Čierna oslava sa blíží

Ďalší z radov článkov ohlasujúcich očakávaný nový album Depeche Mode, "Playing The Angel". Tentoraz oslavné ódy zverejnilo na svojich stránkach nedeľné vydanie prestížnych novín The Washington Post.

Raduj sa, čitateľ! Depeche Mode sú po štvoročnej prestávke späť a s nimi aj kecálkovia, ktorí neustále ohlasujú rozpad skupiny. Králi stiesnenosti, sado-masochistického electro-popu, sa očividne vôbec nezmenili.

Jednoducho povedané: Temnota a viac než málo rebelantstva. Moderní a večne apatickí rockeri vydávajú 18. októbra jedenásty štúdiový album, "Playing The Angel", a vôbec nie je plný lesku, šťastia a nadšenia.

Názvy skladieb hovoria za všetko: "Suffer Well", "A Pain That I´m Used To", "Dammaged People", "Introspective", a "The Sinner In Me". No a v tlačovej správe nahrávacej spoločnosti, zhodnotil dvorný textár skupiny, Martin Gore, texty nového albumu takto: "sú o všetkom, čo priťahuje skutočne disfunkčných ľudí."

Frontman Depeche Mode, Dave Gahan, si zažartoval, že Goreho štýl práce, kedy sa pri písaní textov venuje len jedinej téme, pomaly vychádza z módy. No Gore sa bráni: "To nesúhlasím, vždy sú to dve témy!"
Je skvelé, že si chalani z Depeche Mode vedia aj na takúto tému zažartovať.

V auguste pred desiatimi rokmi sa Gahan pokúsil o samovraždu podrezaním si žíl. O deväť mesiacov neskôr sa predávkoval speedballom - mix kokaínu a heroínu - a následne upadol na niekoľko minút do stavu klinickej smrti. Po detoxikácií sa Gahan snažil sám seba mylne presvedčiť, že ak mal ďalej spievať Goreho skladby, musel na vlastnej koži pocítiť bolesť a utrpenie jeho textov.

Odvtedy je už Gahan čistý, rozvážny a Depeche Mode vydali dva štúdiové albumy: "Ultra" (1997) a "Exciter" (2001). No ani jeden z nich neprekonal kontinentálny úspech ich trojnásobne platinového albumu "Violator", ktorý obsahoval modern-rockové hity ako "Enjoy The Silence" a "Personal Jesus", s ktorými dosiahli najvyššie priečky amerických hitparád.

Za štyri roky od vydania albumu "Exciter" sa však toho veľa zmenilo - v roku 2003 vydali Gahan a Gore svoje sólové albumy, "Paper Monsters" a "Counterfeit2" - a Gahan sa v rozhovoroch otvorene pýtal, či vôbec majú Depeche Mode budúcnosť. No predovšetkým vzrástla nová vlna záujmu o Depeche Mode - skupiny nimi ovplyvnené v roku 2004 znovuoživili hudobnú scénu electro-popom - hlavne v období, keď The Killers a ďalšie kapely majúce obľubu v synťákoch a očných šmynkách rozvírili hladiny hitparádových rebríčkov.

Je teda viac možné, že scéna je dokonale pripravená pre návrat Depeche Mode. Takže, možno zvolať "Just Can´t Get Enough!". Alebo nie?

"The Killers, The Bravery, Franz Ferdinand - celá táto hudobná vlna môže byť vďačná ohromnému prínosu Depeche Mode, no bude zaujímavé sledovať, ako budú ľudia reagovať na nich samotných," hovorí Matt Smith, hudobný riaditeľ juhokalifornského priekopníckeho moder-rockového rádia KROQ. "Je zbytočné klásť otázku, či bude mať nový album na frekvencií KROQ úspech - jeho vydanie bude veľká udalosť. Ale my sme iní v porovnaní s ostatnými rádiami, pretože sme v éteri už veľmi dlho. V našej dlhodobej rotácií je zaradených už 30 skladieb Depeche Mode."

Počas minulého roka sa kapely spriaznené s hudbou Depeche Mode dostali do rotačných listov ďalších alternatívno-rockových staníc v metropolách ako Philadelphia, Seattle, New York a samozrejme Washington, kde takúto produkciu pretláča do éteru stanica WHFS.

Napriek tomuto všetkému plánujú Depeche Mode na koniec roka turné po Spojených štátoch. Konkrétne termíny stále oznámené nie sú, hoci skupina na svojej webstránke zverejnila rozpis miest, kde za určite zastavia, a samozrejme, Washington je medzi nimi.

Buďte v strehu, čierna oslava sa blíži.

zdroj: Washington Post, 11/09/2005
autor: J. Freedom du Lac

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa