Anton Corbijn o Depeche Mode

Anton Corbijn o Depeche Mode

Krátko po vydaní albumu "Sounds Of The Universe" sa v Holandsku namiesto Depeche Mode rozhodol urobiť promo kampaň sám Anton Corbijn. V príjemnom rozhovore vo večernej televíznej talk šou priblížil svoj vzťah ku kapele a vysvetlil, ako je to s jej popularitou v jeho rodnej krajine.

Nazývajú ho piatym členom U2 a možno je to v určitej miere aj pravdivé tvrdenie. No čo je naozaj pravda je fakt, že je štvrtým členom kapely Depeche Mode. Kapely, ktorá je do určitej miery populárna aj v Holandsku, no v mnohých krajinách je omnoho slávnejšia ako spomenutí U2.

Pre samotných Depeche Mode spracoval niekoľko videoklipov, obalov albumov a navrhol pódia ich svetových turné. A dnes tu máme nový album Depeche Mode, "Sounds Of The Universe". Dnes si teda k nášmu stolu prisadol svetoznámy pán fotograf Anton Corbijn.

Si známy, že k tomuto všetkému máš mierne ľahostajný postoj, ale je teda naozaj pravdou, že si štvrtým členom Depeche Mode?
No, viete, som do ich produkcie v značnej miere zainteresovaný a dnes som tu preto, aby som tu v Holandsku uviedol ich album.

Tak aká je vlastne tvoja úloha v Depeche Mode? Štadiónová kapela známa po celom svete, ktorá sa v súčasnosti hrdí, neviem, stovkami tisíc fanúšikov... No a dnes sú populárni už aj v Holandsku.
Je pravdou, že v Holandsku im to nejako nefungovalo. Myslím, že sa tu v Holandsku vybudoval akýsi čudný imidž Depeche Mode, ktorý nie je veľmi správny a pravdivý.

Synthypopová kapela, aspoň ja som ich tak vnímal.
Ale áno, tak nejako to bolo kedysi na začiatku, no postupne sa zmenili na bluesovú skupinu a dnes je z ich speváka akýsi zvláštny typ rockovej hviezdy. Martin, ktorý im v podstate píše všetky texty, si za svoj príklad v tvorbe zobral Elvisa a bluesových skladateľov, a píše skladby veľmi ovplyvnené gospelom. Samozrejme, vo väčšine skladieb tvoria syntezátori základ toho všetkého.

Aby sme to celé upresnili, často sa spomína akési "pred-Corbijnovské" a "post-Corbijnovské" obdobie DM. Mám pravdu?
Áno.

Môžeme si teraz pozrieť ukážke z pred-Corbijnovského obdobia? Pre pochopenie?
Ok. (na obrazovke sa objaví videoklip "Just Can´t Get Enough)

Takže, toto sú Depeche Mode ako synthypopová kapela.
No áno, toto si pamätá veľa ľudí.

Tebe sa to páči, či nie?
No dnes áno, ale v tom období sme sa po prvýkrát stretli, nafotili sme nejaké fotografie a potom sa ma pokúšali osloviť ešte niekoľkokrát. Odkladal som to však celých 5 rokov, pretože sami to celé nepáčilo.

Pekná práca.
To bolo v roku 1981. Ja som pre nich natočil prvé video v roku 1986, no iba z jediného dôvodu, natáčalo sa totiž v Spojených štátoch. Dovtedy som v Spojených štátoch nikdy nepracoval, takže som to urobil iba preto.

Aha, pomyslel si si "poďme na to, ale urobím to po svojom... Urobím video s DM a dostanem sa tak do Spojených štátov."
Presne.

No tak sa pozrime na, teda neviem, či je to tvoje prvé video s DM, skladbu "Barrel Of A Gun"...
Nie, to bolo omnoho neskôr.

Nevadí, toto sú Depeche Mode očami Antona Corbijna.
(Na obrazovke beží video BOAG).

Tak toto je temnejšia stránka kapely, než si ktokoľvej vie predstaviť.
No áno, takýto obraz je pre Depeche Mode dnes viacmenej typický. A vlastne, to video je mojou reakciou na ich vtedajšiu situáciu. Zvyšní dvaja členovia kapely speváka v podstate odpísali. Hlavne preto, že bol...

Narkoman?
Predávkoval sa a prekonal klinickú smrť.

Prekonal klinickú smrť?
Áno, prekonal klinickú smrť.

Čiže znovu ožil?
No áno, a jeho hlas sa odvtedy omnoho zlepšil.

Vážne? To by si mohol mnohým odporučiť.
Ale späť k videu, bol to teda môj pohľad na vec: spadlo im toho na plecia trochu veľa. A pri natáčaní tohto videa... viete, keď privriete oči a nanesiete si šmynky... okamžite zaujmete.

Dobre teda, takže si im začal točiť klipy, nafotil si im množstvo fotografii, tak ako pre U2 a množstvo ďalších kapiel. No takisto si im navrhoval pódia na turné. To môže znamenať, že keď si kúpim vstupenku na koncert DM, všetko, čo uvidím, kostýmy, dokonca playlist, v tom všetkom si zainteresovaný?
Nie, kostýmy nie.

Dobre, ale s tým zvyškom súhlasíš?
Moje umelecké cítenie až také zlé nie je, ale...

To ťa o to požiadali oni, či si im to navrhol sám?
Nie, k tomu došlo úplne prirodzene. Po tom prvom videu som o nich nepočul celých 9 mesiacov. Pomyslel som si, "no tak sa im to zrejme nepáčilo". No oni si užívali dovolenku alebo končili s turné a po tých deviatich mesiacoch mi zavolali, že majú novú skladbu a požiadali ma, či by som si ju nevypočul. Takže som s nimi natočil ďalšie video, potom ďalšie, nasledovalo fotografovanie. Pokračovalo to návrhom obalu albumu.

A ty si to postupne začal považovať za dobrú hudobnú produkciu.
No áno. Je to veľmi dobrá hudba, s ktorou sa dá pracovať. Veľmi epická.

To je k tvojej práci takisto potrebné? Je potrebné, aby sa ti hudba, s ktorou pracuješ, páčila aj určitým intímnym spôsobom?
No určite, hlavne pokiaľ k tomu máte robiť videoklip. Pretože v takom prípade je hudba základ toho všetkého.

Pozrime sa však na tie návrhy pódii. A potom sa pozrieme na "veľkosť" samotnej kapely.
(na obrazovke beží "Personal Jesus" z DVD "Devotional")

Nechajte to chvíľu bežať chlapci... Anton, je Holandsko jedinou krajinou, kde DM nie sú považovaní za až tak veľkú kapelu?
Áno, a akosi prirodzene tam cítiť postoj voči mne samému, pretože ja pre nich pracujem. Pozrite, tento záznam pochádza z roku 1993 a vtedy hrali aj na Ahoy štadióne. A potom sa Holandsku vyhýbali až do roku 2006. Samozrejme, že hrali vo všetkých susedných krajinách, v Nemecku, v Dánsku, Belgicku...

Čiže sú štadiónovou kapelou?
Áno, sú skutočne "veľkou" kapelou a turné, na ktorom sme teraz, je takisto štadiónové.

A prídu tentoraz opäť do Holandska? Myslím, že by sa mali objaviť na Pinkpop Festivale.
Áno.

Ale mimo toho už nikde inde.
Nie.

A potom tu máme nový album. Ohľadne toho ťa takisto prirodzene oslovili. Je názov znie "Sounds Of The Universe". Pripravil si jeho grafický návrh. Isto si povedali, "No, to nám pripraví Anton." A tak sa aj stalo. Ale, čo vlastne vyjadruje?
No, to čo máte v rukách je obal DVD, nie CD.

No dobre, ale otázka znie rovnako.
Dobre, ak sa pozriete na obaly ich albumov, do dneška som im graficky navrhol 8 albumov, a na ani jednom z nich nemali tváre. U2 mali často, Depeche Mode nie. Áno, tieto veci navrhujem, pretože to robím rád. V tomto prípade šlo len u kúsky papierov, ktoré som dal dokopy a následne fotografiu editoval v počítači.

A oni ti až slepo dôverujú, však?
Neviem, či som pre nich lacný alebo o čom to celé je...

No podľa mňa si až extrémne drahý, človeče! Si podľa mňa najdrahší na svete.
No tak to si teda nemyslím.

Iba U2 a Frank Sinatra si ťa môžu dovoliť.
To áno, to je pravda. Od Franka som dostal fľašu whiskey. Nie, podľa mňa... v tomto prípade ide o úplne niečo iné, než pokiaľ ide o U2. Nielen pokiaľ ide o hudobný štýl, ale hlavne aj o to, ako pristupujú k veciam. Depeche Mode sú omnoho pokojnejší, pokiaľ ide o myšlienku, že o ich vizuálnu stránku sa stará niekto iný. Sú omnoho spokojnejší, keď si môžu povedať, "Toto nám urobí Anton". No dnes sa do toho snažia zasahovať viac, než v minulosti. Ale pokiaľ ide o mňa...

Ty si nedávno natočil ďalšie video, pre Coldplay. Dnes sa však videoklipom zaoberáš pomenej a sústredíš sa na fotografiu a film. Napr. film "Control" o Joy Division, s ktorým si zaznamenal veľký úspech. V prípade Coldplay to bol singel "Viva La Vida" a oni sú mimochodom tiež "veľká" kapela. To si povedali, "Corbijn, natočíš pre nás video, ktoré sa bude podobať na "Enjoy The Silence""?
No, to bolo skôr o tom, že Chris má veľmi rád klip "Enjoy The Silence".

Kto je Chris?
Chris Martin, spevák z Coldplay.

No áno, ale to nie všetci vedia. Louis Van Gaal, ty to vieš? Poznáš speváka z Coldplay?
Louis: Nie, určite nie.

No vidíš? Treba to jednoducho ozrejmiť.
No dobre, mohol som ho nazvať plným menom, ale odhliadnuc od toho, ...

Kľudne pokračuj.
Ide o to, že to video k ETS ho inšpirovalo k napísaniu jeho skladby, takže natáčanie videa vychádzalo z obsahu skladby. A chcel, aby ich video bolo poctou originálu.

S plášťom a... ja už som to video videla.
Natáčali sme to v Hágu, jazdili na bicykli z miesta na miesto...

Ale veď si pozrime ukážky z oboch klipov, pre mňa je to novinka.
(na obrazovke beží klip "Enjoy The Silence" a v zápätí "Viva La Vida" od Coldplay)

No, tak sme spravili reklamu veľkej kapele Depeche Mode. Môžete si kúpiť ich nové CD a ak ich máte naozaj radi, tak rovno tento veľký boxset. Obsahuje Antonovu knihu, CD-čka, DVD...

A čo to video Coldplay? To predsa nie je ten klip, o ktorom si vravel...
Ale je.

Ale to, ktoré som videla, bolo iné.
To je pravda. V EMI si mysleli, že je to až príliš nezávislé video. No a keďže sú Coldplay v súčasnosti jedna z najväčších svetových kapiel, tak sa rozhodli natočiť ešte jeden klip v Spojených štátoch.

Takže má singel dve videá?
Presne tak.

Takže jeden skvelý od Antona Corbijna a ďalší nepodarok od...
Hype Williamsa. Jednoducho má skladba dva rôzne klipy.

Anton, ďakujeme veľmi pekne.
Ďakujem.

Nový album Depeche Mode je už na pultoch predajní a na Pinkpop Festivale zahrajú 31.mája.

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa