Bonjour, Paris!

Bonjour, Paris!

Prepis tlačovej konferencie s Depeche Mode, ktorá sa uskutočnila 23.10.2012 v priestoroch parížskeho klubu Gaite-Lyrique.

pozn. Preklad z odposluchu s následnou editáciu. Video nájdete v spodnej časti.

Obrázok

DG: Vďaka, že ste sem dnes všetci prišli, veľmi si to ceníme… dúfam, že sa vám film páčil, v podstate to bola len taká chuťovka z toho, čomu sme sa venovali posledných, myslím šesť mesiacov… z nových nahrávok, ktoré sme práve dokončili, sme veľmi nadšení... a dúfame, že sa vám bude rovnako páčiť. Takže, dnes sme sem prišli oznámiť, že bude veľké turné, ktoré začne na budúci rok na jar… no a… je skvelé, že tu máme aj množstvo našich fanúšikov, ktorí sa na nás prišli pozrieť.. veľmi veľa pre nás znamenáte, skutočne ďakujeme, že ste nás prišli podporiť. No, čo ešte… mám so sebou poznámky, keďže pamäť už tak dobre neslúži.
Takže, takisto by sme chceli poďakovať Jackie a Angelo, neuveriteľným francúzskym promotérom, veľké vďaka patrí Alanovi a Jessice, ktorí to tu pre nás celé zorganizovali, samozrejme, nášmu nemeckému partnerovi a drahému priateľovi Marekovi, Andrewovi a Seanovi, nemožno zabudnúť na pána Kesslera, pán Barón a jeho spolupracovník Alex…

Marek Lieberberg ohlásil turné a privítal fanúšikov na webe a pod….

Obrázok

Médiá: Prečo ste sa rozhodli odštartovať turné v Izraeli?
AF:  Súvisí to s minulými turné, kedy sme musel koncerty v Izraeli zrušiť, z čoho sme nemali dobrý pocit. V Izraeli sme však začali minulé turné, je to skutočne skvelé miesto pre začiatok, ako aj dobré miesto na oddych pred náležitým štartom. Tak sme si povedali, že to urobíme znovu.

Médiá: Ste spolu už 32 rokov, možno by každý z vás mohol povedať, ako sa za tie roky vaše priateľstvo zmenilo, ako sa to prejavilo na vašej hudbe a hlavne na tomto novom albume.
AF:  Takúto ťažkú otázku sme nečakali.
DG:  Je veľmi zložitá... na to sa nedá jednoducho odpovedať.
AF:  Moja obľúbená farba je modrá.
MG:  A to je tá zmena. Ale teda… vážne neviem, sme samozrejme omnoho starší... nikto sa nesmeje?
DG:  Ale zasa nie až tak starší...
MG:  ... ale vážne neviem, poznáme sa už tak dlho, ide nám to spolu. Tá zmena… možno v tom, že Dave začal pár albumov dozadu takisto komponovať a to je zmena, ktorú sme uvítali, pretože bolo zvykom, že albumy som komponoval iba ja. Tentoraz Dave prispel ešte väčším podielom… koľko, 5, či 5 a 1/2 skladby, nemusia sa objaviť na albume, myslel som v procese nahrávania.
DG:  Áno, spolupracuje sa nám skvele, ako Martin povedal, sme silnejší... viete, za tie roky sa objaví množstvo pádov a vzostupov, ktoré sú takto veľmi dobre zdokumentované. Viete, keď ste s niekým tak dlho, tak ako v každom inom vzťahu zažívate takéto vzostupy a pády, ale myslím, že tá sila vychádza vždy z hudby, z vystúpení, od fanúšikov, ktorí našu hudbu počúvajú, sú k nám lojálni, rastú spolu s nami. Viete, viac k tomu povedať neviem, totiž, viac ako polovicu našich životov komponovať hudbu… Martin, aj mimo štúdia komponuje v podstate už 40 rokov… niektoré z tých ranných skladieb sa nám aj podarilo nahrať, viete, je to naozaj neuveriteľné byť stále schopný sa tomu venovať.
AF:  A pritom je to stále iba 31 rokov… neuveriteľné
DG:  To je naozaj neuveriteľné!

Médiá: Máte už predstavu, či pripravíte nejaký “zahrievací” koncert, ako ste to urobil pred 4 rokmi v Luxemburgu a viete už konkrétne dátum? Bude to v Paríži, v Londýne?
AF:  Určite bude, ale ešte nemôžeme povedať všetky detaily, nakoľko sme ešte nie rozhodnutí, kde konkrétne budeme hrať, ale určite bude malý “warm up” koncert.

Médiá: Otázka pre Davida. Je neuveriteľné, ako spievaš a vystupuješ. Je mi jasné, že na koncertoch to ide ľahšie, keďže máš pred sebou obrovský dav, ale ako ti to ide v štúdiu?
DG:  Dobrá otázka, je to naozaj veľký rozdiel, ale za tie roky… viete, keď som v štúdiu, tak nie som schopný sa preniesť na javisko, ak mi rozumiete.
MG:  Ale veď ti obyčajne tlieskame.
DG:  Čože? Ach áno, a mám aplauz, ale samozrejme to nie je také hlasité ako na koncerte. V štúdiu mám pohodlie, ale mám rád živé vystúpenia, mikrofón, reproduktory. Je jednoduché si v mysli predstaviť tie úžasné koncerty, ale tie skladby zo štúdia tam v myšlienkach previesť neviem, aj keď sú pre tie veľké priestory ako stvorené...

Médiá: Dave, otázka pre teba týkajúca sa procesu komponovania na album. Skomponoval si nejaké skladby na album a môžeš nám niečo o nich povedať?
DG:  No áno, napísal som nejaké skladby a Martin ich napísal množstvo takisto a fakt je, že asi 20 z tých skladieb sme aj nahrali, z nich sa bude vybrať na album. Viete, keď pripravíme demá a ideme s nimi do štúdia, to je proces, do ktorého vstupujú následne ďalší ľudia, producenti, inžinieri, mali sme tam Chrisa, ktorý sa k nám pripojil, programoval veci, dokonca s nami hral… viete, tie skladby sa tým pádom trochu zmenia. Mne sa ten proces páči, páči sa mi, keď z niečoho vychádzame, keď sa z niečoho malého nakoniec stane skladba Depeche Mode. Je to také iné.

Médiá: Naposledy ste mali koncertovať v Belehrade, ale museli ste to zrušiť. Máte nejaký odkaz pre srbských fanúšikov, čo im prinesiete tentoraz?
DG:  A… prepáčte! (sorry!) Tak dúfam, že sa to tentoraz nestane… niekedy sa život vyvinie trochu inak…
AF:  Ale my sme v Belehrade nakoniec hrali…
DG:  Niekedy na konci…
AF:  To bolo…
DG:  Sme sa vrátili… to bol ten veľký koncert
AF:  Áno, na štadióne..
DG:  Správne, vrátili sme sa a odohrali koncert.. no viete, to sa jednoducho stáva… ale tak dúfam, že tentoraz to bude v poriadku.

Média: Z videa vidieť veľa čistej radosti a nadšenia. Môžete nám povedať o nahrávaní viac?
MG:  Myslím, že nahrávanie je vždy o radosti, nie je to nič, pri čom by sme si neužili kopec zábavy a myslím, že takto sa to deje hlavne od posledných dvoch, či troch albumov, odkedy pracujeme s Benom Hillierom a ľuďmi, ktorých so sebou prinesie. Jednoducho vytvárajú skvelú atmosféru, takže obyčajne je tam vždy kopec smiechu a robíme veci, ktoré máme radi. Je naozaj zázrak, že sme stále schopní sa hudbe venovať, tak dlho, s takou pokorou, jednoducho to milujeme.

Médiá: Aká najpozitívnejšia zmena sprevádzala kreatívny proces pri tomto albume?
MG:  Hmm… trochu zložitá otázka. Veľmi dlho vravím, že moje skladby sú pozitívne a vždy to nakoniec zistím… prepáčte?

Sú vždy temné...
MG:  Ale to tvrdia ľudia, mne neprídu temné.
DG:  Je lepšie to vidieť zvonka, než z vnútra.
MG:  Nie nie, myslím, že je v nich veľa pozitívneho, keď počúvam album, snažím sa nájsť nejaké spojítko k ostatnému, čo sme urobili… vždy je to veľmi rozdielne, zoberte si taký “Violator”, niektoré skladby majú nádych albumu “Songs Of Faith And Devotion”, pre mňa je to akýsi hybrid… neviem, či je to odpoveď na vašu otázku, ale takto to jednoducho je. (smiech)
DG:  A to je tak asi všetko, čo z neho dostanete.

Médiá: Trikrát sa vám podarilo dostať za Železnú oponu a od politických zmien ste u nás boli päť krát, čo je absolútny rekord pre západnú kapelu koncertujúcu v Maďarsku. Ste na tento fenomén vy sami hrdí a stretli ste sa s niečím takým inde vo svete?
AF:  Úprimne, keď sme sa rozhodli ísť za Železnú oponu, bolo nám jasné, že na tom prerobíme, no vedeli sme, že tam máme veľmi veľa fanúšikov a bola to pre nás veľká skúsenosť navštíviť po prvýkrát Maďarsko, potom Prahu, Poľsko… a zistili sme, že to je jeden z dôvodov, prečo sme vo Východnej Európe a hlavne v Rusku stále takí populárni… jednoducho sme tam zašli v temných časoch a ponúkli ľuďom koncert. A to je pre nás veľká odmena.
MG:  V tých časoch sme nemali ani poňatia, že sa politická situácia zmení a my sa staneme takí populárni, hlavne po páde opony.
DG:  My sme tam jednoducho išli odohrať koncerty. Ale bola to skúsenosť, myslím, že sme boli dokonca šokovaní z odozvy, aká sa nám dostala pri prvej návšteve za Železnou oponou. Ľudia našu hudbu poznali, na mnohých miestach bolo dokonca nemožné dostať sa k nejakým nahrávkam, no napriek tomu nás ľudia sledovali, vymieňali si nahrávky, organizovali súkromné počúvania albumov. Ľudia sa jednoducho identifikovali s tým, čo sme po hudobnej stránke robili… za tou hudbou bola vždy skrytá nejaká pravda, možno niektorým ľuďom to príde ako temné, ale v podstate ide o úprimnosť a o emócie, a samozrejme o melódiu.
AF:  Pamätám si na jednu zábavnú historku. To bolo vtedy, keď sme po prvýkrát prišli do Budapešti, boli sme ubytovaní v hoteli Interkontinental, zašli sme do reštaurácie, ktorá bola celá presklená a spomínam si na všetkých tých fanúšikov, všetci v čiernom, hľadeli cez tie okná a v momente celá reštaurácia sčernela, pretože ju celú dookola obklopovali fanúšikovia Depeche Mode. Takže museli rozsvietiť svetlá.

Médiá: Práve sme videli na videu množstvo syntezátorov. Vždy ste boli a ste majstri v ich používaní. No dnes veľmi veľa kapiel veľmi zručne využíva syntezátori. Myslíte si, že ste v tejto oblasti stále najlepší?
DG:  Áno!
AF:  Prirodzene!

Médiá: Európske turné ukončíte v našej krajine, v Bielorusku, v Minsku… čo vlastne viete o našej krajine, našom meste? Viem, že Andy už u nás vystupoval, povedal vám niečo o Bielorusku? Môžete fanúšikov z Bieloruska pozvať na váš koncert?
AF:  Ešte som im o tom nehovoril, ale predtým, ako tam zájdeme, im o tom poviem.

A viete niečo o Bielorusku?
AF:  Je to milá krajina. Myslím, že som mal na Minsk asi tak tri hodiny. Ale vždy sa snažíme navštíviť nové miesta, kde sme nikdy predtým nehrali, takže je skvelé, že k vám zájdeme.

YouTube: Čo robíte, aby ste zahnali rutinu na turné, pretože sa zdá, že si vždy užívate každučkú minútu na pódiu?
DG:  Takže máme odpovedať? Ona sa už nevráti?
MG:  Asi to musíme natočiť a potom to uploadneme ako odpoveď.
DG:  Vystupovanie na javisku, o tom to všetko je. Dnes je to však úplne iné, ako pred 20-imi rokmi. Radosť vychádza zo samotného vystupovania, čerpáme z toho energiu a ty sama si sa zmienila, že cítiť z pódia entuziazmus. To je pre nás veľmi dôležité, my ako kapela sa stále vyvíjame, aj tým ako vystupujeme a akú máme interakciu s fanúšikmi, to nie je niečo, čo sa stane behom jedinej noci, ono sa to postupne vyvíja, trvalo to celé roky. Pre mňa samotného je to stále tá najväčšia výzva a odnášam si z toho strašne veľa.

YouTube: Keď hráte naživo NLMDA a vlastne nás zapojíte do mávania rukami, je to pre všetkých neskutočný moment. Zaujímalo by ma, aké sú vaše bezprostredné reakcie na pódiu v tej chvíli, čo cítite, keď nás v tom momente vidíte?
AF:  Je to neskutočné. Ja hrám v tom momente na syntezátoroch a niekedy doslova zabudnem, čo hrám, pretože vidieť ako sa v tom momente dav hýbe, je veľmi emotívne.
MG:  No áno, toto asi nikdy nezostarne. Je úžasné vidieť, koľko ľudí sa do toho zapojí.
DG:  Myslím, že po prvýkrát k tomu došlo asi… niekde počas Masses Tour, čo bolo v 1987? ...
AF:  No, pamäť v týchto dňoch nemáme najlepšiu.
DG:  No, jasné, ale vždy keď sa tak stane, keď to vidíte, je to pocit… vidíte množstvo ľudí robiť tú istú vec v tej istej chvíli, všetci sme vlastne spojení, to nevyvoláva zlý pocit…. niekto včera na večeri prehlásil, že hudba ľudí spája a podľa mňa mal pravdu… a v tom momente to na pódiu jednoznačne cítime.
MG:  Pamätaj si to, Birmingham! J

Fans: Budú opäť všetky koncerty nahrávané a dostupné cez vašu webstránku?
AF:  To je zaujímavé. V tejto chvíli sme ešte nie rozhodnutí, či to budeme opäť takto robiť, ale možno.
DG:  A vám sa to takto páči? ... tak dobre!

Fans: Myslite, že by ste raz mohli urobiť aj “klasickú” šou, myslím s orchestrom, ako to kedysi urobila Metallica?
MG:  Definitívne je možné, že to nikdy takto neurobíme.

Médiá: Hovoríme tu o turné, o albume… tieto vecí sú stále nepomenované?
AF:  Nie.
DG:  Pracujeme na tom.
AF:  Pokúšame sa, premýšľame o tom. Teraz máme toho príliš veľa, ako napr. toto.

Média: Ste na scéne už dlho a sami vidíte, že biznis sa veľmi zmenil. Preto by ma zaujímalo, ako vy vnímate dnešný hudobný biznis a či doň stále pasujete.
DG:  Našťastie sme doň nezapasovali nikdy, takže máme v podstate veľké šťastie, že máme takú lojálnu fanúšikovskú základňu, pretože hudobný biznis to je v podstate samostatný štát. Chvalabohu je stále veľa ľudí, ktorí sa zaujímajú o to, čo robíme.

Médiá: Rozhodli ste sa vrátiť na festival Bilbao a bude to vlastne vaša jediná návšteva Španielska. Prečo?
AF:  Ohlásili sme európske turné, po ktorom bude nasledovať americké. Čo bude potom, o tom sme sa ešte nezhovárali. Ale festival Bilbao, to bol pre nás ohromný úspech, takže sme sa tam rozhodli vrátiť. No a dúfam, že raz navštívime aj zvyšok Španielska.

Médiá: Keďže ste spomenuli, že ste sa stretli s mnohými francúzskymi žurnalistami, mohli by ste povedať, ktoré francúzske médiá poznáte?
DG:  Myslíte ako osobne? Ja sa totiž médiám vo všeobecnosti snažím vyhýbať.

Prečo?
DG:  Možno práve pre toto, kopec ľudí, ktorí vám kladú otázky, to nie je práve moja naojbľúbenejšia činnosť... ale čo poviete, ide nám to dobré? Všetci ste v pohode?
MG:  Ja poznám Charlesa Sebana, ktorý pracuje v Canal +?

Charlesa Sebana?
AF:  Áno, ja ho poznám tiež.
DG:  Tak ja ho nepoznám.
AF:  Dokonca s ním dnes večer povečeriame. A fakt nás vytáča, pretože ho poznajú viac, než nás.

Fans: Ak by ste mali zvoliť svoju naj naj skladbu. Ktorá by to bola?
DG:  Zdvihni sa? Kde si? Aha… mohol by si otázku zopakovať?
MG:  Dodnes sme vydali toľko skladieb, neviem, či by som vybral jedinú, ktorá by bola vyložene naj, ale som nadšený z nového albumu a myslím, že tak 3-4 z nich patria k tomu najlepšiemu, čo sme kedy urobili.
DG:  Môžem povedať to isté. Na albume je niekoľko Martinových skladieb, ktoré keď som spieval, tak som z nich bol nadšený. Ako povedal Martin, pri jednej, či dvoch obzvlášť. To sa občas stane, že vami skladba doslova pohne a potom keď ju často spievate alebo prezentujete, tak to zažívate pravidelne. Samozrejme, niekedy je to vzácnosť, pretože to sú momenty, na ktoré doslova čakáte… a preto to robíte… proste niekedy vás to chytí, niekedy nie.

Fans: Ahoj, som Roy z Paríža..
DG:  Vás poznajú v Paríži všetci? Roy z Paríža…

Zaujímalo by ma, prečo ste si dnes vybrali práve Paríž, či je možné, že z parížskeho koncertu bude DVD…
AF:  Vždy sme Paríž mali radi, nahrali sme tu niekoľko vecí, vždy sme to považovali za skvelé mesto, Bercy je pre nás jedno z naj koncertných miest na svete a samozrejme francúzske publikum bolo a vždy je fantastické. Pokiaľ ide o to live DVD, ako som povedal, momentálne riešime spústu vecí, ako názov albumu, názov skladby, ktorú ste počuli, a ktorý stále nevieme… takže otázka live DVD je ešte ďaleko pred nami.

Fans: Otázka ohľadne fanúšikov. Nedávno poľskí fans pripravili niekoľko videoklipov, ako “Shadows For The Masses”... a snažili sme sa ich v podobe dvd doručiť priamo k vám.. tak by ma zaujímalo, či ste mali šancu ich vidieť, ako áno, čo si o nich myslíte a či sa vám vôbec páčia takéto projekty fanúšikov.
MG:  Čiže to je o tom, že fanúšikovia niečo nafilmovali, je tak? No áno, prepáčte… musela to byť zábava, vložili ste do toho veľa energie. :)

YouTube: Máte už koncept, ktorý sa týka vašich pódiových kostýmov na nadchádzajúce turné? Martin, budeš opäť v striebornom?
MG:  Zatiaľ som o tom vôbec nepremýšľal. Prepáčte, musím to takto povedať, pretože musíme ešte zariadiť množstvo vecí a je vôbec skvelé, že sme ohlásili turné, ktoré začne v máji budúceho roka. Takže dúfam, že po tom, čo dokončíme ešte kopec vecí, nás čaká malá pauza, kedy začnem premýšľať aj o takýchto záležitostiach.
AF:  Ale som si istý, že budeš opäť žiariť.
DG:  A možno nás k tomu prizveš. Viete, my sme v podstate len pred pár dňami ukončili nahrávanie.
MG:  V piatok sme boli ešte v štúdiu, hrali sme a potom sme prišli sem. Ale album sme už dokončili, nahrávanie definitívne skončilo.
AF:  A to je pre nás veľký úspech.
MG:  Presne ako Martin povedal, sme na našu prácu veľmi hrdí. Viete, prísť sem, sme šťastní, že to môžeme ľuďom oznámiť... viete, naozaj máme veľké šťastie, že je stále veľa ľudí, ktorí sa zaujímajú o to, čo robíme, dokonca aj bez toho, že by vôbec niečo nové od nás počuli.

YouTube: Zmenila sa u vás za tie roky koncepcia dobrého koncertu alebo sa tešíte na pódiu stále z tých istých vecí?
MG:  Viete, pre mňa sa toho zmenilo veľa, nakoľko som zvykol byť celý čas opitý. Takže posledné dva a pol turné som si to skutočne užíval a dokážem naplno precítiť, aké to je byť na pódiu. Teraz toho máme samozrejme na pódiu viac, ako kedysi, spoliehame sa na pódiu na väčšie množstvo techniky… na turné k SOFAD sme mali asi 40 obrých boxov so obrazovkami a podobne… stalo sa to pre nás dôležitým. Ale, ako vždy, radi využívame Antona, filmy, no samozrejme aj samotné vystupovanie je dôležité.
DG:  Som na tom podobne. Ale určite sa veľa toho zmenilo. Z Martina sa stal skvelý pódiový interpret, ale je pravda, čo povedal… Zopár rokov som zažíval to isté, čo on… viete, do vystupovania dáte všetko, čo môžete, chcete to prežiť tak, aby vám nič nestálo v ceste k publiku. Je to veľmi naturálne a hlavne je to veľmi emotívne. Niekedy, keď sa nakoniec dopracujete k samotnému koncu turné, tak sa vám veľmi ťažko hovorí zbohom, keďže je vám jasné, že je koniec a dokončili ste spoločnú vec. Ale ako som povedal, vystupovanie je veľmi emotívna záležitosť.”

Fans: Váš názor na fanúšikovské akcie? Naposledy to bola veľká akcia v Nemecku, kedy fanúšikovia pretlačili vás prvý singel, “Dreaming Of Me”, späť do rebríčkov. Počuli ste vôbec o tom a čo si o tom myslíte?
MG:  No jasné, počuli sme o tom a prišlo nám to úžasné...
AF:  Ja som o tom nič nepočul…
DG:  Ale veď sme ti o tom hovorili :)
AF:  Aháááá... no jasné, typické :)
MG:  Ale áno, to bolo k 30-temu výročiu a teda, je úžasné, že sa vám také čosi podarilo.

Fans: Otázka ku koncertnej zostave. Môžeme očakávať opäť rovnakú zostavu s Christianom a Petrom?
AF:  Áno, Christian a Peter s nami vyrazia na cesty. Pódiový dizajn ešte nemáme premyslený, nakoľko je to celé ešte len v počiatkoch, ale dúfam, že to bude ďalšia fantastická šou.
DG:  Anton Corbijn už momentálne pracuje na veciach ohľadne turné...

Fans: Ako sa vám darí aj po toľkých rokoch nachádzať inšpiráciu k novým skladbám?
MG:  To neviem, inšpirácia je veľmi zvláštny proces. Niekedy mám pocit, že to znie veľmi “hippie” a niekedy mám zasa pocit, že som otvoril dvere vesmíru.

Fans: Stále nepoznáte názov nového albumu, ale poznáte už dátum vydania prvého singla… ?
AF:  Nie

... a dátum vydania nového albumu?
AF:  Nie

A viete aspoň názov vydavateľstva?
AF:  Nie
DG:  Ale niečo povedať môžeme. Tamto sedí pán Daniel Miller, stále je s nami, stále sme na ňom “závislí”... a dosť.

Marek: A v tomto momente by som chcel poďakovať Martinovi, Davidovi a Andymu za 40 minúť s Depeche Mode…

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Obrázok

Názory Devotees (16)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa