" a "21 Days", ku ktorým Gahan poznamenal, že v ňom niečo hlboko rezonovalo.
"Vychádza to z mojej lásky ku konkrétnym hudobným štýlom - blues a gospelu," dodal. "Blues obyčajne vychádza z nápadu, či riffu a následne to je už o improvizácii a permanentnom stupňovaní. Vďaka elektronike to môžete trochu skresliť, prípadne tomu pridať na zaujímavosti."

Možno najväčším rozdielom, v porovnaní 45-ročného Gahana s jeho o 5 rokov mladším predchodcom, je jeho šikovnosť. Ako povedal, k tejto zmene došlo počas nahrávania albumu Depeche Mode, "Exciter" (2001).

"Mal som v sebe neustále nutkanie, že by som mal urobiť toho rozhodne viac a viac vecí objavovať. No zároveň som pochopil, že v podmienkach, v akých pracujú Depeche Mode, to možné nebude," dodal. "Po celý čas nahrávania albumu "Exciter" som mal nepríjemný pocit, že by som chcel robiť na niečom inom. Konečne som našiel dostatok času na všetko, čo som kedy chcel robiť. A to ma veľmi motivuje."

Po tom, čo Depeche Mode dokončili svoje posledné svetové turné, v roku 2006, Gahan prehlásil, že po ďalšom cestovaní netúži. Napriek tomu sú v štádiu príprav vystúpenia pre rôzne internetové stránky ako Myspace, či iTunes, no možné sólové turné sa škôr, ako v roku 2008, rozhodne neuskutoční.
"Aby som bol úprimný, stále mám pocit, akoby som turné skončil len nedávno," priznal Gahan. "Momentálne sa príliš zdráham opäť opustiť rodinu. Rodina na mňa totiž skvele vplýva a jednoznačne je to tá najdôležitejšia vec v mojom aktuálnom živote. Inšpiruje ma vo všetkom, čo aktuálne robím."

Pokiaľ ide o samotných Depeche Mode, Gahan prezradil, že gitarista Martin Gore aktuálne komponuje nové skladby, no do roku 2008 sa ani len neuvažuje o diskusiách týkajúcich sa možného ďalšieho albumu.

Ak ste zdatný internetový surfer a navštevujete aj stránky rôznych hudobníkov, určite ste už natrafili na niekoľko prvoaprílových žartíkov, vylepšených o šokujúce správy a udalosti. V tomto smere vyniká obzvlášť fanúšikovská stránka Bruce Springsteena, Backstreets.com, no originálnymi "podvodmi" je známa aj oficiálna stránka Depeche Mode. Začiatkom tohto roka stránka depechemode.com prišla so správou, že si spevák Dave Gahan otvoril v New Yorku reštauráciu s názvom "Bitter Apple", ktorý prevzala z názvu jednej skladby jeho debutového albumu "Paper Monsters". V správe však bolo zaujímavejšie uvedené menu reštaurácie s jedlami ako "Steak That I´m Used To", "To Ham And To Hold" a "Quiche Of Lust", ku ktorým ste si mohli dopriať nápoje ako "The Battel Of A Gun" a "The Personal Jesus". Samozrejme, že názvy sú odvodené od názvov skladieb Depeche Mode, no Gahanovi spočiatku zrejme vôbec nedošlo, o čom to celé bolo.

"Prvýkrát som o tom počul až vtedy, keď ku mne prišlo niekoľko priateľov a poznamenali, "Počuli sme, že si si tu v NY otvoril reštauráciu"," povedal Gahan so smiechom. "Chvíľu mi trvalo, kým som si uvedomil, o čo šlo. Totiž náš webmaster, Daniel Barassi, vymýšľa takéto vtípky každý rok a kapele o tom samozrejme nič nepovie. Robí si to jednoducho vo vlastnej réžii."

"No bolo to v skutku zábavné, neviem, či ste si všimli to menu, ale samozrejme, žiadna taká reštaurácia neexistuje. A dokonca nad niečim podobným ani len neuvažujem. Aspoň mne to príde ako riadna drina."

zdroj: Canoe, Kanada, 18/10/2007, dmtvarchives.com

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa