Dave & Anton – Ako sme sa stretli

Interview pre anglický denník Independent, v ktorom Dave Gahan a Anton Corbijn spomínajú na svoje prvé stretnutie a fotenie v Londýne.

ANTON:

Anton Corbijn má 52 rokov a je holandský fotograf a režisér hudobných videí preslávený vďaka jeho spolupráci s Depeche Mode na klipe k Personal Jesus (1989), s Nirvanou na klipe Heart-Shaped Box (1993) a či už s U2 na obale albumu The Joshua Tree (1987). Pracoval taktiež pre časopisy NME, Vogue a Rolling Stone. Jeho prvý film, Control, mal nedávno premiéru. Anton momentálne žije v Londýne.

Myslím že to bolo niekedy v roku 1981, robil som obálku pre časopis NME. Stretol som sa vtedy s Depeche Mode v nahrávacom štúdiu blízko pri London Bridge. Bol to farebný záber, kde som mal Davida v popredí pred ostatnými členmi kapely. Zaostroval som na nich a nie na Davida. Oni boli zabraní veľmi ostro, zatiaľ čo on bol skôr rozmazaná ružová škvrna, lebo mal oblečenú jasne ružovú košeľu. Myslím že to asi Dave nečakal.

NME 22.8.1981
Obálka časopisu NME zo dňa 22.8.1981

Po tejto foto práci som s nimi odmietal akúkoľvek možnosť spolupráce - pretože som ich považoval za príliš popových; nebola to hudba, ktorá by sa mi páčila. Ale v roku 1986 sa podstatne zmenili, takže keď sa ma spýtali, či s nimi nenatočím video, išiel som to do Ameriky natočiť.

Určite som chcel to video spraviť v USA a rýchlo som prišiel na nápad: bolo to k singlu A Question Of Time. Obsahovalo to jazdu motorky na diaľnici, pretože som tam chcel mať cesty. Malo tam byť aj live video - celkom ma ich živé vystúpenie zaujalo ako som tam pobiehal s kamerou. Dave bol celkom tichý, ako asi môže byť frontman kapely ku koncu turné. Napriek tomu si pamätám, že sa veľa smial.

Anton Corbijn
Anton Corbijn

Potom som o nich nepočul asi deväť mesiacov, ale potom sme sa začali navzájom mať celkom radi a skončilo to následnou spoluprácou - boli sme viac a viac prepojení.

Dave bol vždy dosť otvorený – raz v rozhovore poznamenal, že by sa už nemal dlho zdržať. Plánoval odísť na nejaké naozaj zlé miesto. Pamätám si, že mi volal Michael Stipe, spevák REM, a vravel že stretol Davida a že by to chcelo urobiť niečo s jeho duševným stavom. To bolo týždeň pred tým predávkovaním.

Po tejto udalosti sa to s ním dosť zlepšilo, zmenil sa a začali sme spolu omnoho viac komunikovať. Cítil som sa nakoniec ako člen kapely. Teraz sa viac zajíma o zdravý spôsob života. Je príjemné ho takto vidieť. Vypadá výborne - je ťažké sa s ním spoločne fotiť, pretože si vedľa neho pripadáte ako blbec. Je úžasné, že sa máme navzájom radi. Je úžasný spevák a ja si uvedomujem aj jeho herecké nadanie - on je už od prírody dobrý v interpretovaní vecí. Som prekvapený, že ešte nerobí duety, napríklad ako Bono alebo Stipe. Takto by mohla vyniknúť sila jeho hlasu.

DAVID:

Dave Gahan má 45 a je frontmanom Depeche Mode. V auguste 1995 bol zadržaný za pokus o samovraždu – podrezal si žily žiletkou. O rok neskôr sa predávkoval heroínom a kokaínom v hotelovej izbe v LA a bol klinicky mŕtvy 6 minút. Momentálne žije v New Yorku s jeho ženou a jeho dvomi deťmi.

Prvýkrát som stretol Antona v jednom fetiš bare v Hamburgu, nepoznal som ho naozaj, len som o ňom počul. Bolo to v roku 1980 a on bol oblečený (čo bolo celkom nepohodlné) ako transvestita...

Obrázok
Antonova fotografia DM z 1981

Nie, žartujem. Fotil nás v Basildone pre NME. Boli sme na nejakom člne. Potom s nami ešte urobil pár fotiek v štúdiu a potom pri kostole v južnom Londýne. Mal som oblečenú takú ružovú košeľu, ktorú som si vlastnoručne zafarbil. Zaberal ma na fotografii stojaceho pred kapelou. Keď som to potom videl v novinovom sánku, všetci boli zabraní ostro iba ja som bol rozmazaný! Takýmto spôsobom spravil obálku pre časopis. Bola to skutočne dobrá fotografia, ale my sme s ním potom nerobili viac ako 4 roky.

Bol veľmi priateľský; dokázal nás naladiť tak, aby sme sa cítili pohodlne. Prvýkrát sme boli z neho trochu vyplašení - vtedy bol fotografom pre NME. Mali sme jemnú predstavu, že by to malo byť na prvej strane nového čísla a Anton nás v tom utvrdil. Ale už dlhý čas prakticky patrí do rodiny.

Obrázok
Antonova fotografia DM z 1981

Dal nám vizuálnu podobu, ktorú sme predtým nemali. Zdalo sa, že prišiel v pravý čas do pravé doby. Boli sme s ním veľmi pokojný už od začiatku. Do tej doby sme natočili pár úžasných videí s niekoľkými momentálnymi režisérskymi hviezdami - oni mali nejaký koncept a niečo, čo chceli s nami urobiť, ale my sme nemali ani potuchy, ako by sme mali v klipoch vyzerať. Anton nám v tomto smere poučil. Objasnil nám, ako by sme mali robiť videá. Jeho originálny formát Super 8, to bola len jedna z drobností. Všetko, čo prišlo neočakávane mu nerobilo väčší problém. A teraz je Anton v roli režiséra a ja sa chystám na jeho film do New Yorku.

Obrázok
Anton Corbijn a Dave Gahan počas natáčania videoklipu Barrel Of A Gun 1997

Bolo fajn mať Antona pri sebe a my sme ho vždy chceli brať so sebou do mesta, kdekoľvek sme boli. Neviem, či si niekedy videli Antona tancovať. Robí také pohyby, je to celkom zaujímavý pohľad. Je veľmi živý. Ale zatiaľ čo nás napríklad rozosmieva, dokáže on úplne seriózne a sústredene fotiť. To je vlastnosť, ktorá ho robí v tomto obore tak dobrým.

Názory Devotees (23)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa