Angels & Ghosts

Angels & Ghosts

Dave Gahan o novom albume so Soulsavers, ale aj o Depeche Mode a ich možnej budúcnosti.

Kde sa vlastne začal príbeh albumu "Angels & Ghost", následníka albumu "The Light The Dead See" z roku 2012?
Vždy ste šťastní, keď komponujete hudbu a hlavne dosiahnete niečo, pri čom máte pocit, že s niekým zdieľate rovnakú chémiu. Bola to nahrávka, ktorú sme nepripravovali pod žiadnym tlakom. Viete, keď pracujem s Depeche Mode, tak sú tam očakávania, ktoré Vás prenasledujú ešte skôr, než sa čokoľvek začne. Tentoraz to bolo všetko absolútne slobodné a s komponovaním sme začali vlastne hneď po tom, čo sme dokončil prvý album.
Nápady som mal už dávno, no všetko muselo ísť bokom, nakoľko som všetku energiu musel sústrediť na turné s Depeche Mode, ktoré zabralo nejaký čas. Čo sme všetko v apríli minulého roka uzavreli, tak som si doprial krátku pauzu, no po nej som sa hneď vrhol do písania. Spočiatku som bol skeptický, pretože som si nebol svojimi nápadmi istý. Tak sa človek po skončení turné niekedy cíti; ste vyčerpaný a máte pocit, že nič dobré viac nedokážete ponúknuť. Zbavíte sa tej energie a adrenalínu, zrazu ste doma s manželkou a deťmi, musíte opäť chodiť na nákupy a podobne, sú to veľké zmeny. Chce to čas, kým si zvyknete, ale vrátil som sa k písaniu a s Richom som si celý ten proces užíval. A zdá sa, že sme trafili kliniec po hlavičke, veľa diskusií sme totiž počas komponovania neviedli.

Máš pocit, že v tomto bode tvojej kariéry potrebuješ napínať iné muzikantské svaly?
S Depeche Mode je to zaujímavé, vždy. Do tejto polohy som sa dostal po tom, čo Alan opustil kapelu, čo je už 20 rokov, proste dnes je úplne zjavné, že sila Depeche Mode, to je Martin a ja - my dvaja spolu. Siahneme po čokomkoľvek chceme, vyberáme si producentov, inžinierov, programátorov a iných hudobníkov.
Keď počujete nadstavbu toho všetkého, tak je to, akoby som svoje krídla rozprestrel ešte viac do šírky a skúšal veci, po ktorých som už dávno túžil. Niektoré z mojich najobľúbenejších vecí, ktoré sme s Martinom urobili spolu, patria jednoznačne do obdobia albumov "Violator" a "Songs Of Faith And Devotion", kedy sme sa v značnej miere venovali bluesu a gospelu. Aj dnes je tomu tak, no viac sa to posunulo do oblasti analógovej elektroniky. Vždy je zaujímavé, keď Martinovi prinesiem skladbu, pretože mám pocit, že je hotová, a on povie, "A čo keby sme tuto skúsili trochu zmeniť refrén?" Ak necháte Martina sedieť za piánom a len tak hrať, tak dokáže zmeniť noty tak, ako by vás to ani nenapadlo. V tomto smere je Martin naozaj génius. Má ucelené nápady, vie dokonale uchopiť popovú skladbu a dať jej zaujímavé štruktúry.

So Soulsavers som ale musel napnúť, ako ste povedali, iné svaly. A tie museli byť riadne napnuté. Musíte pracovať s inými ľuďmi, čo je trochu zložité, ak ste dosť dlho pracovali s tými istými ľuďmi. A to je jediný spôsob, ako to spraviť zaujímavým.

Skúsil si niekedy do svojej sólovej práce pritiahnuť aj Martina, napr. do procesu kompletizácie?
Nie, ani nie. Nedávno sme sa o tom rozprávali. Zaujímalo ho, kto hrá v kapele a akých hudobníkov sme prizvali. On je veľmi nápomocný a dúfam, že to isté cíti aj z mojej strany, ak ide o jeho projekty. Viete, mám pocit, že aktuálne už sa nevie dočkať, kedy začneme pracovať na ďalšej spoločnej nahrávke. Myslím, že si to Martin teraz veľmi užíva, rovnako ako aj koncertovanie. Posledné turné bolo myslím to najradostnejšie a na pódiu sme si to spolu veľmi užívali. Pôsobili sme ako skutočný tím. Trvalo nám dosť dlho, než sme sa k tomu dopracovali.



Čítal som jeden starý rozhovor, kde si uviedol, že si spočiatku predstavoval svoje skladby chalanom z Depeche Mode s trochu rozpačitým dojmom. Je to niečo, na čom si za posledné roky zapracoval?
Jednoduchá odpoveď: áno. V začiatkoch som mal často veľmi veľa nápadov, ktoré som nedokázal sformulovať. Nie som ten typ hudobníka, ktorý si sadne za piáno a skomponuje skladbu; momentálne si užívam proces, kedy si s niekým sadnem, nemáme nič a zrazu sa začne niečo nové rodiť. Zápasíte s tým a zrazu sa z toho začne stávať pieseň. Následne sa tomu snažíte dať "svaly" - opäť tu máme to slovo - a niekam to nasmerovať. Naťahujete sa s tým, hráte, meníte a zrazu, stane sa zázrak.

Aj v Depeche Mode to fungovalo takto, len sme sa dopracovali do bodu, kedy začalo byť trochu dusno. Role v kapele boli zrazu definitívne a nemohli ste prekročiť stanovené hranice, čo začalo byť doslova klaustrofobické. Trvalo dlho, než sme si uvedomili veci štýlom, "Už chápem, že to musíš niekam posunúť." Prečo inak pokračovať? Martin je skvelý skladateľ a dosiahol bol, kedy komponovanie bola čisto jeho rola. Keď bol Alan v kapele, tak bol hudobník. Alan odišiel a bolo treba konať. Trvalo to niekoľko albumov, ale zrazu sme mali nastúpiť do štúdia a nájsť nových ľudí, s ktorými by sme mohli pracovať; proste na to, aby sme dosiahli viac z toho, čo už bolo dávno dané, sme museli priniesť niečo nové.

Pre mňa sú Soulsavers niečo ako záchrana života. Máte príležitosti, proste sa objavia a vy musíte zariskovať, chopiť sa ich tým správnym spôsobom, inak sa stratia. A vlastne o tom sú skladby Soulsavers po textovej stránke. Neskôr to už takto nevidím, ale je to o tom riskovaní. Je to o väčšom obraze, väčšej sile.

A je nejaký harmonogram, kedy by sa mali Depeche Mode vrátiť do štúdia, či na pódia?
Nedávno som sa stretol s Martinom. Bolo milé ho opäť vidieť a som si istý, že na konci roka si spolu sadneme a porozprávame sa o príprave ďalšieho albumu. Viem, že s komponovaním už začal a ja som pozvolne začal komponovať takisto, s Christianom a Petrom z kapely, ako aj s Kurtom Uenalom. Ale to bude ešte dlhá cesta. Na konci roka, neviem, možno v decembri, za Martinom zájdem, sadneme si spolu a porozprávame sa. Vždy je to veľká výzva. Musíte si proste sadnúť a hlavne musí prísť nápad: "Aký druh nahrávky vlastne chceme vyprodukovať? S kým chceme spolupracovať? Kam s nahrávkou chceme smerovať? Chceme vyraziť aj na cesty?" Proste, všetky tie veci a som si istý, že sa to udeje, no konkrétny plán aktuálne nie je.

Názory Devotees (79)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa