Dave Gahan: Medzi dobrom a zlom

Spieval, upíjal sa a pokúšal sa zavesiť život na klinec pomocou heroínových injekcií. Frontman Depeche Mode - Dave Gahan - zomrel 28. mája 1996, vrátil sa medzi živých, aby ďalej pokúšal diabla a anjela vo svojom vnútri. Vrátil sa s bolestným výkrikom vypáleným na CD a na koncertoch po celom svete.

"Evil Dave" leží na pohovke vo svojom apartmáne v Santa Monice. Televízor je zapnutý nonstop. 24 hodín správy o počasí. Dave zavrhol a odohnal všetkých priateľov, sú tu s ním len dve veľké bábky - cínový vojačik a lev. Dave dúfa, že každú chvíľu prehovoria. Jednej noci sa mu zdá, že naozaj sa s ním rozprávajú. Dave vyráža do ulíc City. Los Angeles, Sunset Marquis Hotel, Davova osobná verzia Hotela California. Doráža sa - alkohol, kokaín, heroín.

He's like a king without a crown
He wears it like a clown
Watch him disappear

(Dave Gahan - Bottle Living)

Dave sa vystreľuje do vesmíru koktejlom kokaínu a heroínu. "Takto vyzerá každá noc, skončíš v nejakej zasvinenej chodbe, v nejakom špinavom záchode akéhosi klubu - alebo, ako väčšinou v lepkavej chodbe do mojej kúpeľne. Tak vyzerá odvrátená strana rock'n'rollu." Dave váži už len 45 kíl, padá z pohovky.

There's is no light in his eyes
How heavy are the lies
Just jumped right out his skin
He'll take you for a ride...

(Dave Gahan - Bottle Living)

Dave Gahan zomiera 28. mája 1996 v sanitke cestou do nemocnice. Predávkovanie. "Pán Gahan bol 2 minúty klinicky mŕtvy", konštatujú lekári. Oživovanie. 3, 2, 1... šok, nič. 3, 2, 1... šok, nič. 3, 2, 1... šok. Vzkriesenie!

1997. Január. Viditeľne lepšie vyzerajúci Dave sedí oproti reportérovi MTV Johnovi Norrisovi. "Ako sa máš? Alebo ti už ide tá otázka na nervy?" Dave: "Nie, to je milá otázka. Moja odpoveď je: tisíckrát lepšie, ako pred ôsmimi mesiacmi. Po tom, ako som sa izoloval, musel som sa naučiť prežívať zo dňa na deň, znova sa naučiť stretávať sa s ľuďmi na káve a rozprávať sa s nimi, nielen po telefóne odpovedať na otázky, či žijem, ako sa mám. Naučil som sa otvorenejšie diskutovať o ,chorobe v hlave´ a nie je to nič neobvyklé. Zistil som že veľa ľudí žije s akousi podvedomou depresiou v hlave, kedy ti vadí čokoľvek čo sa ti postaví do cesty , všetko je pre teba namáhavé, všetko je problematické. To už nechcem zažiť."

2005. August. Slnko svieti. "Angel Dave" - jogging v Central Parku, New York City. Led Zeppelin v slúchadlách udáva tempo. Len cigareta v ústach ruší dojem. Dave sa už stýkrát vrátil k fajčeniu. Na zohriatie uprednostňuje Dave Sigur Rós, ktorých producentom je jeho priateľ Ken Thomas. "Trochu "zasnívaný" sound, ale na prvých pár míľ dokonalé", hovorí Dave, "je to neopísateľné. Nemôžeš povedať, že Jonsisove (spevák, gitarista) texty sú o... to sa nedá. Nie sú o ničom. Ale dodávajú mi dobrú náladu, dobrý pocit. Je to také jednoduché. Jeho songy mi dodávajú ten vzrušujúci feeling do života, až sa dostávam do stavu, že si uvedomujem, že by som mohol byť lepším otcom a manželom." (aha, to je téma pre ženský magazín...)

Dave vstáva každý deň medzi 6.30 a 7.00 "lebo deti musia ísť do školy". Tri deti (z toho dve adoptované), tretie manželstvo, tretí život (ak zarátame pokus o samovraždu v roku 1995) a zrazu taký oddaný? Nie, len fascinovaný životom, ktorý si zase naplno užíva. "To, čo hovorím o Sigur Rós teraz, to som mohol ako teenager hovoriť o Davidovi Bowiem. Bolo niečo magické v tom, čo robil, až som si želal ponoriť sa do jeho sveta. Netušil som, kde ten jeho svet je, zaumienil som si ale, že ho raz nájdem." Los Angeles tým svetom určite nebolo. Dave opustil kaňony plné smogu, už deväť rokov žije v džungli New York City. "Tu má všetko pre mňa väčší zmysel. Miles Davis, John Coltrane... všetko. Tu prichádzam na najlepšie nápady, keď sa len tak poflakujem mestom - môžem zablúdiť do tých najhlučnejších a najchaotickejších zákutí, napriek tomu cítim vo vnútri pokoj a kľud. Všetko sa tu deje tak rýchlo... Los Angeles bolo príliš pomalé na to "aby umlčalo výbor v mojej hlave".

Behind the door a secret place
A hidden house you see
A place where you imagine
Just how life could be...

(Dave Gahan - Hidden Houses)

"Výbor" v hlave mlčí. Dave nie: "Všetci máme svoje tajomstvá, o ktorých si myslíme, že ich nesmieme nikomu prezradiť, lebo - Boh ochraňuj! - by sa mohlo stať to úplne najhoršie: že skutočne niekto spozná, aký sme. Rozhodol som sa, že tieto aspekty mojej osobnosti ukážem každému, lebo viem, aké môže byť bolestivé, skrývať to v sebe." Dave sa už neskrýva, prechádza do ofenzívy. A s ním aj Depeche Mode. V októbri vychádza nové CD, v novembri začína svetové turné. "Bolesť, bolesť a ešte raz bolesť. O tom je album Playing The Angel, je plný bolesti." Žiadne kompromisy. "Evil Dave", nezomrel, žije a môže konečne naplno kričať.

I know without a doubt,
When I look at you
When I trust in you
If you can trust in me
Maybe someday we can all be free

(Dave Gahan - A Little Piece)

Zdroj: Wienerin (Dave Gahan: Jenseits von gut und böse)
Text: Inga Stumpf/ Alexander Macheck

Názory Devotees (21)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa