Dave a Martin pre Eins Live - Rozhovor

Po tlačovej konferencii v nemeckom Dusseldorfe si Martin a Dave našli trochu času a poskytli nasledujúci rozhovor kolínskemu rádiu Eins Live.

Eins Live: V porovnaní s tlačovkou, pôsobíte podstatne uvoľnenejšie. Pociťujete veľa nervozity a napätia pri takýchto akciách? Skôr by som si myslel, že ste na to po 25 rokoch už zvyknutí.

Martin: Hoci to mnohí predpokladajú, opak je pravdou. Pre mňa sú tlačové konferencie dokonca ešte stresujúcejšie ako predtým. Hoci to vyzerá veľmi jednoducho, predsa len je to pozoruhodná udalosť postaviť sa pred takú masu ľudí. A keď sa ťa ešte niekto spýta otázku a ty ani nevidíš, kde sedí, najprv sa snažíš nájsť tvár podľa hlasu. Ver mi, vôbec to nie je jednoduché odpovedať niekomu, keď nevieš, kde sedí.

Eins Live: Predsa len sa zdá, že to berieš s humorom ...

Martin: Áno, ale to je jediná možnosť.

Eins Live: Tento rok oslavujete 25. jubileum. Plánujete nejakú veľkolepú oslavu?

Martin: Oslávili sme to pred pár týždňami v New Yorku. Je tam jeden týpek, čo pre nás pracoval a je neskutočne dobrý, čo sa týka dátumov a čísiel. On napr. úplne presne vedel dátum nášho úplne prvého spoločného koncertu. Bolo to 29. mája 1980. A tak sme v ten večer spoločne povečerali a náležite to oslávili.

Eins Live: V gréckej reštaurácii?

Dave (smiech): Nie, v thajskej, alebo aspoň na ten spôsob. Doma mám gréckej kuchyne viac než dosť. Rodičia mojej ženy sú totiž Gréci.

Eins Live: A čo také výročné vystúpenie pri tejto príležitosti?

Dave: Je to proste náhoda, že sa ohlásenie nášho nadchádzajúceho albumu a 25. narodeniny kapely prekrývajú. Ale nemáme v pláne to osláviť nejakým turné.

Eins Live: Prečo nevystupujete 2. júla na akcii Live 8 v londýnskom Hyde Parku? Budete predsa v Londýne dokončovať album?

Martin: To je pravda, ale momentálne nie sme v pozícii hrať naživo. Taktiež nepatríme ku kapelám, čo sa len tak postavia na pódium a niečo zadžemujú. Vždy musíme zapracovať bubeníka a klávesistu a potom to dôkladne odskúšať. A to je teraz proste nemožné, pretože sme príliš zamestnaní nahrávaním albumu. Jednoducho nemáme čas, aby sme sa na takú show pripravili, aj keď by sme to radi urobili.

Eins Live: Pozriete si to aspoň v televízore?

Dave: Keby sme tam boli, tak aj zahráme. Naozaj. Ale teraz musíme dokončiť album. To má najvyššiu prioritu.

Eins Live: Premýšľali ste už nad vizuálnou stránkou turné, ako to celé bude vyzerať?

Dave: Iba trochu.

Martin: Máme len veľmi, veľmi nejasnú predstavu. Prišiel s ňou Anton Corbijn a mali by sme pôsobiť opäť ako celok, ako kapela. A to práve tým ako bude vyzerať pódium. Možno sa zriekneme aj vokalistiek a tak budeme pôsobiť opäť viac ucelene.

Dave: Prezentujeme sa ako silná trojka a preto budeme musieť trochu vybočiť, aby sme predstavenie technicky zvládli. Ale Antonov nápad je sám o sebe veľmi zaujímavý, pretože naše staršie skladby zahráme celkom v inej podobe, ako sme to robili doteraz. Samozrejme takisto použijeme projekcie, ale celkom ináč ako predtým.

Eins Live: Stáli ste naozaj pred rozpadom, tak ako sa to všade tvrdilo?

Dave: Nemyslím, že sme boli na pokraji rozpadu. Hoci ľudia túto tému stále živia.

Eins Live: Je toho plný internet...

Martin: Na internetu sú predovšetkým hlúposti.

Dave: Presne tak. Presúvame sa od albumu ku albumu a vždy to tak bolo. Koncentrujeme sa na prácu, nemyslíme na to, čo bolo v minulosti, dôležité je spraviť tú najlepšiu hudbu. A tak ubehlo 25 rokov. Takéto otázky sú už dosť únavné, keď si človek uvedomí, že spolu robíme hudbu už tak dlho. Proste sa tešíme z toho, čo je práve teraz.

Eins Live: Vydanie tvojho sólového debutu Paper Monsters znamenalo aj to, že si sa dožadoval väčšieho vplyvu na písanie skladieb v kapele. Presadil si si to a ako sa to prejavilo?

Dave: Povedal by som, že to je asi takto: Keď sme sa opäť stretli, najprv sme sa veľmi dlho a dôkladne porozprávali. A došli sme k rozhodnutiu, ktoré nás všetkých potešilo. A keď sa nejaké moje skladby objavia na albume, budem sa cítiť veľmi polichotený. Nechaj sa prekvapiť.

Eins Live: Martin, nie je to pre teba, ako hlavného skladateľa, mimoriadne uľahčenie, keď máš po boku niekoho, kto tiež môže prispieť nejakými skladbami?

Martin: Samozrejme. A napokon, toto je prvý raz, že máme k dispozícii viac skladieb ako na album potrebujeme. V minulosti sme mali vždy problém s B-stranami singlov. To sa teraz definitívne nestane.

Eins Live: Ako sa to prejavilo hudobne? Ako konkrétne ovplyvnil Dave zvuk?

Dave: Už keď sme spravili demo nahrávky, znelo to trošku odlišne. Napriek tomu, má Depeche Mode akýsi typický zvuk. A ten sa nedá len tak jednoducho zmazať. Proste tam stále je. Ale Ben Hillier, producent, nás posunul trochu iným, novým smerom. A to je na práci s takými ľuďmi ako on to napínavé a vzrušujúce. To sme chceli, spolupracovať s niekým, kto nás potlačí dopredu a kto experimentuje. A taký on presne je.

Eins Live: Tak ako na albume Blur "Think Tank"?

Dave: Áno, Ben rád experimentuje so zvukmi, neustále skúša nové veci a prichádza s novými nápadmi. Stačí, že Martin len tak brnká na gitare alebo ja niečo zaspievam a on okamžite vyskúša niečo bláznivé. Trebárs len iný mikrofón alebo procesor. Len aby vytvoril nejaký špecifický zvuk, ktorý potom ďalej rozvinie. A to presne ovplyvnilo zvuk tohoto albumu, je dosť experimentálny.

Eins Live: Čo momentálne počúvate?

Dave: Množstvo rôznych vecí. Snažím sa kupovať tak veľa nových platní, ako sa len dá, ale stále som dosť sklamaný. Skutočne sa mi páči len nový album od Gorillaz. Ten je dosť zaujímavý. Ale ináč? Skutočne máločo.

Martin: Kupujem veľa elektronickej hudby, keďže troška fušujem aj ako DJ. Zajtra večer som na festivale Sonar. Preto si kupujem hlavne platne, ktoré potom môžem takýmto spôsobom využiť. Ale v princípe, mám rád všetko.

Eins Live: Ale v na rockovej scéne sa toho veľa nedeje. Alebo sa vám pozdáva retroštýl White Stripes & Co.?

Dave: Mne to celé pripadá dosť vzrušujúce obdobie, pretože vzniká mnoho nových kapiel, ale to čo robia, nie je samozrejme až tak nové. To chce jednoducho čas, kým sa kapela vyvinie. Bohužiaľ v dnešnom hudobnom priemysle sa uprednostňuje kvantita pred kvalitou. Pri tom obrovskom množstve nových albumov, ani nie je veľká šanca, že by si sa jednou kapelou naozaj nadchol a ostal im verný. Pretože vzápätí sa objaví niečo nové, lepšie, jednoducho iné. Našťastie existuje aj pár výnimiek, ktoré sa neustále rozvíjajú. Ako napr. Radiohead a zopár iných, tajomstvo ich úspechu je, že vždy mohli robiť, to čo chceli a zároveň mali podporu nahrávacej spoločnosti. Mnoho kapiel jednoducho nedostane druhú šancu, ak to na prvý raz príliš nevyšlo.

Eins Live: Aké by to bolo, keby ste začínali dnes?

Dave: Pravdepodobne oveľa ťažšie, možno dokonca veľmi ťažké.

Eins Live: Vzhľadom na to, ako často ste v Nemecku, pravdepodobne hovoríte trochu nemecky?

Martin: Učil som sa nemčinu v škole. A kedysi som nejaký čas žil v Berlíne, mal som tam priateľku (veľmi hlasný smiech). Nehovorím perfektne nemecky, ale hovorím celkom dobre.

Eins Live: Čo ty, Dave?

Dave: Ja ostanem pri "Spiegelei mit Bratkartoffeln, ohne Toast" (Volské oko s opekanými zemiakmi, bez toastu). (smiech)

Eins Live: Späť k turné. Ako to, že ho absolvujete za necelých 6 mesiacov? Alebo je to len prvá časť?

Martin: Tak pre nás, je to už pekne dlhé turné.

Dave: Keď spočítaš všetky koncerty, je to už pekné čislo. Ale my jednoducho počkáme, ako to bude vyzerať. Nezamýšľame viazať sa dokopy dlhšie a neplánujeme dopredu. To je pravdivá odpoveď.

Eins Live: V porovnaní s tými dvomi rokmi, či 18 mesiacmi, čo ste urobili predtým?

Martin: To sme spravili len raz a skoro nás to zabilo ­ každého jedného z nás. Z toho sme sa náležite poučili.

Dave: Povedal by som, že sme sa všetci hodne zmenili. A napokon boli sme oveľa mladší. Je to už skoro 15 rokov.

Martin: 11 či 12 rokov je to už určite.

Eins Live: Nachádzame sa v šesťdesiattisícovej aréne, kde na budúci rok vystúpite. Väčšie o už asi ani nemôže byť.

Dave: Ale áno, to mi môžeš veriť (smiech). Táto aréna nie je vôbec taká veľka, ako vyzerá. Na prvý pohľad je obrovská, ale v podstate je to len štadión priemernej veľkosti a nie je ani zďaleka tak obrovská ako iné štadióny, kde sme už hrali.

Eins Live: Ako to vyzerá s cenou lístkov? Platí, že sa ju budete snažiť držať, čo najnižšie?

Dave: Tak veľmi, ako to len pôjde. Ale to nezáleží len od nás, svoju úlohu hrá aj zopár ďaľších faktorov, ako napr. nákladnosť pódia. Napriek tomu, sa budeme snažiť udržať cenu pod úrovňou, ktorú požadujú iné kapely.

Martin: Momentálne sú vstupenky na koncert úplne mimo kontrolu. Najmä v posledných dvoch rokov sa to výrazne zhoršilo. Veľa kapiel požaduje jednoducho neskutočné peniaze a akosi im to prejde. Ale ja to pokladám za nesprávne.

Eins Live: Je na to nejaký dôvod ako napr. vyššie produkčné náklady?

Dave: Nie, to nie. Proste niektoré kapely si myslia, že môžu požadovať bohviekoľko peňazí. Ale ja osobne by som 250 dolárov nezaplatil, nech by to bolo neviem čo. Možno okrem Cirque du Soleil, ktorý je neskutočne zábavný a hodný každého centu. Ale ináč by som tak veľa za lístok nezaplatil.

Eins Live: Ako si vysvetľujete, že predkapely to majú na vašich koncertoch také ťažké? Najmä tu v Nemecku.

Martin: To sa nestáva len v Nemecku. Predkapely to mali vždy veľmi ťažké. Spomínam si ako sme mali počas troch vystúpení v Bercy predkapelu Electrotribe 101. Ale na druhé a tretie vystúpenie odmietol spevák nastúpiť, pretože ho pri prvom fanúšikovia bombardovali fľašami, pohármi a mincami. Neostávalo im nič iné, ako odohrať iba inštrumentálny set.

Dave: Je naozaj ťažké uvádzať show inej kapely, najmä ak sú tam hardcore fanúšikovia. To nemá žiadna kapela ľahké. Jediný komu sa to podarilo bol Frank Tovey. Nepatril totiž k tým, ktorí by si nechali od publika niečo páčiť. Proste šiel na pódium a spravil si svoju show. A za to si zaslúžil rešpekt fanúšikov Depeche Mode. Na pódiu nesmieš ukázať žiadne slabosti.

Eins Live: V Nemecku máte fanúšikov vo vekovom rozmedzí od 10 do 50 rokov. Je Depeche Mode rodinnou kapelou?

Dave: Naozaj sa zdá, že sa naša hudba nesie z pokolenia na pokolenie. A musím dodať, že nám veľmi lichotí, že sú naši fanúšikovia, tak lojálni.

Eins Live: Ruku na srdce: keď ste na turné, prezeráte si aj mestá kde vystupujete, alebo ste iba zavretý v hotelovej izbe?

Dave: Samotná show si v tej podobe, ako ju vidíte, vyžaduje veľa príprav. Samozrejme, že koncert trvá len dve hodiny, ale zvyšný čas si v izbe, oddychuješ, pripravuješ sa alebo si predspevuješ. A ráno vstaneš, cestuješ na miesto ďalšieho koncertu, absolvuješ zvukovú skúšku a ani sa nenazdáš a treba ísť na pódium.

Eins Live: To neznie veľmi vzrušujúco.

Dave: Tak to teda nie. A preto som sa počas môjho sólového turné snažil ísť aj trochu von a prezrieť si mestá, kde sme hrali. A v tom budeme pokračovať. Chceli by sme vidieť tak veľa, ako sa len bude dať.

Marcel Anders

Názory Devotees (23)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa