Andy Fletcher: ‘...onedlho sme späť’

V najbližších dňoch sa bude Andy opäť potulovať po európskych kluboch ako DJ. Z nasledujúcich riadkov zistíte, že je to skutočne činorodý človek, ktorý sa teší zo života a nepripustí myšlienku, že by Depeche Mode skončili. Nástup do štúdia totiž ohlasuje na tohtoročný jún.

Depeche Mode boli príznačný typickým zvukom 80-tych rokov, ktorí je aj do dnešných dní úspešný, nadčasový a stále očarujúci. Klávesák Andrew Fletcher bol toho súčasťou od samého začiatku.
V porovnaní so svojími kolegami, Dave Gahanom a Martinom Gorem, tento 43-ročný muž doteraz svoj sólový album nevydal, ale na revanš si založil svoj vlastný label. Jeho názov je "Toast Hawaii" a zatiaľ jeho služby využíva hlavne duo Client. A okrem toho sa spolu túlajú po svetových kluboch ako Dj-i. V sobotu (13.3.2004) vystúpi v Kranhalle, v rámci série "Electronic Open". (Hansastr.39, 22:00 hod.)

5 jobov

"Som pekne zaneprázdnený. V týchto dňoch nahrávame s Client nový singel. Po dokončení odlietam do Barcelóny a následne do Ženevy. Pracujem naraz na 5-tich projektoch. Jedným z nich je DJ-ing. Momentálne to však beriem ako hobby. Vnímam to ako "bočák" Depeche Mode a stále viac a viac mám z toho radosť.

Prvý krát som to vyskúšal s Client pred rokom a pol a odvtedy sa moje znalosti v tomto smere konštantne zväčšujú. Nie som skutočný "beat DJ", ktorý mixuje na jednom podklade všetko možné a zaujíma sa o melódie a štruktúru skladieb: ja som na klasiku, elektroniku 80-tych rokov, ale nevynechávam ani novinky a vydarené mixy Depeche Mode.

Staré veci majú veľmi dobrú odozvu. Publikum v kluboch je vždy rôznorodé. Niekedy je tam väčšina fanúšikov Depeche Mode, ale ak je to regulérny klub, kde vystupujem ako DJ, je tam aj tomu zodpovedajúce publikum. Tí tam neprídu iba kvôli mne. Samozrejme, že názov Depeche Mode je stále veľkým lákadlom."


Zvláštne zážitky

"Niekedy je to pekne zvláštne: Keď mixujem, tak ľudia šalejú, akoby to bol normálny koncert, hoci som tam bez Martina, Davida alebo Alana. Je to fakt zvláštne: Jediné, čo fakt robím je, že púšťam nahrávky a ľudia na mňa s údivom hľadia. Niekedy si vôbec nie som istý tým, čo robím.

Ale napriek tomu má DJ-ing mnoho príjemných stránok: Stretávam ľudí, zažijem mnoho nových vecí a môžem dôkladne spoznať nové mestá. Toto je skutočný život. Keď sme s Depeche Mode, vždy máme so sebou sprievodcu. Prídeme do mesta, akým je napríklad Mníchov, odohráme koncert a okamžite odlietame ďalej. Ale... onedlho sa opäť vrátime. Martin má napísaných 5, či 6 nových skladieb. V júni nastupujeme do štúdia na nahrávanie nového albumu.

Momentálne hľadám umelcov pre môj label, dôležitá je pre mňa skladba ako celok, hud. štýl u mňa nie je natoľko dôležitý. Skladba vás musí osloviť. Prečo, to už opísať neviem."

Milovník melódii

"Zbožňujem melódie. Depeche Mode boli pioniermi elektronickej scény. V dnešnej dobe však môže komponovať hudbu snáď každý na svojom PC. Ale záleží samozrejme na tom, ako s tými nástrojmi dokáže zaobchádzať.

Gitara je prekonaný nástroj, sotva niekto príde s niečim novým, hoci je tu stále kopec dobrej gitarovej muziky. A ja práve po takejto dobrej muzike pátram pre Toast Hawaii. Ten názov pochádza z reštaurácie nášho štúdia v Berlíne, z 80-tych rokov. Kŕmil som sa tam týmto toastom každučký deň. Musí to byť nemecká špecialita, pretože som ju zatiaľ nikde inde nevidel."

zdroj: sueddeutsche.de

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa