Andy Fletcher a jeho Clienti - 1. časť

Internetový Release Music Magazín zverejnil na svojich stránkach obsiahly rozhovor s Andym Fletcherom a jeho zverenkyňami Client, ktorý sa uskutočnil pravdepodobne v období festivalu SAMA 2003. My vám prinášame jeho prvú časť, v ktorej sa čo - to dočítate o Andyho skutočnej úlohe v DM a o podstate kapely Client.

V dobe, keď Martin a David pracujú na svojich sólo albumoch, sa Andy nemá problém zamestnať. Dali sme si s Andym zraz v Gothenburgu a príjemne pokecali o Toast Hawai, o jeho zatiaľ jediných zverencoch Client a o budúcnosti Depeche Mode. A ako bonus, pozvali sme samotných Client: A a B osobne, aby sme si vypočuli názory na ich šéfa a súčasnú kariéru.

Život bez Depeche Mode
Prostredie - bar jedného z mnohých vkusných hotelov Gothenburgu. Andy Fletcher sedí za stolom, fajčí Marlboro Lights, srká minerálku a kŕmi sa orieškami. Po pokece o futbale a počasí sme sa vrhli priamo na biznis. Andy je vo Švédsku na promo výjazde, kde predstavuje Client a ich elektro-punkový singel "Price of love", no zároveň predstavuje vlastnú značku "Toast Hawai". Tak prečo nezačať práve tu?

RM: Tvoja firma, vznikla iba kvôli Client alebo plánuješ pracovať s ďalšími?
"Ako do Mute vstúpili Virgin, nemám žiadne plány. Musím byť realista. V novembri pravdepodobne začne ďalší projekt Depeche Mode, a chcem robiť čosi iné, čiže nepotrebujem žiadne kapely. Chcel by som pracovať s dobrými skladateľmi. Je to tak, že Client majú štýl trochu podobný tomu, ktorý dobre poznám a ktorým sú známy aj Depeche Mode, ale nakoniec, to vôbec nie je dôležité", povedal Andy a snaží sa priblížiť, aké je to byť členom z najpopulárnejších kapiel na svete.

V medzialbumovom období majú členovia kapely skutočne kopec času a možu si robiť, čo len chcú. Andy teda mohol naštartovať prácu na nahrávacej spoločnosti, prečitať dve knihy za týždeň a stráviť kopec času s rodinou. Druhú stranu mince tvorí fakt, že keď DM rozbehnú práce na novom albume, zaberie to 2 roky. Prvý rok zaberie nahrávanie, tento čas venuje Fletch projektu Client. Ale akonáhle kapela vyrazí na turné, dámy si idú po svojom.
Niekto by si mohol myslieť, že Andy mohol skúsiť využiť svoje hudobné znalosti na svoj sólový projekt, podobne ako jeho kolegovia. Ale ako povedal, na toto nepomýšla.
Andy: "Viac ma zaujíma toto. Možno aj preto, ze prvých 16 - 17 rokov sme nemali manažéra, takže som sa musel o tieto veci postarať, nakoľko som v tom vedel chodiť: budovať vzťahy, rozdelovať úlohy, byť kreatívny, stanovovať a plniť určité ciele."

Client
RM: Môžeš to viac priblížiť?
Andy: "Cieľom tohto projektu je určité zdokonalenie. Ak si Sarah upevňuje polohu skutočnej speváčky, Kate sa zdokonaluje v písaní piesní a ja sa môžem pokúsiť vydať nejaké nahrávky, tak potom môžme skutočne čosi dokázať."

RM: Ale načo najprv zakladať spoločnosť?
Andy: "Je to niečo, o čom som premýšľal zopár rokov, ale vieš, s mojim zamestnaním v kapele je problematické založiť spoločnosť. A potom, je ťažké nájsť správnych umelcov, keď nemáš čas. Mal som na nich šťastie. Kate (Holmes, Client: A) si ma vyhliadla v jednom pube, dala mi zopár demo nahrávok, tie som si vypočul a potom sme spoločne vybrali tie najzaujímavejšie. Zopár krát sme sa stretli s Danielom Millerom, a to je to, čo ma baví - uzavrieť dohodu s dievčatami a mať právo plnej kontroly nad tým, čo robíme."

RM: Toast Hawai je spätý s Mute, tak akú rolu zohráva Andy Fletcher?
Andy: "Som zainteresovaný do všetkého, čo sa týka kariéry Client, sme tím, vieš, od tvorby hudby a textov, cez všetky aspekty, ako napr. výpomoc pri živých vystúpeniach. Je to partnerstvo. Všetko, čo má dočinenia s ich kariérov, robíme spoločne."

"Je taký nadšený. Tak starostlivý. Je skvelé mať nahrávaciu spoločnosť, ktorá sa o vás tak stará. Viete, ten projekt je preňho dosť dôležitý", dodala Sarrah Blackwood (ex-Dubstar), alias Client: B, sediac na pohovke v bare, po tom, čo Andy skončil s rozhovormi a prisadol si.
Vedľa Sarah sedí Client: A, Kate Holmes, bývala členka Technique a manželka Alana McGee, výtvarnej legendy. Obe sú zrejme Andym nadšené.
"Je úžasné s ním pracovať. Skutočne sa o nás stará, dobre sa spolu nasmejeme. Je veľmi citlivý", dodajú spoločne.
Najskôr Andy vysvetlil, prečo je už teraz v poriadku oslovovať Client ich skutočnými menami, nie iba Client: A a Client: B.
"O čo nám išlo, vzhľadom na všetok ten hudobný odpad súčasnosti - nebolo to nič nové, s čim sme prišli - ale chceli sme byť trošku odlišní a robiť hudbu s určitým kreditom, snažíme sa vrátiť popu určitú vieryhodnosť. V súčasnosti práve toto popová hudba postráda. Snažíme sa veci urobiť inak, vieš, nerobiť úplne jasné veci."

Depeche - Client spojenie
"Vec", ktorá vypustila s Client kopec fotografií, hlavne na ich stránke (úplne náhodou bežia na servri Cambridgskej univerzity ..), predstavujúca dve dámy v konzervatívnych kostýmoch, ale bez tvárí. Bez biografie, bez ničoho. Nedostatok informácií bol predpokladom vzbudenia záujmu o kapelu a plán je taký, že informácie sa vypustia omnoho neskôr. Ako napríklad teraz.
"Snažíme sa robiť veci staromódnym spôsobom, punkovo. Urobiť si z toho zábavu, nadšenie. A z mojej strany je to naozaj nadšenie, pretože takto pracujem s kapelou. Všetko čo robím s Depeche Mode je vždy čosi veľké. Je to skvelá, veľká skúsenosť byť v Depeche Mode, ale toto je nádherné, toto mi pripomína Depeche Mode v úplných začiatkoch, vieš, stretávať sa tu, nahrávať, zdielať spoločné ubytovanie", dodáva Andy.

RM: Vyznieva to ako keď dosiahneš určitú úroveň, kedy sa rád vraciaš k hudbe.
Andy: "Áno, je to skutočná výzva, sme realisti, nedá sa nasledovať úspech Depeche, zopár kapelám sa to darí, ale vieme, že sme urobili slušné nahrávky a máme z toho radosť."

Client vytvorili malé Depeche - Client spojenie:"Keď sme robili predskokanov Depeche vo Varšave, dalo sa ľahko zistiť, prečo tam má elektronika navrch. Viete, hodí sa to pre tú krajinu. Keď prechádzate Varšavou, nemôžte si pustiť rock. Musíte si pustiť nejakú elektroniku. To isté v Liepzigu; to je jeho temná stránka, a na druhej strane, tak trochu romantická. Nie je nevyhnutná nejaká temná stránka. Skutočne to rozprúdi pocity, nejaký druh vzbury a tak. Myslím, že tá hudba je akýmsi soundtrackom celej Východnej Európy", povedala Kate. "Pozdvihne ti to náladu", dodáva Sarah.

RM: Hrali ste s DM aj predtým?
Kate: "To bolo s inou kapelou, Technique. Smiešny príbeh, je to kapela, v ktorej som predtým hrala. Dievča, s ktorou som spievala, mi pred turné DM povedala: " Och, nemôžem vyraziť na turné, musím odísť do Positiva records, musím uspieť na Ibize!". Takze som mala týždeň na nájdenie náhrady a táto dáma to bravúrne zvládla (nakloní sa k Sarah a obe sa smejú). Tri dni sme nacvičovali pri karaoke a naše prvé vystúpenie bolo pred 35 000-ovým davom."
"Bolo ich tam 45 000", dodáva Sarah. "Bolo to skvelé, a potom sme začali komponovať spoločne. Zrejme to tak malo byť. Založili sme Client. A to celé pojednáva o Východnej Európe, to celé industriálne cítenie. Myslím, že aj ten názov je vcelku vydarený. Ale chceme byť trochu odlišní. Aby nik nevedel, či sme ženy alebo muži", hovorí Kate.

RM: Teraz ale každý z promo fotiek vie, že ste ženy ...
Dievčatá sa smejú. Kate: "Áno, prvé promo zábery na našom webe boli naše vystrihané hlavy na tričkách. Tak sme začali". "Chceli sme, aby sa ľudia na nás pozerali ako na hudbu, ktorú tvoríme, nie či sme atraktívne alebo kde sme predtým hrali", povedala Sarah.

RM: V súčasnosti sa vo veľa diskutuje o postavení žien a zrazu vy prídete s fotografiami, kde sú telá bez hláv...
"Chceli sme to mať trochu punkové, štýlové a umelecké, ale nie nevyhnutne sexuálne. Len keď sa pozriete na fotografiu ako na celok zistíte: " Môj bože, máš vlastný zadok na obale singla!" . Mysleli sme si, že boli umelecké... (tie zadky)... Každý siahne do temna svojich predstáv a môže sa pozrieť na obrázok zadku a myslieť si, že ide o umenie, a môžte sa na to pozrieť a pomyslieť si "Skutočne sa mi páči", vysvetľuje Kate.

To be continued ...

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa