Andy: ‘...teraz pop skutočne čosi znamená.’

V posledný augustový deň zverejnila španielska agentúra EFE krátky report z londýnskej tlačovky Depeche Mode, ktorý následne prevzala väčšina španielsky orientovaných denníkov takmer po celom svete. Presný dátum a miesto konferencie agentúra neuvádza.

Pozn. Kritikov prekladu upozorňujem na skutočnosť, že zo španielčiny bol preklad do jazyka anglického urobený prostredníctvom internetového prekladača, čo sa samozrejme odrazilo aj na jazykovej kvalite. Vopred sa preto dobrovoľne priznávam, že z mojej strany došlo k určitej korekcií, so snahou čo najviac sa priblížiť zrozumiteľnosti textu.

Po štvorročnej prestávke predstavili elektronickí Depeche Mode v Londýne svoj nový album "Playing The Angel", tak očakávaný vernými fanúšikmi skupiny, ktorý sa predaja dostane v októbri tohto roku. Ich nové dielo, pozostávajúce z dvanástich skladieb, ktoré bude sprevádzať celosvetové turné, je výsledkom štúdiových stretnutí textára Martina Goreho, speváka Davida Gahana a klávesáka Andyho Fletchera v Kalifornií, New Yorku a v Londýne. Na stretnutí s novinármi v jednom z hotelov britskej metropoly Andrew Fletcher poznamenal, že "je dobré, keď vydáme album raz za dva, tri roky," pretože ako ďalej dodal, "potom je produkcia vždy svieža a plná nových nápadov."


Album "Playing The Angel", ktorý je podľa lídra Davida Gahana "znovuzrodením skupiny", zabral približne štyri mesiace aktívneho nahrávania. Na pomoc si skupina prizvala producenta Bena Hilliera, známeho zo spolupráce s Doves a Blur, a tento, slovami Martina Goreho, "ponuku prijal okamžite." "Nikdy sme nepracovali dvakrát po sebe s tým istým producentom, a ani tentokrát sme sa nechceli tejto myšlienky vzdať," dodáva textár skupiny. "Skúsili sme to spolu na päť týždňov, ako nám to pôjde, a vzišlo z toho jedenásť nápadov pre náš album."
David Gahan, povzbudený úspechom svojho prvého sólového debutu "Paper Monsters" (2003), prispel na nový album troma skladbami.

No jednako, Martin Gore, tradičný textár skupiny a zodpovedný za ostatných 9 skladieb albumu, vyhlásil sebaisto: "nikdy ma neznepokojovala myšlienka, že David takisto píše texty". A hoci všetkých dvanásť skladieb spája určitá nosná téma, Martin dodal, "V konečnom dôsledku sú to všetko skladby Depeche Mode."
Na albume "Playing The Angel" sa Depeche Mode zas a znova vŕtajú v temných stránkach ľudskej povahy, opäť sa vracajú k témam načatým na predchádzajúcom albume, no so zvukom "viac pozitívnym a viac optimistickým". "A tento album je dokonca viac rytmickejší ako tie predádzajúce, "Ultra" (1997) a "Exciter" (2001), ktoré sú aj viac pesimistickejšie," naznačuje Martin.
Ohľadne turné, ktoré skupina plánuje na budúci rok, sa Fletch vyjadril, že má vždy "strach pri predstave turné takejto veľkosti," a zároveň priznáva, že "čím ste lepší, tým je to s turné do značnej miery ťažšie. Myslíte na množstvo vecí. Ťažšie znášate cestovanie, pitie a zotavujete sa z toho všetkého ťažšie ako pred 21 rokmi," vyhlásil tento klávesák, ktorý na svoj vek vyzerá viac než skvele.

Depeche Mode oslavujú 25 rokov pôsobenia na elektronickej scéne a za ten čas predali viac ako 50 miliónov albumom s nezabudnuteľnými skladbami ako "Everything Couns", či "Personal Jesus". "Pred nami pop vôbec nebol známy, ale teraz už skutočne niečo znamená," zažartoval si Fletch s rešpektom k prispetiu jeho skupiny k histórií popu. So zdržanlivým a viacmenej vážnym tónom Martin Gore dodal, že Depeche Mode "pomohli elektronickej scéne a vďaka tomu je táto hudba omnoho viac akceptovaná."

zdroj: EFE

Názory Devotees (26)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa